Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2014 19:05 - Словото, което не чухме при откриване на 43-парламент Автор: Люба МАНОЛОВА
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Словото, което не чухме при откриване на 43-парламент Октомври 2014г.
В Народното събрание се заклеха поредните 240 депутати. Всички лидери се изказаха – смелост и мъжество не се забелязаха

imageНа тържественото заседание при откриване на 43 парламент, всеки лидер на партия произнесе Слово. Пръв в изявленията бе така нареченият президент...

Този текст е Словото, което никой не посмя да произнесе от трибуната на парламента, въпреки че хората имаха нужда да чуят точно това:

Уважаеми господин Председателстващ първото заседание на 43-тото Народно събрание,

Господин министър-председател на поредното служебно правителство,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Ваше Светейшество,

Уважаеми господин Председател на Конституционния съд,

Госпожи и господа, членове на служебния кабинет,

Уважаеми ръководители на религиозните общности в България,

Ваши Превъзходителства, госпожи и господа посланици,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаеми гости,

Изстрадали, оцелели в природни бедствия и криза сънародници,

Да почетем с минута мълчание паметта на загиналите в бедствията от последните месеци наши сънародници!

Да почетем паметта на знайни и незнайни българи, които загубиха без време живота си по пътищата, които измряха от мизерия!

imageДнес се открива 43-я парламент и избирателите, хората, които ни изпратиха тук желаят и очакват да работим единствено с грижата за съдбата на им, за да спрем потока, който изтича от границите ни към Европа в търсене на работа.

Всички сме наясно, че на тези избори гласуваха по-малко от половината избиратели, а в чужбина бяха похарчени грешни пари на данъкоплатците, за да се осигурят гласове на правилни партии.

Подготовката за тези избори бе много лоша, това са изборите, при които се купуваха най-много гласове.

Още при регистрацията на политическите партии и движения стана ясно, че подписките съдържат лични данни за граждани, които никога бяха полагали своя подпис в подкрепа на една или друга партия.

С тази фалшификация се тръгна към избори, което сериозно ги бламира!

Така този парламент изначално тръгна с нарушения на законодателството.

Никой не разследва подписките за партиите, въпреки огромното недоволство на стотици граждани и сигналите за неправомерно използване на личните им данни. Никой не намери за нужно да установи как, по какъв начин и кои са хората, замесени в скандалното използване на лични данни на гражданите.

Тук чухме слово на така наречения държавен глава, който бе в основата на идеологията за събарянето на правителството на Пламен Орешарски. Как бе осъществено това:

Веднага след конституирането на миналия 42-ри парламент бяха организирани протести, които услужливо се предаваха по електронните медии и отразяваха в печатните издания и сайтове.  Голяма част от хората, които свиреха под прозорците на парламента, мятаха домати по сградата му и окупираха университета по-късно и лишиха противозаконно десетки хиляди студенти от занятия, изпити и учебен процес.

imageПривидно протестите започнаха след като депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран с нечуван натиск за шеф на ДАНС. Мина седмица и Пеевски оттегли кандидатурата си, но днес е отново в парламента като редови депутат от ДПС.

Въпреки това протести вече няма...

След цяла година на брожения и скандали, ДПС, партията, подкрепила правителството на Пламен Орешарски го свали и то със съдействието на отделни членове от ръководството на БСП.

След като бе свалено правителството на Пламен Орешарски, протестиращи, и чиновници, и чиновнички от президентството влязоха в служебно правителство, назначено от президента. Белите, които направи това правителство са големи и те задълбочиха кризата:

  • За министър на правосъдието бе взет от площада човек, който е лишен от адвокатски права и наказван многократно от адвокатската колегия заради дисциплинарни нарушения. Даде допълнително един милион на президента, без да е получило отчет къде са отишли парите му, които бюджетът му е отпуснал.
  • Служебното правителство на президента изхарчи 286 милиона неизвестно за какво;
  • За служебен министър на икономиката и енергетиката бе назначен един служител на компания за кабелна телевизия!
  • Външният министър покани американската посланичка и й обеща България да подпише Споразумението САЩ-ЕС за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което предполага използване на ГМО продукти, проучване и добив на шистов газ. В резултат на това ТПТИ в Европа ще нахлуят генномодифицирани продукти, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/. Ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството, обработката на пилетата с хлор и т.н.;
  • Министърът на отбраната, под давление на президента си позволи да обещава увеличаване на българската вноска за НАТО, закупуване на самолети втора ръка, и излезе с документ, в който едва ли не обяви война на Русия!
  • Премиерът имаше над 10 съветника, всеки министър и заместниците му също си назначаваха поголовно съветници, чиновническия апарат бе увеличен в пъти!
  • Със знанието и съгласието на президента през месец юни бе затворена една банка, като г-н Плевнелиев си позволи да каже, че тя ще бъде отворена след изборите на 5 октомври?!

