Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 19:58 - За 20 дни от сметките на Ирен Кръстева са изтекли 113 млн. http://www.cross.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За 20 дни от сметките на Ирен Кръстева са изтекли 113 млн. image

30 Май 2015

image

Вера Ахундова, Сдружение на дребните вложители в КТБ, пред Нова телевизия

 

Водещ: Здравейте, госпожо Ахундова, Вие сте един от най-хулените хора в държавата. Вие сте ченге, вие сте Шесто управление, вие сте кредитен милионер от дрийм тима на злокобния милионер Цветан Василев, цялата сте в бяло - е, как е възможно такова нещо? Казвайте, с какво продължаваме темата по аферата КТБ? Какви са новините?
Вера Ахундова: Новините са сметките на специалните клиенти,които Вие вече имате в детайли. Искам да кажа, че най-криминалното в случая е, че български граждани са имали сметка в една българска банка.Лошото е концентрацията на кредитополучатели и вложители в тази българска банка. И в нещо, което, ще коментираме, е известно на цялото общество, политическия елит на ДПС.
Водещ: Вие миналия път загатнахте,че ще има нещо ново, нещо различно, кое е това нещо?
Вера Ахундова: Сега ще Ви кажа, очевидното е опасността, която представлява за българската икономика.Тази концентрация на политическа мощ, която аз нарекох османизация.Въпросът е,че в периода 2012-2014 година кръгът около Делян Пеевски, в случая в банката, представляван от неговата майка , в самата банка е управлявал активи за над 800млн.лв.
водещ: Кръгът около господин Пеевски, в лицето на майка му Ирена?
Вера Ахундова: Да, това са над 700 млн.лв. кредити и над 114-115 млн. лв. , които са били най вероятно със статут на преференциални кредити и затова се обръща специално внимание, когато се разследват преференциални кредити, да се види какво и как е връщано.
Водещ:Чакайте сега, чакайте сега, госпожа Ирена Кръстева, не искам да говорим празни приказки,искам да говорим с факти, е имала фирми на нейно име...
Вера Ахундова: Фирмите на нейно име, които са 19, в списъка на специалните политически личности в банката, са притежавали 118 млн.лв.към 31.05.2014г. и към края на юни, 20ти юни, 113 от тях са изтеглени.
Водещ: Преди да се случи погрома?
Вера Ахундова: Точно за 20 дни са изтекли 113 млн. само от сметките на тази дама. Това са фирмени сметки със суми между 600 хил. и 8 млн. лв.
Водещ: Добре, защо тогава Вие твърдите,че става дума за политико-икономическия елит на ДПС? Все пак госпожа Ирена Кръстева не е ДПС? Тя беше шеф на тотото по времето на Сакскобурготски, Делян Пеевски всъщност е продукт на Сакскобурготски?
Вера Ахундова: Това е общопровъзгласявана в обществото теза, която няма в момента доказателства. Но е много трудно да се предположи,че един човек от нищото може да спечели такива суми и да ги управлява сам, защото по пълен анализ показва, че от края на 2012г.до края на кабинета Орешарски фирми, същите тези фирми,за които е известно,че са свързани с Делян Пеевски,това е „Промишлено строителство", „Водстрой" и техни близки компании са спечелили поръчки за над 780 млн.лв., като над 550 от тях са само от времето на Орешарски.И вие имате една цифра в момента, без да знаем всичко друго, което притежават, което е на 2 млрд.лв.,което е горе-долу акцизите, които нашата държава получава за една година. Това е много силно концентрирана икономическа мощ и ако някой не си даде сметка, мисля, че е много опасно, рисково.
Водещ: Какво ще се случва в бъдеще в държавата?
Вера Ахундова: Това, което сигурно, решават, че ще фалират една банка и я фалират, утре ще решат, че им трябват пари и ще фалират пенсионен фонд или друга банка. Те просто грабят, това е грабеж, не наистина е грабеж на века, защото става дума зя загуби на икономиката от порядъка на 5-10% от БВП и понеже нашата държава не намери не европейско, не африканско, цивилизовано решение да влезне в банката, да сложи ръка върху тези активи и инвестиции,да сложи ръка върху тази собственост, да гарантира сигурност на основното ядро в една държава - гражданите, вложителите. Обръщам внимание отново на прокуратурата, от 13-те сигнала със съпроводени с документи, копия,които сме получили, сме препратили в прокуратурата, няма никакво действие. В замяна на това мен ме викат в отдел Престъпления срещу финансовата система, явно някой е подал сигнал, но това ще го разбера другата седмица.Вера Ахундова: Призовката беше на 28-ми, но не ми е връчена, тази седмица ще ви информирам.
