Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2014 18:29 - „А” като архонт, „К” като култура, „Б” като Борисов” – простете ни, деца! http://lubamanolova.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„А” като архонт, „К” като култура, „Б” като Борисов” – простете ни, деца! imageПонеделник, 08 Декември 2014г. 12:12ч. | imageАвтор: Люба МАНОЛОВА | image

imageПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев и група културни дейци разговарят в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Срещата се провежда в кабинета на председателя на парламента. Миналата седмица Цецка Цачева призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на парламентарната комисия по култура и медии.

Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов.

Председателят на парламента Цецка Цачева, същата, която не разреши да има минута мълчание в памет на поета Никола Вапцаров! така съм запомнила отношението й към културата. За сведение на Цачева, на конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната. Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майката на поета Вапцаров - Елена Вапцарова.

Толкова за културата на Цецка Цачева, която явно в предишната си битност на юрисконсулт в Плевен не е чула за тази награда и международно признание.

Къде живеем, какво се случва в обрулената ни, мизерстваща държава? Докато политиците се карат дали някакъв Слави Бинев, който бил и архонт, а сега и депутат поел културата на парламентарно равнище – цигани вилнеят с всичка сила, страната се дави от порои!

Площадите в столицата се изпълниха с протестиращи за същия този Бинев, но никой не обели и дума как така за култура в бюджета са предвидени жалки пари!

Дали ще е Вежди Рашидов министър, дали ще е Слави Бинев шеф на Комисията за култура в парламента – като няма пари за култура какво правим? Кино ли, театър ли, изложби ли, опери ли, концерти ли?

Да се лежи на тая, че е важна музата на твореца, за да се ражда изкуство е доста рисково, защото един творец трябва да е жив, а не умиращ от глад.

Как така за един блестящ певец като Борис Годжунов не се намери персонална пенсия за заслугите му по сцените на България и чужбина, а за разни чужди посланици на изпроводяк, то ордени ли не се раздават на кило, по награди ли!

Така нареченият президент само каза, че му свършили парите и хоп! Дадоха му един милион допълнително, за да не „страда”!

Изкуството и културата на България не започват днес, те имат световно известно минало, когато културата ни бе единственото конвертируемо нещо зад граница.

Що за държава е това – прочути певци и актьори да живеят мизерно след достойна и блестяща кариера?

Какво ще влезе в културната ни енциклопедия един ден – чалгата, хвърлените салфетки или боядисаните паметници?

Как ще поемат пътя за кариера в културата нашите деца и внуци след като ще започнат оформянето на културния си кръгозор от Криско, чалга клубовете и рубриките на Николета Лозанова? Какво ще пишем в енциклопедията на буквите „Б” и „В” – Биг Брадър и ВИП Брадър ли?

Какво ще научат родината и историята си в Народния театър потомците ни, след като от устата на героя на пиеса на Стефан Цанев се чуват думите: „Направих ви магистрали, пътища...” и част от публиката става и започва да скандира: „Бойко!”, „Бойко!””

Какво ще научат децата ни за равенството, залегнало в Конституцията, след като за любимецът актьор на премиера Бойко Борисов се изпраща хеликоптер да го пренесе до болница, а техните баби и дядовци ги бият, грабят и изнасилват?

Всеки може да получи инсулт, но не всеки го извозват до столицата по заповед на премиера за лечение!

Цял театър обяви, че трупата му ще подаде колективна оставка в знак на протест срещу назначението на архонта Бинев?! Да напуснат и други трупи от театрите, но това едва ли ще оправи кина, театри, опери, балет, симфонични оркестри, ансамбли, художници, певци с планираните в бюджета жалки пари за култура.

Децата ни днес четат рекламите и билбордовете, тъй като в домовете им няма една книга!

„Б” като Бинев, „Б” като Бойко, „Б” като бодигард

Защо против Слави Бинев, а не против Бойко Борисов?

Бинев бил с мутренско минало, а Борисов откъде дойде в политиката, да не би от операта или филхармонията? Спомнете си един бивш американски посланик, прочетете и един от последните броеве на вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”?

Той е със смущаващо минало, но обича Запада?

„В миналото на българския премиер има смущаващи факти, но едно трябва да му се признае: ясната ориентация към Европа”. Това твърди Михаел Мартенс в портрет на Бойко Борисов, публикуван във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (Faz) и преведен от Дойче Веле.

