Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2015 20:45 - Черноморската експанзия на НАТО by Светът днес
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1307 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2015 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Черноморската експанзия на НАТО 27.02.2015

 

imageКакви са действията на Алианса след краха в Крим

Ракетният самолетоносач на ВВС на САЩ «Cole» (DDG-67), намиращ се в Черно море от 8 февруари, напусна акваторията на морето, съобщи на 25 февруари Главният щаб на ВМФ на Русия. Самолетоносачът беше на дежурство в Черно море от 10 до 20 октомври 2014 г.

По данни на пресслужбата на 6-ти американски флот, на 9 февруари ракетният самолетоносач е извършил визита в румънското пристанище Констанца, провел е съвместни учения с фрегатите ROS «Marasesti» (F 111) и ROS «Regina Maria» (F 222) от ВМС на Румыния, на 20 февруари е посетил българското пристанище Варна, а на 21 февруари е провел маневри с фрегатата TCG «Yildirim» (F-243) и подводницата TCG «Yildiray» (S 350) от ВМС на Турция.

Припомняме, че през ноември 2014 г. новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Североатлантическият алианс пет пъти е засилил военната си активност в Европа, заради събитията в Украйна, в това число и в Черноморския басейн. Но си струва да отбележим и това, че нарастването на военното присъствие на НАТО в стратегически важния регион беше факт още преди държавния преврат в Киев и присъединяването на Крим към Русия.

Ярък пример за това, без да смятаме джитканията поединично на корабите на НАТО – са съвместните учения на ВМС на НАТО и страните от Черноморския басейн (Украйна, България, Румъния) в рамките на програмата “Партньорство за мир”, които се осъществяват от 1994 г., натовските учения “Sea Breeze”, провеждани от 1997 г. С особено внимание трябва да отбележим инцидента през 2000 г., когато два катера Mk V за нуждите на специалните части на ВМС на САЩ от пристанище Констанца с максимална скорост извършиха “скок” към Севастопол, според договореност с командването на Украйна, но без съгласуване с командването на Черноморския флот. Експертите оценяват това като изглаждане на военните планове на американските сили срещу конкретни руски обекти в Черно море.

Да не забравяме и събитията през 2008 г., когато под предлог, че трябва да се окаже хуманитарна помощ на Грузия в Черно море за първи път бе формирана мощна корабна група на НАТО в състава на флагмана на 6-ти американски флот Mount Whitney, самолетоносачът на САЩ McFaul, стражевият кораб на САЩ Dallas, а също трите фрегати – немската FGS Lьbeck, испанската Almirante Juan de Borbon и полската – Generał Kazimierz Pułaski, както и с редица турски кораби.

Така Черно море се превърна в един от основните театри на битката между Русия и НАТО в украинската криза.

Превратът в Киев само засили увереността за реализирането на стратегическите планове за изтласкването на руския флот от Черноморския басейн, защото новото ръководство на Украйна, намиращо се под пълния контрол на американската администрация, още в средата на май трябваше да обяви денонсирането (обявяване за невалиден) на Договора за базирането на морски съдове в Черно море.

Главните цели на тази стратегия са Крим и Севастопол, по-точно вземането им под американски контрол.

Но присъединяването на Крим към Русия наруши всички планове на натовските военачалници. Но те не се отказаха от военно-морското си присъствие в акваторията на Черно море. Нещо повече, 2014 г. постави рекорд по присъствие на натовски кораби, които често нарушаваха конвенцията в Монтрьо.

Не е изключено САЩ и съюзниците им от НАТО да излязат от Конвенцията, защото тя е е сдържащ фактор, който гарантира ненатрупването на групировки от кораби на нечерноморски държави от НАТО в Черно море.

Какви действия ще предприеме НАТО, за да продължи експанзията си в черноморския регион?

Може ли Америка да излезе от конвенцията Монтрьо, за да си гарантира постоянни огромни военни части в Черно море?

Да видим реалността.

В западната част на Черно море американците имат стабилни позиции, използвайки пристанищата на Украйна, Румъния и България. Техните кораби, работещи по системата Aegis (американска корабна многофункционална бойна информационно-управляваща система), която държи в ръцете си противоракетната отбрана на САЩ срещу Русия, постоянно присъства в черноморския басейн, за да отслаби руския ракетен удар, ако руснаците решат да използват такъв. Стъпвайки на законодателството, военно-морското право, американците могат да си плуват и до кавказкото крайбрежие, давайки политически козове на грузинските националисти.

imageКакво означава боен кораб да „избръмчи“ из Черно море?

Много ясно – „бръмченето“ на такъв кораб означава, че той просто е част от разузнаването на Запада, което фактически допълва сухопътното и спътниковото наблюдение. Разбира се, един кораб, водещ радиоелектронно разузнаване, не може да нанесе кой знае какви вреди, но когато корабите са цял комплекс, това вече е доста неприятно. Затова руснаците постоянно контролират ситуацията и при подобни корабни “посещения” в Черно море, вземат съответните мерки като отслабват радиолакоционната активност на американците.

