Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 21:59 - „БИТКАТА ГЕРМАНИЯ – ГЪРЦИЯ Е НА ЖИВОТ И СМЪРТ!“, в-к Гардиън http://razuznavane.com/?p=22878
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1517 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„БИТКАТА ГЕРМАНИЯ – ГЪРЦИЯ Е НА ЖИВОТ И СМЪРТ!“, в-к Гардиън image Отношението на Берлин към Сириза изглежда покровителствено, на фона на граничещото с национално въстание настроение на гръцкия народ,  докато не се появят доказателства, че всяка една от страните не се оттегля“ – пише Пол Мейсън  в британския вестник „Гардиън“.

imageСлед като Европейската Централна Банка направи „преврат“ срещу гръцките банки, като ги принуди да зависят от механизма на „спешната помощ“, журналистът Мейсън попитал един приятел в Атина дали са се увеличили антигерманските настроения.

Той му отговори, че е много трудно да каже, след като в последно време точно тези настроения пулсират и е почти невъзможно  да станат още по-изострени и болезнени.

Журналистът подчертава, че на този фон преминала срещата между Янис Варуфакис – гръцкия финансов министър и Волфганг Шойбле -германският му колега. „Необходими бяха по-малко от пет минути на Варуфакис да спомене нацистите“ – отбелязва Мейсън.

Основното послание на гърците към германците е „някога бяхте нацисти, борихме се с вас и победихме, сега нямате моралното право да въвличате страната ни в хаос“. Трябва да е било трудно за германците да чуят това съобщение  – но ще чуят още по-силни думи, ако политиците им изхвърлят Гърция от еврото“ – подчертава той.

„Гърция може да е почти в несъстоятелност, може в този момент пенсионерите да прибягват до печки и дърва за огрев в ледените си апартаменти“, но духовният ръст на страната е в центъра  на европейската интеграция и гръцката култура е най-малкото с равна позиция по отношение на Германия.  Ето защо сблъсъка на икономическата воля на двете страни е толкова катализиращ, отбелязва се в статията.

Това, което ще се случи е битка на живот и смърт“. Или Германия ще поведе Гърция към банкрут и извън еврозоната, или германските данъкоплатци ще приемат резултатите, които ще огънат стриктния немски манталитет, който се основава на неприкосновени правила“, подчертава  Пол Мейсън.

Германия трябва да борави с темата с особено внимание.

Според журналиста Пол Мейсън, Германия се „самоизяжда“ в конфликта с Гърция.

Последните социологически проучвания показват, че над 80 % от гърците одобряват самоувереното поведение, което демонстрира новото гръцко правителство пред международните кредитори. Управляващата партия СИРИЗА сега има над 45 % одобрение, което е повече от парламентарния вот – нещо, което рядко се случва.

Но от друга страна, все повече гърци масово теглят спестяванията си от банките, което пък говори, че те не изпитват особено доверие към политиката на същото това правителство, което масово одобряват. “Катимерини“ – атински ежедневник пише, че гърците теглят ежедневно от банките поне по 200 милиона евро, защото смятат, че закъсалата държава ще въведе облагане на личните им спестявания. Други се страхуват от изгонването на Гърция от еврозоната и въвеждане на старата валута – драхмата, от което ще последва страхотна инфлация.

imageСпоред журналистически разследвания, пари от банките теглят само по-заможните представители на средното съсловие в Гърция. Останалите просто вече са станали без спестявания.

А немалко от богатите гърци – те отдавна са потърсили спасение на парите си в чужбина.

На снимката яхтите на заможните и богати гърци на един от яхтените пристани в Атина. Подобна е картината на яхтените пристани в Пирея и на островите. Прилича ли ви тази гледка на страна, парадираща, че има „Хуманитална криза“? 

Само през месеците януари и фувруари от гръцките банки са били изтеглени депозити за над 25 милиарда евро, а Ципрас и послушните му леви и десни министри шумно говорят за това, че в Гърция има „хуманитарна криза“ и гласуваха дори специален закон.

image Опашка за теглене на пари от Лаики Банк – Народна банка, в атинско предградие Гърция наистина се тресе между еуфорията и отчаянието. Според политолога Кузолис, противоречивото поведение на гърците, които от една страна изпадат в екстаз от действията на новото правителство на Ципрас спрямо европейските кредитори, а от друга теглят масово парите си от банките, свидетелства за слабо изразено чувство за дълг към общността и Гърция.   „Тези хора явно все още не разбират какво точно се случва с тяхната страна. Те искат хем да не плащат данъци, хем да живеят добре и парите им да са на сигурно мяста. Просто искат всичко наведнъж“, казва Кузолис. Според него, много от гърците не осъзнават своята отговорност пред обществото. 

image„Покерът около милиардните дългове на Гърция продължава. Действията на Атина подсилват впечатлението, че новата власт няма никаква идея какво да прави оттук нататък. А това води до един неизбежен извод“ – пише журналистът от Дойче Веле Хенрик Бьоме (на снимката)

„Колко хубаво са го измислили веселяците от Атина! Обикалят основните икономически центрове на Европа и настояват за повече търпение, разбиране и най-вече – за повече пари. Или най-добре – направо за опрощаване на дългове“ - пише Бьоме.

В този пазарлък момчетата от Атина говорят ту за намаляване на гръцкия дълг, ту за някакви „вечни“ облигации, (които явно ще бъдат изплатени на куково лято), ту за разсрочване на дълга. И всичко това се гарнира с аргумента, че помощите от ЕС и МВФ задушавали страната, защото само увеличавали планината от дългове на гърците“.

Гърция е ярък пример за корупция и клиентелизъм в икономиката, за неимоверно раздут държавен апарат и бюрокрация, неотговаряща на скромните възможности на икономиката. Започването на нов бизнес в Гърция отнема около 1 година за набавянето на всевъзможни разрешителни. С повишаването на минималната работна заплата Ципрас няма да успее да намали високата младежка безработицаь нито пък с връщането на работа на освободените преди това хиляди държавни чиновници. Първата задгранична визита на премиера Ципрас беше Брюксел, където обясняваше, че гърците държели на членството си в ЕС, а и на еврото. Би трябвало да посети първо Испания, Латвия и Ирландия, където кризата също остави трайни следи и хората пострадаха не по-малко от гърците. Правителствата им обаче задействаха програми за икономии, които вече дават първи положителни резултати. Два са пътищата за изход от ситуацията, в която се намира Гърция:

„Или страната да обяви фалит и да напусне еврозоната, или да се приеме един нов европейски „План Маршал“ за Гърция, който наистина да помогне на местната икономика да си стъпи на краката“. 

image





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19842149
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930