Водещ: Викат Ви за какво?
Вера Ахундова: За снемане на обяснения,пише.
Водещ: В отдел Финансови престъпления?
Вера Ахундова : За престъпления срещу финансовата система, да.
Водещ: Значи вашите сигнали без отговор, чуждите-веднага?
Вера Ахундова: Говорихте за частен съд и частна прокуратура, аз съм абсолютно съгласна.
Водещ: Говори се, моля Ви се! Аз само цитирам хората, мълвата, това,което представят...
Вера Ахундова: Много високопоставен и уважаван мъж,който се грижи за много неща в тази държава, ни предупреди, че ВАС е капсулирана и частна на ДПС, така че да не се опитваме Върховния административен съд да пробием с каквото и да било по делата КТБ.
Водещ: Кой е тоя мъж, който предупреди?
Вера Ахундова: Ще премълча засега, защото..
Водещ: Защо?
Вера Ахундова: Защото му давам още някакво време да изпълни обещанията си на група хора.
Водещ: Значи един високопоставен мъж е поел обещания към група хора и е казал, че ВАС е капсулирана структура на ДПС.
Вера Ахундова: Да, но приключихме с ВАС, не признаха на никого от нас правния интерес.
Водещ: Кажете ни още една новина, нещо ново, което имате за КТБ!
Вера Ахундова: Привличам вниманието отново на прокуратурата, ще го подадем като сигнал, но и членове съобщиха, че след извършена смяна септември-октомври миналата година, на сървъра, без никаква причина, т.е. буквално месец преди предаването на Фонда за гарантиране на влоговете, извършвани са ръчно операции, вкарвани са нови вложители и суми и ще Ви обясня как е извършвано това.
Водещ: При смяната на системата, при смяната на сървъра?
Вера Ахундова: Ръчно, да , при смяната на новата система са вкарани нови лица. Например Вие, госпожо, имате сметка в КТБ от 10 хил. лв, със смяната на системата те а станали 1млн.лв. и Вие получавате 196000 лв. гарантирани лева.
Водещ: Не може да бъде това!
Вера Ахундова: Може, стотици са!Не е един човек, или са откривани нови сметки, създавана е кредитна история или депозитна история на съответните лица.
Водещ: На фалшиви ли?
Вера Ахундова: Има и реално съществуващи в банката, на които сумите в банката са станали от 10 или 30 хил. лв, на 1 млн. или 3 млн.лева, какви са били условията с квестори БНБ договорени не мога да коментирам и не ги зная, но има и съвършено нови лица, вкарани чрез новата система.и аз затова призовавам прокуратурата, всяка банка има бекъп център, дизастър център, който се намира в София, защото масово наши членове, едни се оплакваха, други се радваха, получиха между 100 и хиляда лева повече от това, което държавата, т.е. гаранционния фонд..
Водещ: За каква сума общо горе-долу става дума?
Вера Ахундова: Първите прогнози за гарантираните депозити бяха около 2,2 млрд лева, стигнахме 3,6млрд.лв., ако 100 млн. са били незаконно платените по привилегированите депозити, една сума о 150 до 300 милиона е разтегливо понятие, понеже 8 души са работили, 8 души потвъждават устно пред нас това, и ние наистина призоваваме отговорните за това органи да вземат някакви решения, защото ние, които сме средния бизнес и ни убиха и обикновените хора - българи, турци и роми, които работят и които се чудят на кой феодал да продадат тютюна си и ние, които се чудим как да преживеем на тройно-четворни ревизии в момента в НАП, искаме истината, това единственото, което ни отказват.
Водещ: Това е, вие говорите за около триста милиона?
Вера Ахундова: Между сто и триста.
Водещ: След смяната на системата, са вкарани ръчно, това е някакво средство за източване?
Вера Ахундова: Това е не някакво, а много добро средство за източване.
Водещ:много странна история, това е странна история, как тези двеста триста души след това ще ги контролираш да ти дадат пари?
