Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.03.2016 14:27 - Как работи пропагандата
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2841 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ами как – лесно и ефикасно. И дори в определена степен забавно. За пример (примера забеляза ето този сайт) може да послужат двете съобщения от туитъра на Франс Прес, публикувани с разлика от 3 часа.

Първото от тях е с хаш #ИЗВЪНРЕДНО и гласи: "Хиляди вероятно са умрели от глад в блокираните сирийски райони: ръководител на ООН".

image
Ключовата дума тук е вероятно. Ако я нямаше думата "вероятно", това щеше да звучи като свършен факт или обвинение. Е, номерът е стар като света, но работи безотказно. И най-важното – читателите ще останат с впечатлението, че хората там наистина са умрели, нищо че АФП само "предполага", че това е могло да се случи. И източника на новината е изписан просто като "някой си от ООН". Без име, без нищо.
Излиза, че някой е казал, че нещо може да се е случило. И не може да ги обвиниш, че лъжат – та нали те само предполагат, те не твърдят нищо със сигурност. Ето така се прави международна журналистика и се бяга от отговорност.  Ето ви свобода на словото.
А в допълнение на тази новина ще последват още хиляди други подобни новини и на зрителя ще се внуши, че виновен за това е Асад. А в случая става въпрос за сирийските райони, които се намират под контрола на терористите и именно те не допускат хуманитарните конвои до мирното население. Но медиите това не го обясняват и си играят тяхната пропагандистка игра.

Втория туит на АФП, появил се 3 часа по-късно, е вече тагнат #ПОПРАВКА и гласи: "Хиляди са заплашени от глад в блокираните сирийски райони: ръководител на ООН (след пояснение от ООН)".

image
Долавяте разликата между "умрели са от глад" и "са застрашени от глад", нали?. Разликата е не просто голяма, тя е гигантска. Само дето никой няма да обърне внимание на тази "поправка" и всички ще останат с впечатлението, че "хиляди мрат от глад по вина на Асад", въпреки че това няма нищо общо с реалността. 

Но както знаем (по-скоро, както ни внушават), западните медии са върха на професионализма и обективността. Там няма корупция, двойни стандарти, лъжи и т.н, а демокрацията и свободата процъфтяват.

Мда, горния пример красноречиво го демонстрира...



Гласувай:
8



1. krumbelosvet - Мръсна война
04.04.2017 18:34
Мръсна война с множество ВСЕ МРЪСНИ средства. Тов старите империи го владеят, и любимата Византия, и Британия, и Щатите, не че и Русия не се е опитвала, но по-малко. Те наивно вярват в силата на правотата си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235130
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930