Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 22:04 - ,, .... И РОДЪТ МУ, ДУЛО , Автор: havel
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
,, .... И РОДЪТ МУ, ДУЛО ,


Името,, Дуло,, ни е до болка познато. В същото време сведенията за този род в нашата история са твърде оскъдни.

Названието,, Дуло ,,някои свързват с етнонима,,дулати,, а други с топонима,,Дулоба,,.За началото на този род данните също са противоречиви.

 

Едни смятат,че родът ,,Дуло,, идва от дълбока древност,защото има митологични легенди за Ат-Дуло и Иджик Дуло но други твърдят ,че започва от Ирник макар, че има податки за неизвестни управници управлявали 300 години преди него. Всички те -забравените и неспоменатите са дадени под общото название-Авитохол (Свещен род) но подчертани ,че и те са от рода ,,Дуло,,.

Целта на този постинг не е да отхвърли или да приеме една или друга хипотеза а да търси

етимологично възможни извори на името Дуло и да посочи нови хипотези,като акцентуира върху една.

1.Ако вземем за основа гръцкият език,там най-близката дума на Дуло е—Доуло-в превод ,, роб,,.Не допускам,че този управленчески род да е произлязъл от робски род.

2.Пред вид тракийските думи запазени във Фарси,най-близката дума там е--,,Дуолу,,- в превод ,,близнаци,,.Допускам такава връзка.

3.В Кафказките диалекти съществува думата ,,Таулу,,-в превод ,, балканджии или планинци,,.Твърде е възможен този произход.

4.Да произлиза от Хунската дума -,,Доулу,,някъде ,,Тоулу,,.

Защо се спрях на тази четвърта възможност :

Забелязъл съм,че за прякор на определен род,племе ,народностна група, обикновенно се избира някоя твърде типична тяхна черта,навик или обичай,характерен само за тази група от хора.Н-р: В Хунският съюз ,който се състои от27 племена от некитайски произход Скитите са разделени на две:

 

а,Haoma varga-,,Върящи пиво,, б. Igra hoda –,,Ходейки играещи,,( хоро).

В този смисъл, онова което евентуално е най-типично за управляващата прослойка на Хунският съюз може да определя и името на рода. Следователно ,нещото,което е много типично трябваше да присъства и в археологичните находки: монети,каменни рисунки ,каменни бал-бали и конни украшения. Установих следното:

 

1.Онези бледолики хора населявали някога севера и запада на Китай от китайците са се наричали;,,Taiyang zhizi (Erzi de zhizi)- в превод ,,Синовете на слънцето,, и още,,Shen de erzi (,,Синовете на бога,,). Защото местното население ги смятало за,, пратеници на бога,,-- те са били придошли.

 

2.На Тохарски на слънцето се казва --,,HЬ,,(ХЮ) и от там тези хора се наричат,,Хуна,,.Те като най-важни и управляващи дават името си на Хунската конфедерация.

3.Те вярват в бога ,,Слънце,, и почти във всички археологични находки присъства слънцето.Някъде то е изобразено като розетка,на друго място като колесник с шпици или кълбовидна змия или просто като гердан от стрели или само като спирала.

4.Твърде характерно е само за тях е т.н.,,клетвена ритуална церомония,,,която също присъства в археологичните находки.Какво представлява тя:

Преди всеки важен бой или постигане на мирен договор лидерът както е на кон се обръща към слънцето (богът Сабазий) и вдига чаша с питие-(кумис,понякога смесен и с кръв) и отпивайки глътка дава клетва пред бога.След това по каноничен ред дава на дясно стоящият после на ляво стоящият и после на богатири и боили и всеки дава клетва.

Някога далеч преди, тази чаша е била -просто издълбан рог от дива коза. В най-сублимните моменти ролята на тази чаша е изпълнявана и от позлатен череп на противника. Този ритуал датира от преди н.е.Н-р още през 43 г.преди н.е.Лао-шан,който е от рода на Ашина побеждавайки царя на Ю-ечи-те Ки-Йог,от позлатеният му череп пие питието на клетвата при постигане на мирен договор между хуни и китайските посланици.

В болшинството от случаите за тази цел са използвани позлатени,посребрени или бакърени съдове-всичките извити като първообраза на кози рог и богато украсени с глави на свещенни животни: дива коза ,елен ,кон,овен ,орел и др.

 

5.Тези чаши са ритуални и от там са навлезли във всички езици като: Rhytos,Rhiton.Rite-в смисъл на ритуал.В българският език като-ритон.

6.Само проследявайки този ритуал в археологичните останки ние можем да определим цялата диаспора на траките-респективно българите в Египет,Европа ,Азия и Америка.

7.Най интересното е ,че на Хунски език името на тази ритуална чаша е,,Доулу,, някъде и ,,Тоулу,, --(ритон).

В заключение твърде е възможно този обичай и този предмет да са дали името на рода Дуло,като с времето името да се е видоизменило в Дуло. .От историята ни е понятен този обичай на нашите деди,които побеждавайки противника и пиейки от неговият череп питие взимали и енергията на противника.Типичен пример е цар Крум с позлатеният череп на Никифор да пие питието на победата.Може би и от думата череп идва и думата черпя.Разбира се по късно този обичай се възприема и от други народностни групи:скити,печенеги,мусагети но липсва категорично при славяни,китайци и гърци.

Тази чаша срещаме и при ,,девташларъ,,( в скута на каменните баби) до Шуменско, ,тракийският конник в Мадара и с.Борово и т.н.Съвсем не е случайен фактът ,че и в тракийските могили и в старобългарските гробове ритоните са задължителен инвентар.Съкровищета изнамерени в Унгария и Украйна и определени като български в главната част са -ритони.

Дори в старо германската епос,,Песните на Нибулингите в песента за Атила също се споменава този изключително типичен за нас обичай и за този ритуален предмет.


 

Литература:Проф. Иван Маразов-,,Митология на Траките,,

2.Проф. Иван Венедиков,,Медното гумно у прабългарите,,

3,Веселин Бешевлиев,,Чаша от череп у прабългарите,,

4.Доц. Дориян Александров,,Българска орда,,

5.Doз.dr. H.Berkmen,,And iзme kadehleri,,

image
Наколенник от историческия музей в София, където е видна клетвенната церемониална традиция.
imageimage

image
image

image


 


 




Тагове:   дуло,   и родът му,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702332
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031