Вера Ахундова: Вероятно те имат система как се работи, но има начини, има специалисти, които могат да сравнят записите от операционната система на банката, които са били към датата на смяната на сървъра и тази, която е в новата система, защото новата система е сменена точно преди да бъдат подадени данните към Фонда за гарантиране на влоговете и точно там е манипулирана.
Водещ: Точно в тоя момент. Слушайте, кажете ми, госпожо Ахундова, имате ли и представа защо онзи ден американската посланичка Марси Рийз беше в КТБ? Говори се, че вече американски и европейски служби изпитват нетърпение от това, че целият тоя казус, фигурата на господин Пеевски, Цветан Василев, цялата тая разрушена връзка, разграбването на банката и прочие действия, акции, видими или невидими, искат да бъде разследвано това нещо? Възможно ли е госпожа Рийз да е била по този повод?
Вера Ахундова: Дали да разследва или да замита? Защото ние имаме информация от Парламента от депутати, че през нея се оказвало въздействие за взимане на определени решения - например размерът на обезценките да бъде над 4 млрд.
Водещ:Госпожа Марси Рийз?
Вера Ахундова: Да, през американското посолство. Да се назначи Силвия Пенева от Делойд за одитор на сертифициращата агенция на фонд Земеделие и някакъв натиск по отношение на КТБ, е упражняван лобистки от Америка, от САЩ, през американското посолство, това е, което ...
Водещ: Вие сте чували от български депутати до момента?
Вера Ахундова: От български депутати, точно така, искам обаче да Ви привлека вниманието върху нещо, ако някой мисли, че КТБ е изолиран случай и че т.нар нелоялни практики в банката не са разпространени в цялата банкова система, много се лъже. Аз ще Ви цитирам нещо - свързаност - как се воюва със свързаност - за да не декларирате Вашите фирми, ако Вие сте Цветан Василев, в банката, Вие искате от други банки да Ви дадат кредити, а вие давате на техните свързани лица, в този случай мога да Ви дам пример, че госодин Хампарцумян е доставил ...
Водещ: Ще ме вкарвате тука сега в разправии?
Вера Ахундова: Какво? Не!
Водещ: Какво?
Вера Ахундова: Това са документи и АПВ-вписвания. Ами 22 млн. кредит е предоставил Уникредит на Бромак Финанс.
Водещ: На фирмата на господин Василев?
Вера Ахундова: Да, нали е пирамида, това е било 2012-2013 година, след което са се удовлетворили със сградата, която всички я знаят, която е пет-шест етажа, които са над ТВ7.
Водещ:Обезпечение? Онази на Борис Трети?
Вера Ахундова: Точно така, вписвана е последните дни в агенцията по вписванията.
Водещ:Вкарвате ме в беля.Разбирате ли?
Вера Ахундова: Нека да Ви кажа какво обаче ще се случи.от гледна точка на закона..
Водещ: Господин Хампарцумян е толкова симпатичен!
Вера Ахундова: И на мен ми е симпатичен, но толкова активно действа за срутването на тази банка, че направо повдига интерес към себе си. Но понеже ми зададохте един въпрос, да Ви отговоря на финала какво ще се случи. По отношения на закон и съдебна система сме някъде в периода преди Кемал Ататюрк, по отношение на икономика не смея дори да кажа къде сме се върнали. Защото няма индустрия, няма приходи, а декларираният приход се дължи на сивия сектор и проституцията, иначе е отрицателен и цялата розова картина, която ни обрисуват не е тази, вярната и ние настояваме, хора, които са с мен всеки ден, хората, които ми вярват, да чуем истината, защото в момента се гаврят с нас, гаврят се със служителите в КТБ, от тях ограбиха буквално последните ни три милиона, Фонда за гарантиране и няма мъж или няма държавник, който да застане за защита на собствените си граждани и население, нито дори защитника от времето на Мултигруп Димитър Манолов, никой не застава зад гърба на тези хора, или на нас, ако искате.
Водещ: Разбрах Ви, Вера Ахундова.Викат я в прокуратурата, а можеше да Ви заколят, за което не е късно.
Вера Ахундова: Не е късно.
Водещ: Не Ви го пожелавам.
Вера Ахундова: Благодаря.
Водещ: Носете си новите дрехи, по тях очевидно ще хвърлят кал. И ги перете после.
Вера Ахундова: Значи, че ги дразним, просто, и казваме истината.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705362
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031