САЩ ще продължават да правят това. А то за Русия си е заплаха, без значение кой и как се упражнява да внушава обратното.

А опасенията, че конвенцията от Монтрьо ще бъде нарушавана, са твърде големи. Да, Турция до момента съблюдава споразумението от 1936 г. и строго контролира преминаването на американските кораби през Босфора и Дарданелите. НО! Туците не са се отказали от плановете си да строят нов 45-километров корабен канал, който да свързва Мраморно море с Черно. Новият пролив може просто да захвърли конвенцията от Монтрьо в кофата за боклук…

След присъединяването на Крим към Русия на американците действително не им остана кой знае какво пространство за маневри в Черно море.

В момента основната задача на натовците е на всяка цена да съхранят Одеса в границите на Украйна. И по-точно, нейното пристанище. Другото в Одеса не ги интеесува. Тъкмо затова в този град така жестоко са потушавани каквито и да било народни вълнения.

САЩ, разбира се, могат да пробват да укрепят най-голямото търговско морско пристанище на Румъния Констанца, но то е търговско, с малка брегова линия, а всичко това НЕ е особено изгодно. Ако България каже ДА, то САЩ ще вземат пристанищата Варна и Бургас под аренда и ще направят с тях каквото си поискат…

Между другото, за подобни заявки към България от стана на Щатите се заговори след събитията от Петдневната война (руско-грузинската война). Трудността произлизала от следното: за строителството на базите ще изхвърчат огромен брой пари и време, а не е сигурно как ще отговори на всичко това Турция.

Истината е, че САЩ могат да се опитат да отмъстят на Русия и чрез Балтийско море. В края на 2014 г. президентът на американската компания Stratfor Джордж Фридман, близък до администрацията на Обама (компанията се смята за “ЦРУ в сянка”), написа една доста знакова статия “Украйна, Ирак и черноморската стратегия”. В нея се говори за възраждане на “междуморието”и за това, че в отговор на успехите на Русия в Черно море, САЩ ще започнат да притискат Москва откъм Балтийско. Между другото, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън по време на майската си визита в Букурещ също говори за необходимостта от преоценяване на американските сили в Балтика. С една дума, руснаците трябва да се подготвят за силен натиск откъм Балтика.

Реално ли е да се очаква излизането на САЩ от конвенцията Монтрьо?

Това още повече ще влоши американо-турските отношения, които в последните десетилетия не са особено приятелски. Ако американците искат окончателно да скъсат с Туриця, тогава те могат да предприемат подобна стъпка. А това означава, че окончателно ще се преориентират към България. Друг е въпросът, доколко за това трябва да се подготви България, както и следното: искат ли наистина американците да се лишат от Турция.

По-вероятно е САЩ да се опитат да вбият клин между Русия и Турция по всевъзможни начини, от рода на инспирирани предложения от средиземноморски държави от рода на Кипър за предоставяне на територия за военни бази на Русия там. Да, може и да е добре за Русия да има бази там, но това в момента предвещава твърде лош сценарий. Как ще ги снабдява Русия тези бази? Ще трябва да преминава през проливите Босфора и Дарданелите, т.е. през Турция, което е абсолютно невъзможно, защото турците посмъртно няма да го позволят това. Или през Гибралтар, т.е. през Великобритания…Е, и това не е никак добре.

В момента Русия има интерес да пази приятелството си с Турция. Анкара би направила твърде полезни неща за Русия.

В така установилите се вече твърде сложни взаимоотношения в света, американците могат само да развяват знамената си и да показват мускули, изпращайки в акваторията на Черно море кораби, снабдени с ПРО.

Балансът на силите в Черно море е в полза на Русия. Американските сателити отдавна вече са хванати, а нахлуването на втори хегемон в региона – Турция –може лесно да бъде неутрализирано от Русия с помощта на политико-икономически методи. Американците, разбира се, могат да създадат опорни пунктове, снабдителни бази, да кажем, в Батуми, Поти и др., но всичко това не представлява опасност за Русия.

Що се касае до Балтийско море, то там САЩ наистина спокойно могат да разположат в неутрални води корабите си с елементи на ПРО. Това съвсем не е приятно по отношение отбраната на Русия, но в никакъв случай не е фатално.

В съответствие с конвенцията Монтрьо нечерноморските държави имат позволението да прекарват през проливите на Черно море само леки надводни кораби и спомагателни морски съдове с водоизместимост не повече от 10 000 тона. Нямат право да вкарват в Черно море самолетоносачи и подводници. Общият тонаж на ескадрата бойни кораби на нечерноморски държави, намиращи се в Черно море, не бива да надвишава 45 000 тона. Времето на пребиваването в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави е строго ограничено и не трябва да надвишава 21 денонощия, независимо от целите на пристигането им. Турските власти трябва да бъдат известени по дипломатически канали за преминаването на военни кораби през черноморските проливи, за нечерноморските държави – 15 денонощия предварително, за черноморските – 8 денонощия предварително, но не по-малко от 3 денонощия преди преминаването им.

Петя Паликрушева





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783569
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930