Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 18:24 - П. Иванов за Фрог: Сянката на Красьо Черничкия изплува в изследване на ВСС http://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
0



П. Иванов за Фрог: Сянката на Красьо Черничкия изплува в изследване на ВСС

 |31.08.2015
image

проф. Петър Иванов

П. Иванов за Фрог: Сянката на Красьо Черничкия изплува в изследване на ВСС

 

 Тези дни медиите публикуваха озадачаващи данни от странно социологическо изследване, поръчано от Висшия съдебен съвет. В публикациите не се казва коя социологическа агенция е извършила проучването, не се посочва размерът и източниците на финансирането му, методиката и т.н. Били анкетирани 1593 съдии, прокурори и следователи, 3628 съдебни служители и 3667 обикновени граждани, или общо 8887 респонденти. 

Подобна извадка с толкова голям обем не е известна в цялата многовековна история на приложната социология; в САЩ, например, проучванията на общественото мнение на всичките 321 милиона американци по даден въпрос се прави от световните агенции "Харис", "Галъп" и др. с извадка от около 1 000 души. Или предварителното изследване, което определя обема на извадката, е  фалшиво, или ВСС глупаво се стреми към ненужна абсурдно висока (99,999%)  вероятност установеното в извадката да се отнася за генералната съвкупност, състояща се от всички българи. Огромното изследване на толкова много хора като че ли издава корупция, плащат се неоправдано  много пари на агенцията за анкетиране. Прави впечатление и самото число 8887, различаващо се само с единица от фамозния уникат 8888, който,между другото, е печално известен в съдебните среди.Това според публикация е регистрационният номер на БМВ-то на Красьо Черничкия, който навремето в една златна епоха разнасяше с No С8888 оферти от по 200 000 евро на кадровиците от ВСС за назначаване на магистрати 

(http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=157699). Любопитно, нали? 

Появява се сянката на една емблема на ВСС. Дали е проста случайност? От друга страна, числото на респондентите 8887 може да се схване и като кодирана заплаха към някого: в нумерологията 8 е Числото на смъртта.   Четири осмици са Сигурната нечия гибел, само една единствена единичка  разделя някого от нея. Иначе, социологическите "резултати" на това изследване са пределно тъпи и не отговарят по никакъв начин на реалната действителност. В много случаи те я подменят и фалшифицират в изгода на ВСС. Например, казва се,че изследването уж било установило, че "първата причина за ниското доверие към съда бил... "външният натиск", тоест, виновникът за катастрофално ниската репутация на корумпираната българска съдебна система бил извън нея. Тя си била добра, но отвън едни лоши хора от изпълнителната и от законодателната власт й пречели, те били в дъното на нещата. Без изрично да се съобщават, тези имена косвено се внушават: 

Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Цецка Цачева, донякъде Сотир Цацаров и др. Вината за деградацията на българския съд според ВСС е в тези хора, а не е в ДПС (Доган) не е в БСП (агент Гоце, Станишев) не е в СДС (Костов), които дълги години си слагаха техни хора във ВСС, че да назначават прокурори и съдии, които после да оправдават крадците във  властта.Много забавен и комичен факт е, че за общественото мнение спрямо съдебната система се питат персони, които работят в същата тази система;все едно да питаме митничарите има ли корупция из митниците. Каква достоверна информация за съдебната реформа могат да ни дадат деловодителките и нощните пазачи на съда?Изследването прави гениално откритие, като посочва, че били налице"съмнения в морала" и "съмнения за наличие на корупция". Значи, можем само да се съмняваме, възможно е в съда и във ВСС въобще  всичко да си е наред, просто българите, а и специалистите и анализаторите в ЕС, да халюцинират за съдебните проблеми и за разрухата на съдебната система у нас. Подборът на хората във ВСС не е добър - така смятали 46% от магистратите. Излиза, че за повече от половината от тях (останалите 54%) досегашната работна практика на членовете на ВСС е перфектна. ВСС разчита още и на пределно банални и глупави оправдателни тези: нямало достатъчно прозрачност в съда, медиите били виновни за ниското обществено доверие към съда и т.н. Такава позиция, "установена" в изследването, само показва, че ВСС е далеч в миналото: прозрачност,гласност и перестройка са понятия отпреди 4-5 десетилетия, а да нарочваш медиите за причина, че не ти вярват, понеже си корумпиран, си е още и показател за интелектуална немощ във ВСС. 

Виновник за съдебната катастрофа, според социолозите и суфлиращия им ВСС, било и цялото българско общество, което "не познавало работата на системата", вероятно заради простотията си. Излиза, че за срутената съдебна система са виновни всички - от външния натиск до медиите и загубеното общество,което не знае нищо за толкова сложната съдебна система, - но без ВСС,той е вода ненапита, девица непорочна, чист и бял херувим. Работата малко се издънва, когато се дават данни, че самите магистрати нямат  доверие в собствения си кадрови орган.Но нещата бързо се поправят с една блестяща социологическа лъжа: според изследването на ВСС "26% от всички попитани граждани казват, че нямат доверие в съда", значи останалите 74% от всички българи (изследването било представително за България)  се доверяват на съдебната ни система. Каква наглост! ВСС, на кой свят сте? Не четете ли форумите, където няма и една едничка добра дума за ВСС. Нима не знаете, че всички социологически проучвания, всички анализи у нас и в ЕС сочат обществено недоверие, и гняв, към съдебната система и към ВСС в размер на над 90% от населението? Над 90% от българите искат истински промени в правосъдието, не ви искат вас. 

  акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698740
Постинги: 44661
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031