Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 20:40 - Ето как смачкаха фасона на армията http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
0



Ето как смачкаха фасона на армията image

Военният министър изплю камъчето: Ето какво да очакват всички младежи и мъже до 33 години

Идеята на Министерство на отбраната всички български граждани между 18 и 32 години да бъдат водени на военен отчет е голяма глупост, твърди полк. Ангел Тюфекчиев в коментар за "Марица". Член съм на обществения съвет по въпросите на отбраната и там вече си казах мнението. Бил съм доста години в министерството на длъжност „Организационно-мобилизационно управление” към Генералния щаб. Това, което искат да направят сега, е едно недоносче.Не може да заведеш на отчет хора, които не са минали военна подготовка. Тук не става въпрос само за това как се стреля с пистолет или автомат. Армията има такава техника, че едва ли е в състояние някой в рамките на една година да усвои всичко. Най-големите иновации в техниката по света първо се изпробват в армията.
Това е институция, която разполага с изключително сложна техника за милиарди. Кой ще води отчета и кой ще го осигури? За да повикаш тези хора на учебен сбор, първо трябва да се изгради система. Военните управления навремето имаха система за военно приемателни пунктове, за повиквачи, за сформиране на отделните подразделения. Защото 

войникът не може да действа сам, той трябва да е в екип. 

Според министъра на отбраната българите между 18 и 32 години нямало да бъдат мобилизирани и когато възникне война, тогава щели да бъдат призовани и обучавани. След като няма да бъдат мобилизирани, защо да ги водят на отчет? Кой ще ги води на отчет? Кой ще сформира екипажите? Как си представяте във време на война да ги мобилизират и да ги учат едновременно?
При съвременните условия за водене на бойни действия динамиката е изключително висока. Ако някой си представя, че като разберем, че ще има война, ще намерим време тепърва да обучаваме младите хора - това е гавра. 

Поне пет-шест месеца са необходими, за да добие боецът обща представа от военна подготовка. Един се обучава за свързочник, друг за танкист, трети за ракетчик. Всяка дисциплина се усвоява по отделен план и изисква доста време.
Как ще подготвиш един ракетчик за една седмица или за месец? Ако е за стрелба, за една седмица ще му покажеш как се разглобява автоматът, как се стреля, но му трябва време да придобие навици и техника при стрелбата, за да бъде точен, а не само да стреля като сватбарин. Един ракетчик се подготвя в рамките минимум на 6-8 месеца. Един свързочник се обучава също в рамките на 3-4 месеца. 

Отделно когато се подготвя резерв, той се приобщава към мирновременните формирования. Не искам да обиждам никого, но дори професионалните войници в армията днес нямат нужната подготовка. Платената армия е много по-скъпа, само 5000 евро на година е обучението за един войник, без заплатата. Това прекъсване на кадровата армия и платената армия е едно предателство по отношение на българската нация. 
   

Закриването на казармата е голяма грешка

и това беше преднамерено направено, за да слугуваме на други интереси. С прекъсването на донаборната служба се прекъсна връзката между народ и армия. Навремето като отиваха войници, изпращаха ги като за сватба. Сега махнаха Н от Министерство на народната отбрана. Вече не е народна. Ами чия е? Целта беше да се смачка фасонът на Българската армия. А знаем поговорката ”Който не храни собствена армия, храни чужда”. Ето, вече я храним и тя ни излиза много по-скъпа.

Затова е необходимо по най-бързия начин да се върне казармата. Идеята сега я подеха от ВМРО, но много преди тях беше наша идея, на Военния съюз. Другата идея - жените да бъдат водени на военен отчет, също е абсурдна. Жените нямат работа в армията. Може ли една ученичка на 18 години да я водиш на отчет? Ами тя не знае къде се намира. Армията е изключително сложен организъм, не може да се мисли на принципа - дай ще ги съберем и ще ги направим войници. 

А министър Николай Ненчев е на светлинни години от способността да управлява войски. Той е сложен от политическите обстоятелства, но не е за там човекът. Когато се решават въпросите за армията, той ходи на почивка в Мароко. Аз съм го призовавал няколко пъти да си подаде оставката. Защо все назначават някакви 

комедийни образи за министри на отбраната?

Държавата има четири крака - единият е армията. Сега този крак го няма и държавата е куца. Другият пример, армията отива да охранява границата. По международните конвенции въоръжени сили нямат право да отиват на 20 км до границата. Те щели да ходят без оръжие, което е още един абсурд. Може ли войника да го изпратиш да изпълнява функции на границата срещу хора, които нямат право да я пресичат? Но в същото време да не носи оръжие? 

Една голяма част от българите са настроени да се въведе наново кадровата военна служба. И сега, за да замажат желанието на хората, маркират нещо, което е мъртвородено. И защо до 32 години ще водят на отчет хората? Всички наши съседи се превъоръжават, увеличават си състава на армиите, въвеждат нови технологии. Ние сме обратно. България не е в състояние да се защити при какъвто и да е конфликт.

О. р. полковник Ангел ТЮФЕКЧИЕВ, председател на Независим национален съюз на офицерите в България и зам.-председател на Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната, пред "Марица" 

blitz.bg

Военният министър изплю камъчето: Ето какво да очакват всички младежи и мъже до 33 години Ненчев обещава да няма мобилизация, но "резерва да бъде попълнен под една или друга форма“

Ще направим регистър на мъжете на възраст между 18 и 33 години, които ще бъдат призовавани и обучавани, ако се наложи. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с идеята за връщане на наборната служба в Българската армия. „Няма да мобилизираме, когото и да било. Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резерва да бъде попълнен под една или друга форма“, обясни министър Ненчев, цитиран от Нова тв. „Резервът в българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Набираме резервисти на доброволен принцип, като организираме за това съответните обучения. Ще направим един регистър на всички младежи. Това е нормално, всяка една държава има такава практика, просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях“, заяви военният министър.

По думите му, тези списъци са необходими в случай на война или конкретно напрежение, но на този етап това не се предвижда. „По силата на Конституцията се извършва мобилизация в точно определени срокове. Ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда. Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи на каква възраст и в каква позиция са. Нищо повече“, посочи министър. „Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Просто това е необходимо за наша информация, не дай си Боже да се случи нещо, за което ние сме отговорни по силата на Конституцията. Все пак Българската армия е отговорна за националната и териториалната сигурност на страната“, коментира той, като допълни, че не вижда нищо, което да буди безпокойство.

„Ще поискаме единствено справка за тези хора, ако някой желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран и ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва“, поясни министърът. На въпрос дали ще има кампания, която да разяснява на младежите, че ще бъдат включени в този регистър и могат да преминат през обучение, ако желаят, той обясни, че през миналата година е имало подобна кампания и тя е преминала под много голям интерес. „За наша голяма изненада се отзоваха страшно много хора, които пожелаха да преминат през подобно обучение. Надявам се и тази година да направим същото“, заяви министър Ненчев.

Той поясни, че обучението е за няколко месеца и зависи от условията във военни университети. „Осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е изключително полезно. Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди“, каза още министърът. /БЛИЦ




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702082
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031