Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 23:03 - Алексей Ловчев – героят, останал в сянката на ФюриВеликанът от Русия стана най-силният щангист на планетат http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
1



Алексей Ловчев – героят, останал в сянката на ФюриВеликанът от Русия стана най-силният щангист на планетата

30 ное 2015  Красимир Ангелов
image
 

Снимка: Facebook

Събота вечер бе паметна за световния бокс. Сензационно британецът Тайсън Фюри нанесе първа загуба на световния шампион Владимир Кличко от дълго време насам и шокира боксовата общественост. Така украинецът сдаде титлите си във версии IBF, WBA, WBO и IBO. За Кличко това бе първа загуба от 11 години насам и общо четвърта в неговата кариера. Истинска сензация.

 По същото време, когато милиони зрители по целия свят гледаха мача в "Еспирит Арена" в Дюселдорф, едно руско момче изуми света с невероятната си сила на световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън, САЩ. Но невероятното му постижение остана в сянаката на Тайсън Фюри.

Алексей Ловчев никак не е непознато име във вдигането на тежести. 26-годишният руснак е европейски шампион в категория над 105 килограма от първенството в Тел Авив през април 2014 година. Само няколко месеца по-късно 140-килограмовият щангист се провали шумно на световното първенство в Алмати, като записа "нула" в движението изхвърляне. А в руския национален отбор, където винаги е имало невероятно много щангисти в най-тежката категория, това направо е непростимо. Мнозина специалисти почти отписаха Ловчев, който трябваше да се бори за място в Сборная в своята категория с двукратния световен шампион от 2013 и 2014 година Руслан Албегов и със 187-килограмовото "чудовище" Чингис Могушков.

В крайна сметка треньорът на руския национален отбор Александър Венков реши да заложи отново на Ловчев за световното първенство в Хюстън, като остави звездите си Албегов и Могушков да се готвят направо за Олимпийските игри в Рио, където битката ще бъде повече от зверска. А за Ловчев имаше само една възможност да остане в голямата игра за Рио – да стане световен шампион. И нищо по-малко.

В крайна сметка руснакът даде най-големите заявки в своята категория в Хюстън и се справи със задачата си - не остави шанс на грузинеца Лаша Талакадзе и другите свои съперници за златото. Ловчев излезе за втори опит в изтласкването на 248 килограма, преодоля ги без особен проблем и вече бе постигнал целта си – стана световен шампион, но в отсъствието на Руслан Албегов, Чингис Могушков и олимпийският шампион в тази категория от Лондон 2012 година - Бахдад Салимкордасиаби от Иран. И точно когато всички смятаха, че това е последният опит на световното първенство в Хюстън, залата занемя от учудване. Ловчев имаше още един опит и въпреки че вече бе станал шампион, не смяташе да пропуска този свой шанс. Руснакът качи цели 16 килограма повече за своя последен опит – 264 кг и бе готов да се докаже пред света, атакувайки най-голямата тежест в щангите – световният рекорд в изтласкването в най-тежката категория. 263.5 бе постижението, дело на двукратния олимпийски шампион Хюсеин Реза Заде от Иран, поставен през 2004 година.

Ловчев излезе уверен на подиума пред невярващите очи на пълната зала и... успя да изтласка нечуваните до момента 264 кг. А освен световен рекорд в движението, той постави и още един - този в двубоя, където събра 475 кг. И влезе в историята като най-силния щангист. Поне до Олимпиадата в Рио. Без показността на Фюри, без милионите телевизионни погледи от целия свят. И от третото момче на руските щанги в тази категория се превърна в най-голямата звезда в щангите. Да му мислят Руслан Албегов и  Чингис Могушков.

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706470
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031