Ще спра дотук с бедите, в които въвлече страната така наречения държавен глава, за да попитам с какво право днес, след проведените предсрочни избори същият този президент обявява, че за него нямало вариант нови избори?!

С какви очи същият този президент говори за смирение и работа, за широко политическо съгласие за неотложни антикризисни действия и жизненоважни структурни реформи на следващия кабинет?

imageС какви очи Плевнелиев говори, че българският народ припознал демократическите европейски ценности, след като повече от половината селища в страната бяха залети от порои, издавиха се хора, разрушени бяха домове, оцелелите са без покрив над главата си, в тинята, смрадта, студа и с една риза на гърба си! Това ли са припознатите европейски ценности?

Или европейските ценности е да си поиска президентът един милион допълнително за бюджета на фона на човешки стотици хиляди драми и трагедии?

Тук от тази трибуна чухме държавният ни глава да поиска справяне с кризата с КТБ, но това справяне трябва да започне с изваждане на Стенографския протокол за банкова ваканция, от консултациите при Росен Плевнелиев – нещо, което едва ли ще се случи.

В момент когато бежанци от Близкия Изток искат дом, а терористи проникват в страната -  Плевнелиев ни говори: „Нека се разграничим от криворазбрания национализъм”.

imageВярно е, че Конституцията е отредила българският държавен глава да е недосегаем, но също така е важно в думите и действията на даже недосегаемия президент да има морал.

„България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не” ни каза Росен Плевнелиев, а кой, ако не той самият решаваше еднолично, безотговорно съдбата на страната ни?


Уважаеми, господа посланици,

Днес на откриването на 43-я парламент е важно да се заяви, че истината трябва да е водеща в действията и думите на българските политици оттук нататък. Не клишета за вярност към Европа и САЩ ще спасят страната ни, а почтеност, достойнство, родолюбие и усилия за промяна на съдбата на живота на българите трябва да са водещи при политиците ни, независимо от коя партия са.

За разлика от други държави, където устройството поставя президента начело на управлението на страната, българският държавен глава има представителни функции, които за съжаление той пренебрегна като си позволи да диктува на политиците и депутатите какво да вършат!

Институциите трябва да заработят за интереса на редовия българин. Съдът трябва да заработи за редовия българин.

Стига сме се взирали в Европа и САЩ – нашата родина е тук, тя е важна, важно е повишаването на качеството на живот, за да не се палят вече хора по площадите, за да не измират от глад, студ и невъзможност да се лекуват. Основна задача на всеки един политик и партия трябва да бъде промяна в инфраструктурата, контрол по изсичането на горите, контрол на язовири и водоеми, за да не пише един ден в историята, че заради дъжд, при потопи са гинали българи.

Българите са нашата грижа, а не личното благоденствие на отделни политици.

Нека покажем, че можем да изпълним клетвата, да работим в интерес на хората!

Ние, депутатите от новия парламент сме тук, за да служим на избирателите си и работим за всички българи.

Нека бъдем различни и по-отговорни!

Коментар на "Хроники". Това бе нужно да се чуе от трибуната на парламента. Фактът, че чухме поредните лустросани слова говори, че отново сме избрали депутати, които не са готови за смели действия и изричане на истини на висок глас.

Лидерът на ГЕРБ не го направи, защото му се падна тежката задача да преговаря за нов кабинет. Лидерът на БСП не е политик, който е склонен на смели стъпки и предпочита поведението "Со кротце, со благо".

Лидерът на ДПС избра теснопартийни интереси и противопоставянето с провокации, насочени към историята на българите.

Лидерите на реформаторите се държаха като сиамски близнаци - двойно повече говориха и нещо съществено не казаха.

"Патриотичният" лидер Валери Симеонов прочете партийната програма, пълна със закани и рестриктивни мерки към различните етноси.

Лидерът на Атака говори разумно, достойно и смислено.

Лидерът на АБВ бе диалогичен и леко критичен към поведението на ДПС, че са "незаобиколим фактор за властта".

Нито един лидер не спомена деструктивното поведение на президента с инспирираните протести и затворената за месеци насилствено банка КТБ с негово задкулисно съдействие.

Забравени бяха несполуките от бламирането на кабинета Орешарски, които доведоха до предсрочни парламентарни избори и невъзможност да се състави правителство.

От трибуната се говореше в стил "Да не се излагаме пред гостите!"

Това ще доведе до сериозни катаклизми и последици...ээ





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696394
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031