Когато човек за пръв път види Бойко Борисов, неминуемо ще си помисли, че това е бодигардът на премиера, а не самият премиер. И няма да е толкова далеч от истината, защото преди да влезе в политиката, Борисов е работил, използвайки физическата си сила. През 1991 година, когато България встъпи в едно бясно десетилетие на поръчкови убийства и мафиотска власт, бившият пожарникар основа "Ипон 1", която според собствените му думи била една от най-големите охранителни фирми в страната.

Ако трябва да се изразим предпазливо, тази фирма е извършвала и определени услуги, свързани с несъбираеми вземания. Достатъчно е едно ръкостискане с Борисов, за да почувстваш съвсем осезателно, че е по-добре да не дължиш пари на този човек. Между другото, сред клиентите, за чиято телесна неприкосновеност се грижеше Борисов, беше и Тодор Живков, дългогодишният диктатор от онези времена”,

„Борисов, който е роден на 13-ти юни 1959 година, иска здраво да обвърже страната си със Запада. Това негово предпочитание ясно личи в профила му във Фейсбук и на официалната страница на ГЕРБ. Във Фейсбук най-напред ще видите снимка на Борисов с Жан-Клод Юнкер в триумфална поза, а партийният сайт показва серия от снимки на българския премиер с Ангела Меркел. Фотографии на Борисов с Владимир Путин няма да откриете, става ясно още от материала във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

„Ранобудните студенти” стачкували против Слави Бинев – а против тях кой ще стачкува за боядисаните, осквернени паметници, за хаоса и противозаконните им протести цяла година, за да свалят действащото правителство и да дойде второ служебно правителство на така наречения президент Плевнелиев.

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира, че отказът на Министерство на културата да изпрати представител на заседанието на Комисията по култура и медии , заради Слави Бинев било морален акт.

"Не може цялата българска култура да е на крака. Прощавайте! В крайна сметка това са талантливите, известните хора на България, без които не можем", коментира Рашидов, срещу чието назначение за министър има не по-малки брожения в културните среди.

Аз също съм категорично против това Слави Бинев да оглави Комисията по култура, но и против Вежди Рашидов съм, след като за втори път го поставиха да оглави министерство на културата.

Е, и? Нима сме забравили как Рашидов шамаросваше полицаи пред Столична община?

Кого го е еня?

Каква култура ще имаме след назначенията на Рашидов и Бинев? А каква култура ще имаме във втория мандат на Бойко Борисов с жалките пари в Бюджет 2015?

За Бинев чухме веднъж от криминалните хроники, когато един борец, убитият днес Георги Илиев, го нашамари в собственото му заведение.

От Борисов чухме за шамари, когато призна по телевизора, че напляскал приятеля на дъщеря си!

Шамари от Рашидов, шамари за Бинев, шамари от Борисов, каква култура да имаме – шамарите не влизат в културните ценности все пак. Или сме някъде назад, в Дивия запад, когато шамарите и убийства са предизвиквали уважение и почит и са оставали в историята?

Без пари какво ще ни остане – вместо култура – курназлък. Онази система от ценности, от перфектно функциониращи духовитости с балкански привкус, въплътила в себе си интелекта на средата, в която да просперира. Курназлъкът върши това, което ако присъстваше във всички държави – светът щеше да се срине. Но в България курназлъкът е примесен с природна глупост и лицемерие към власт имащите.

Какво друго, ако не една арена за мазни борби сме ние в политическата си битност? Арена, в която приличните интелигентни хора ги смятат за непросветена тълпа кретени, или в по-добрия случай – будали.

„К” като култура – има я, но не в сегашна България и не на висотата, на която е била преди десетилетия.

Тогава защо не Бинев да поеме Комисията по култура, след като министър е Вежди Рашидов, а премиер отново е Бойко Борисов?

Така ще ни залеят с помии от морален кретенизъм, ще си навъдим и будали, които си мълчат и не смеят да се обадят, за да извикат, че е крайно време да си върнем нормалността и етиката.

„А” като архонт, „Б” като Борисов и Бинев, „К” като контейнери пълни с ерзац артефакти, обилно заляти с чалга и посредственост.

-------------------------------------------

* Днес, на 8 септември, един зрител на тв7 се обади, за да попита водещите Йосиф Сърчаджиев ли е морален критерий, след като се отказа от дъщеря си? Правилното е, че Й. С. се отказа ТРИ ПЪТИ от дъщеря си!

Водещата замаза въпроса...





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19805553
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930