Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 20:16 - US санкции срещу Китай by Светът днес ·
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
US санкции срещу Китай 31.08.2015 

imageСАЩ подготвят пакет от икономически и финансови санкции срещу фирми и бизнесмени от Китай. Както съобщи в неделя вестник Washington Post, който нарича санкциите “безпрецедентни”, ограниченията ще са срещу фирми и отделни лица, които са използвали хакерското разбиване на американските база данни с цел добиване на търговска информация. Правителството на Китай е обвинявано нееднократно от САЩ за осъществяване на кибератаки.

“Част от чиновниците от администрацията на САЩ, участващи в дискусиите, са на мнение, че санкциите ще създадат излишно напрежение, те предупредиха и за рисковете, – информира изданието. – Други са на мнение, че само със санкции няма да бъде постигнато нищо по отношение на Китай. Необходими са паралелни мерки от дипломатическо естество, а също правоохранителни, военни, разузнавателни действия, за да се постигне успех”.

Специалисти смятат, че така американската администрация изпраща сигнал на Китай, а и демонстрира пред американските компании, пострадали от кибератаките, готовността си да защити техните интереси.

По данни на WP, който се позовава на източници от американската администрация, все още не е прието окончателното решение за въвеждане на санкциите, но “последният звънец може да прозвучи още в близките две седмици”.

Разработваният пакет санкции включва замразяване на активите и забрана за транзакции.

Вестникът отбелязва, че санкциите ще са “значимо мероприятие срещу кибершпионажа”. Хакерите от Китай, според американската администрация, са получили незаконен достъп до всички възможни данни –

„от схемите на ядрените обекти до изходните кодове на търсачките и конфиденциалните данни за позициите по време на преговорите на енергийните компании”, – цитира вестникът сътрудник от американската администрация.

“Светът днес” припомня, че през септември е планирано държавно посещение в САЩ на председателя на КНР Си Цзинпин. Освен кибершпионажа, двете страни имат и други проблемни точки: САЩ са загрижени за маневрите на Китай в Южно-Китайско море, както и от девалвацията на юана в последните седмици.

Петя Паликрушева





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832534
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930