Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 19:11 - Прокурорката, от която трепери цяла Румъния: Няма политик, осмелил са да ми каже как да водя разследване
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокурорката, от която трепери цяла Румъния: Няма политик, осмелил са да ми каже как да водя разследване Тихата и затворена Лаура Кьовеси предизвика най-голямото политическо земетресение в Букурещ от 1989 г. насам

    Букурещ, Румъния image Снимки: 2 image Румънският главен прокурор Лаура Кьовеси заяви пред Сашо Диков, че никой не може и да си помисли да й нареди как и срещу кого да води разследванията. "Когато получих информацията за действията на брата на президента Траян Бъсеску, започнах незабавно разследване. Нямах никакви сантименти, нищо, че президента ме е назначил на този пост. Самият президент никога не се е опитал да спре разследването срещу брат си. Няма политик, който да ми се обади и да ми каже как да водя разследване", каза главната прокурорка. Преди дни "Ню Йорк Таймс" описа Лаура като "Румънката, при която никой не иска да влиза". Телевизионни екипи постоянно дежурят пред офиса на Лаура Кодрута Кьовеси в готовност да отразят веднага поредния епизод от най-ужасяващата от 25 години насам драма за корумпирания политически и бизнес елит на Румъния. Те дебнат кой ще влезе в сградата на Националната дирекция за борба с корупцията (D.N.A.) – една доскоро задрямала служба, която под ръководството на 41-годишната Кьовеси се активизира до невъобразими мащаби. А никой не иска да го видят, че влиза там, разказва "Ню Йорк таймс".

Владимир Тишменяну, който ръководеше румънската комисия за проучване престъпленията на режима на Николау Чаушеску, казва, че тази тиха и затворена жена днес е човекът, от който най-много се боят и когото най-много ненавиждат. Тя предизвика най-голямото политическо земетресение в Румъния от 1989 г. насам, допълва преподавателят в Университета на Мериленд.

Попадалите на радара на D.N.A. реагират по друг начин. Според тях Кьовеси е сталинист, а агенцията й използвала подслушване и много от методите на спецслужбите на Чаушеску. Пред "Ню Йорк таймс" прокурорката казва, че тези обвинения са абсурдни, защото екипът й е от хора, завършили след 1989 г. (тя е завършила право в Клуж през 1995 г.) и нямащи никакви познания за методите на "Секуритате", а подслушването се практикува и в най-демократичните страни.

Най-неуморна в очернянето й е медийната група на Дан Войкулеску – политически и бизнес брокер, който през август бе осъден на 10 години затвор за корупция. Тя отвръща, че приема спокойно цялата мръсотия, изсипвана от "Журналул национал" и телевизия "Антена 3", срещу която тя повдигна обвинения по повод репортажи, че била взимала пари от мафията и описващи по клеветнически начин живота й на разведена жена.

Кьовеси казва, че никой от обикновените хора, с които се среща, не й казва да намали темпото или да се откаже. И в същото време тя е много разочарована, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или дори осъдени за корупция.

Основана през 2003 г., агенция D.N.A. години наред преследваше дребни служители като учители или кондуктори по влаковете. Нещата започват да се променят с назначаването начело на друга жена – Моника Маковей, която бе и министър на правосъдието. Последва законова поправка, забраняваща на агенцията да се занимава само с дребни риби. Сега случаите трябва да са свързани с подкупи за над 10 000 евро и да засягат държавни служители над определено ниво в администрацията.

Разбира се, парламентът неведнъж е опитвал да ограничи правомощията на D.N.A. или да одобри амнистия с обвинения от депутатите, че ги преследват по политически причини. Но съпротивата от президента Траян Бъсеску, който назначи Кьовеси през 2013 г., както и изборното поражение на премиера Виктор Понта (той твърди, че лично е препоръчал прокурорката на президента) на президентските избори правят тези опити неуспешни.

Над 90% от разследванията на агенцията, влезли в съда, завършват с осъдителни присъди. Най-прочутата от тях е срещу бившия премиер Адриан Нъстасе, една от фундаменталните фигури в средите на социалдемократическата партия. През януари той бе осъден на 4 години затвор за взимане на подкупи и заради добро поведение бе пуснат 6 месеца по-късно. След него разследването обхвана 9 министри по случая с купуването на лиценз от "Майкрософт" за използване на продуктите на компанията в румънските училища. Освен това тази година бяха обвинени 7 сенатори и 9 депутати от долната камара. Компания им правят още 1 генерал от армията, 4 прокурори и 18 съдии. В мрежата на D.N.A. падна дори социалдемократът Виорел Хребенчук, брокер във властта, който бе смятан за недосегаем.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19828589
Постинги: 45051
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930