Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 20:35 - Икономистите на Путин изиграха чудесен номер на Запада – BloombergView https://alterinformation.wordpress.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Икономистите на Путин изиграха чудесен номер на Запада – BloombergView

Санкциите на Запада не дават желания ефект, а руската икономика постепенно започва да се възстановява

image

През изминалата седмица валутните резерви на Руската централна банка отбелязаха ръст за първи път от юли, 2014, давайки индикация, че руската икономика започва да се възстановява след спада на цената на нефта през миналата година.

Вероятно стабилизирането на руската икономика ще увери окончателно Западните правителства, че санкциите нямат доловим ефект и те по никакъв начин не разклащат доверието и позициите на руския президент в държавата.

Русия изгуби малко повече от четвърт от валутните си резерви от средата на юли миналата година:

image

Спадът бе особено остър през изминалия декември, когато централната банка трескаво търсеше начин да парира спада на рублата спрямо американският долар. По-бледия наклон на графиката – започващ от януари, показва по-скоро структурата на валутните резерви на Русия, отколкото хроничен недостиг.

Към януари, 2014 Русия притежаваше $131.8 млрд. долара от американския дълг. Последвалото обтягане на отношенията след свалянето на Янукович с помощта на САЩ и ЕС и отговора на Русия, която след проведен референдум си върна Крим (даден на Украйна през 1954 г.) Русия започна осезаемо да свива своите резерви в долари, заменяйки ги с евро и злато. Резервите спаднаха до 23.9% през 2014 г. Американския дълг, притежаван от Русия също беше намален рязко: до 37.6%, което означава, че вече Русия съхранява по-малко Американски ценни книжа отколкото Ирландия, Турция и Сингапур.

Общата стойност на валутните резерви е изразен в долари, следователно руските запаси в евро също поеха удар, след бързото поскъпване на долара спрямо еврото тази година. Рублата започва да се стабилизира от началото на тази година, от части заради започналата стабилизация на цената на нефта от януари и от друга страна заради намалянето на лихвения процент от 17% в началото на годината до 14% в момента, стана по-привлекателна търговска дестинация, макар и рискова. Рублата се стабилизира, Американският суров петрол е на червено, а златото достигна пет-месечен връх.

Поглед върху връзката между рублата и петрола клас Брент показват, че вече руската валута се държи по-добре:

image

До края на 20 март еврото покачи малко над 3% спрямо американския долара, с което руските валутни резерви веднага се увеличика с $1.2 млрд.

Много от неблагоприятните прогнози за руската икономика като тази на Андерс Ашлунд от Института за международна икономика Питърсън, публикувана преди месец твърдяха, че руските валутни резерви ще се стопят. Това няма да се случи обаче, освен ако цената на нефта не започне да върви стремглаво надолу отново.

Анализаторите не са единодушни в прогнозите си за бъдещите цени на суровината. Техните прогнози са в зоната между $50 до $90 долара за барел Брент в четвъртото тримесичие на тази година. Руското финансово министерство също прогнозира покачване на цената. Взимайки предвид най-песимистичните прогнози руснаците очакват цена от $50 долара за барел.

Актуалните прогнози на руските държавни икономисти са, че руската икономика ще се свие с до 3%. Ако цената на нефта продължи да се нормализира обаче се очаква по-ниско свиване на икономиката. Goldman Sachs, например прогнозират максимум 2.7% свиване на руската икономика.

Болезнено е за огромна държава като Русия, когато ключовите икономически индикатори зависят толкова силно от случващото се в момента в Йемен и огромните дългови проблеми на шистовите компании в САЩ – два важни фактора, определящи също цената на петрола. Зависимостта на Русия от суровината няма да приключи скоро, но засега основния пазар на Русия се стабилизира.

И така. Къде е ефектът от Западните санкции? Няма го. Ние виждаме как руската икономика реагира на добива на нефт и на валутните пазари, но не виждаме промяна в търговията и финансовите рестрикции на Запада. Виждаме как въпреки спряното западно финансиране Сбербанк бележи здрава печалба от над $7.7 млрд. за 2014 година. Да, това е по-малко от печалбата за 2013г., но с оглед на икономическата война срещу Русия не е нищо притеснително.

Руските икономисти, най-вече тези от Централната банка и Финансовото министерство заслужават похвала. В тази трудна среда и обстановка, те не допуснаха големи грешки и съумяха да задържат руската икономика отворена. Путин има дузина съведници, които биха предпочели различен подход, аргументирайки се с воденето на политика от типа „крепостта Русия“, но руския президент беше достатъчно мъдър да не ги послуша. И въпреки, че наскоро Путин се обърна към ръководителите на службата ФСБ с познатото от комунизма обръщение „другари“, Русия си остана голям играч на международната финансова арена, който показа, че не може да бъде изолиран и саботиран с налагането на някои санкции.

И няма нищо изненадващо в това, че CFA – международна асоциация на професионалните инвеститори определят руския пазар до този на САЩ, Китай и Индия.

 

 

Леонид Бершидски, BloombergView





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702582
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031