Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2015 19:46 - Защо Исландия се отказа от Европейския съюз? https://alterinformation.wordpress.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Исландия се отказа от Европейския съюз?

Точно, както се случи и с България, ЕС се опитваше да извива ръцете на Исландия и да ѝ диктува неизгодни условия от позицията на силния играч, който имитира преговори с малката страна. Исландия обаче не прие това…

image

Исландия оттегли кандидатурата си за членство в Европейския съюз. Външният министър Гунар Браги Свейнсон е уведоми за това решение Латвия, която е ротационен председател на ЕС и която е информирала Европейската комисия.

Това стана две години след идването на власт на евроскептично правителство, което обеща да прекъсне процеса на присъединяване към ЕС, започнал през 2009 г.

Над 60% от исландците са против членуването в Европейския съюз

Главната причина е политиката на Европейския съюз в рибния отрасъл, който е най-силният сектор на исландската икономика. Квотите, които Брюксел планираше да ѝ даде, биха унищожили отрасъла в Исландия.
Брюксел се опита да приложи към Исландия същото отношение, както към България със закриването на ядрените блокове и подобно на отношението на НАТО с унищожаването на най-боеспособните ни ракетни комплекси.

image

Рибната индустрия в Исландия е „морския гръбнак“ на нейната икономика. Близо 30% от БВП на страната идва от този сектор, а Европейския съюз диктуваше неизгодни условия, целящи печалбите от него да бъдат пренасочени в чужди компании от други държави-членки на съюза

 

Исландия подаде молбата за влизане в Европейския съюз през юли 2009 година на фона на безобразията на местни и чужди банкери и тежката световна финансова криза, особено силно ударила по страната. Външният дълг тогава надхвърли брутния вътрешен продукт 10 пъти, кроната поевтиня два пъти. Европейският съюз обаче подкрепи Рейкявик само с обичайните голи обещания, но от материални аванси Брюксел се въздържа.

След няколко години строги икономиии Исландия успя сама да поправи до голяма степен положението.
Колкото по-добър ставаше животът, толкова по-малко смисъл виждаха исландците от влизането в Европейския съюз.

През 2013, след идването на власт на евроскептиците, преговорите бяха замразени. Премиерът Гунлаугсон нарече нещата с техните имена:

„Условията спомагат за окончателен отказ от присъединяването“., заяви исландският премиер.

Сега Исландия се отървава от Европейския съюз и неговите неизгодни условия по въпросите с ядрената енергетика, военните сили на страната, а и страната ще избегне ограбването и унищожаването на риболовния отрасъл.

Вярно,че това са само някакви си 320 000 души на края на света, но този факт е много лош сигнал за посоката в която се се движи самият ЕС. Показва и друго – евросъюза не е изгоден за малки държави като Исландия или България. Той е създаден от и „за“ няколко големи държави като Франция, Великобритания и Германия. Всички други са „второстепенни“ държави-членки, които не печелят нищо и нямат никакво реално влияние в ЕС. За сметка на това губят целия си суверинитет. А още по-показателно е, че дори Великобритания се готви да напусне съюза…

Хората са по-важни от банките

image

Сигмундур Давид Гунлаугсон

 

Правителството на Исландия предприе мерки, за да изпълни обещанието си да бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечния кредит на всеки гражданин на страната. Исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е напълно решен да изпълни предизборното си обещание, въпреки протестите на институции като Международния валутен фонд.

Правителството увеличава и данъците на всички доставчици на финансови услуги, а програма от 900 млн.евро се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи.
Преди две години в Давос исландския президент обяви:

„Успяхме, защото оставихме банките да фалират!“

В същото време в Европейския съюз налагаха политика на строги икономии, която засегна обикновенните хора само и само да бъдат спасени банките на всяка цена. Сега дори Международния валутен фонд призна, че тази политика е била грешна. Нещо повече – тя е дала „обратен ефект“, признаха от МВФ в последния си доклад по въпроса.

Исландските съдилища успяха да осъдят изпълните директори на трите големи банки в страната за ролята им във финансовата криза,като служители на Glitnir и Landsbank получиха присъди за измами и манипулиране на пазарите.

Върховният съд на Исландия потвърди присъдите за пазарни манипулации на четирима бивши директори на банка Kaupthing. Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами.

Бившият изпълнителен директор Хрейдар Зигурдсон, бившият председател Зигурдур Ейнарсон, бившият изпълнителен директор на клона на банката в Люксембург Магнус Гудмондсон и вторият най-голям акционер Олафур Олафсор бяха осъдени на между четири и пет и половина години затвор.





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19837405
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930