Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 21:01 - Зловещия съюз между Катар и Саудитска Арабия се възроди https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 770 Коментари: 0 Гласове:
0



Зловещия съюз между Катар и Саудитска Арабия се възроди

Веднага, след като Саудитска Арабия и Катар заровиха томахавката фронт Ан Нусра (сирийския клон на Ал Кайда, финансиран от Катар) и ИДИЛ (с основни спонсори от Саудитска Арабия) сключиха споразумение да не воюват помежду си и да се обединят срещу сирийското правителство. Ако сметките на Риад и Доха излязат точни следващото, което ще направят е да си поделят Египет

image

Внезапно Саудитска Арабия, техните поддръжници от Емирствата и Бахрейн възстановиха своите дипломатически мисии и посолства в Катар. Очевидно саудитците и катарците са се помирили, а това ще има сериозно отражение върху войната в Сирия.Саудитския крал Абдула и министър-председателя на Катар Абдула ал-Тани загърбиха студения конфликт, в който се намираха от край време. В неделя Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ върнаха своите посланици в Доха, след като ги бяха оттеглили в знак на протест за подкрепата на Катар за бившия президент на Египет Мохамед Морси и Мюсюлманско братство, които бяха под влиянието на Катар.

Само няколко дни преди това финансираната от Катар фронт Ан Нусра, явяваща се издънка на Ал Кайда в Сирия и Ислямска Държава сключиха примирие в Сирия, според което няма да се бият помежду си и ще обединят силите си срещу сирийското правителство, тоест свалянето на режима на Башар ал-Асад. Катар и Саудитска Арабия са готови да си поделят Близкия изток и Северна Африка, така както той беше поделен преди повече от 100 години чрез споразумението известно като Сайкс-пико. Според това тайно споразумение между Великобритания и Франция Близкия изток беше разделен на сфери на влияние помежду им.

Но преди всичко, Доха и Риад трябва да си поделят Египет, който се превърна в причина за разрива в отношенията им. Така ще бъдат предотвратени бъдещи конфликти помежду им.

image

По време на президенството на Морси страната беше управлявана от про-катарско настроените Мюсюлмански Братя, а самия бивш президент сега е обвиняван за това, че е предавал държавни тайни на Катар. Само месец преди свалянето му през юли 2013 Морси направи радикален завой в политиката си, късайки отношенията си с легитимното правителство в Дамаск и започна да подпомага финансово наемниците, биещи се срещу Сирийската Арабска Армия. Следвайки Катар, Морси финансираше само тези групировки, които подкрепяше и Катар, което беше прието лошо от саудитците.

Тази политика беше рязко сменена, когато генерал Абдел Фатах Сиси замени Мохамед Морси на президентския пост през 2014. Оттогава Египет започна да гравитира по-близо до Саудитска Арабия и нейните съюзници. В замяна получи $20 млрд. долара помощ и инвестиции от тях. Египет не само започна да следва оглавявания от саудитците Съвет за сътрунитечество в Персийския залив (ССПЗ), но и се включи в „анти-терористичната“ коалиция между Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ. Редно е да отбележим, че и Египет и ОАЕ неколкократно бомбардираха позициите на определени  бунтовнически групировки в Либия. Саудитците и държавите-членки на ССПЗ, оказват помощ на светски Египет, какъвто той изглежда само повърхностно, защото се тревожат от експанзия на Мюсюлманското Братство, а не за светския характер на властта в Египет – нещо, срещу което Катар е против, защото ограничава влиянието му над Кайро.

„Владенията“ на Катар и Саудитска Арабия.

Катар.

С това споразумение Катар и Саудитска Арабия разделят Египет условно на две части – западна и източна. Разглеждайки „владението“ на Катар можем да заключим грешно, че разрушената Либия не е особено ценна, но това не е така. Поддържайки контрола си над ислямистките наемници в страната, Катар продължава да imageконтролира най-големите нефтени резерви в Африка (които продължават да нарастват). Независимо как конфликта ще бъде решен е много вероятно ислямистите, свързани с Катар да имат гарантирано влияние в правителството, което гарантира регионалното влияние на Катар. В съседен Тунис, вилнее свързаното с Мюсюлманско Братство движение Енахда, но изгуби парламентарните избори срещу светски-настроените политически сили. Ислямистите там все пак остават политически легитимна сила, което означава, че в бъдеще имат шанс да властват отново.

В Алжир, втория най-голям доставчик на газ за Европа и един от най-големите производители на нефт в Африка, дългогодишния президент Абделазиз Бутефлика за пореден път влезе в болница, което подхранва слуховете, че скоро ще си отиде. Той е единствения лидер на Алжир, който от приключилия преди десетилетия граждански конфликт в страната се бореше срещу Ислямския спасителен фронт. Имайки едно на ум за историята на Алжир, Катар може да опита да направи това, което направи след Мубарак в Египет, за да вкара важната стратегически държава в хватката си.

Саудитска Арабия.

Източно от разделителната линия нещата са по-консервативни. Саудитска Арабия и подчинените ѝ искат да запазят своите монархии пред заплахата от политическяи ислям. Всичко ще е наред докато Катар държи своите Мюсюлмански братя вън от кралствата в Персийския залив. ССПЗ може формално да приветства йорданската монархия в клуба. В Сирия Катар и Саудитска Арабия и контролираните от тях групировки ще продължат да се консулидират и за напред, подсилвайки анти-правителствената въоръжена коалиция, която в момента е доста раздробена, а успехите ѝ срещу правителството на Асад не са задоволителни за тях. Не ясно е и в какво ще се превърне Сирия, ако законното светско правителство бъде свалено успешно. Един от най-вероятните сценарии е разпада на Сирия на няколко части, в които Саудитска Арабия и Катар ще назначат своя власт. Колкото до Ирак. Ирак трябва да бъде разделен на три – кюрдска република, шиитска и сунитска. Разбира се следва да се вземат под внимание интересите на Саудитска Арабия и респективно Съединените щати.

Оман: Голямата въпросителна

Въпреки очевидното dйtente между Катар и Саудитска Арабия все още нищо не е сигурно. Всички планове сега може да се окажат твърде преждевременни. Не всички проблеми са решени. Бъдещето на Оман, който е член на ССПЗ след кончината на Султан Ал Саид може да се отвори нова бездна между двете кралства. Оманският султан управлява от 1970-та и въобще не е посочил свой наследник.

imageсе много спекулации в последните няколко седмици, не само защото възрастния султан е в Германия на лечение от юли месец, но и защото Оман домакинства на преговори, свързани с иранската ядрена програма. Ако смяната на властта в Оман мине леко, саудитците няма да имат никакви главоболия. Но, ако промяната на властта се усложни и ислямистки политически сили, подкрепяни от Катар, вземат властта цялото примире между Риад и Доха ще отиде на кино. Сигурно е, че ако в Оман има нестабилност след смъртта на султана Саудитска Арабия няма да губи време и ще предприеме военна интервенция, може би не директно, но използвайки сателита си Бахрейн. Така, ако в Оман на власт дойдат ислямисти, подкрепяни от Катар, саудитците ще побързат да възстановят монархията.

Ако в Оман няма проблеми, след като султанът си отиде, изглежда, че Катар и Саудитска Арабия успешно ще си поделят Близкия изток и Северна Агрика помежду си, а Мюсюлманския свят може да бъде изправен пред ново преначертаване, по-мащабно дори от Сайкс-Пико от Първата световна война. По-мащабно и още по-недемократично.

 

Aвтор: Андрий Корибко, „Oriental Review“

(превод: Alter Information)





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702622
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031