Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2016 17:16 - Едно село, разделено от границата - в Сърбия кипи от живот, в България умира (снимки) http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2016 17:16


Едно село, разделено от границата - в Сърбия кипи от живот, в България умира (снимки)   image

ВАНЯ СТАВРЕВА

Градсково - някогашното българско село, което Ньойския договор от 1919 г. раздели на две, сега живее пълноценен живот в сръбската си част, а на наша територия бавно гасне с последните си жители.

Една и съща земя,

едни и същи хора,

а толкова различна съдба. 

Преди 97 г. от Царство България са откъснати части от Кюстендилска, Царибродска, Трънска, Кулска и Видинска околии. От Видинско и Кулско в Сърбия попадат селата Бракевци, Градсково, Злокучене, Ковилово, Халово, Църномасница, Шипиково, Велики Ясеновец и Мали Ясеновец.

Границата разделя няколко от тях на две и така срещу сръбското Градсково си имаме българските Градсковски колиби, срещу Халово - Халовски колиби, а срещу Шипикова - Шипикова махала. Халовски колиби е обезлюдено от години, в Градсковски колиби са останали двайсетина жители, а в Шипикова махала - петима.

image

Село Градсковски колиби. Снимка: Видин-онлайн

За разлика от тях, българските села на сръбска територия са многолюдни и в тях живеят средно от 300 до 800 души.

image

   

Градсково е с над 700 жители, има деца, строят се нови къщи, нивите са обработени. За разлика от събратята си в Царибродско, Пиротско и Босилеградско, те никога не са се радвали на внимание от българската държава, а в България малцина знаят, че и в Зайчарско и Неготинско има някогашни български територии.

"В Сърбия ни казват, че сме българи,

а като отидем в България, ни казват, че сме сърби.

Вече и ние не знаем какви сме и

затова е важно кой как се самоопределя",

казва Синиша и с две изречения описва как се чувстват българите в северната част на Западните Покрайнини. 

Хората с българско самосъзнание сред тях до скоро не са били самоорганизирани дори в културно дружество, а след 1945 г. не са имали българско училище. От 2013 г. обаче сънародниците ни от Североизточна Сърбия имат Българска неправителствена организация "Деница", в която вече има над 100 членове.

Някои от тях поддържат връзки с роднините си в България, като Слободан. Баба му е от с.Раброво и той се хвали, че е от една фамилия с ген.Цветан Тотомиров, който е родом от същото село.

image

"Ние не сме сепаратисти или шовинисти, а искаме да осъществим културни връзки с България. Когато Сърбия влезе в Европейския съюз, няма да има граници между моето Градсково и Градсковски колиби, ще бъдем отново заедно и ще можем още по-лесно да си сътрудничим", пояснява Саша Христович.

Баба му и дядо му са българи, а дядо му Йован Христов е служил в Българската армия. Те са говорили родния си език перфектно. Следващите поколения обаче почти не го знаят и Саша се надява на първо време чрез културно сътрудничество децата им да посещават България, да чуват българска реч и да започнат да учат майчиния език, да знаят корена си.

image

"Последната учителка, която е преподавала тук в българското училище, се е казвала Пенка Гачева. Намерихме сред старите документи учителски дневник. Ние сега нямаме училище и аз не говоря добре български. Но сърцето ми е българско. Аз принадлежа към този народ. 

Когато границата разделила селото,

се наложило хората да избират -

едни останали тук при къщите си и малкото земя,

а другите потеглили към България,

където били нивите им...

Оставили къщите и избрали земята. 

Е, май малко са сгрешили, защото след 1945-та година пак са останали без своя земя... А тук- каквото сме си имали, си е било все наше. Миналото си е минало. Не можем да го променим", казва Саша.

В центъра на с.Градсково е Домът на културата, за чието реновиране сръбската държава е дала 120 хил.евро.

image

Внушителната сграда прави впечатление, защото малко села във Видинско могат да се похвалят с такова читалище. Въпреки че Североизточна Сърбия се смята за най-бедната част на западната ни съседка, хората там са много по-богати от тези във видинските села. 

"Българският и сръбският комунизъм не бяха еднакви.

Тук беше друго - земята ни не беше национализирана

и всяко домакинство гледаше стопанство. Ние можехме и да пътуваме и да работим в чужбина и оттам идваха пари", разказва Саша.

image

Неговият баща е работил и се е пенсионирал в Австрия и получава австрийска пенсия, семейството на съпругата му също е живяло там и тя е завършила австрийско училище. И в момента много от съселяните му са на работа в чужбина - Австрия, Германия, Франция, но изпращат пари на близките си и строят големи къщи в родните си места.

Преди две години в с.Градсковски колиби беше построена нова църквица, върху основите на някогашния храм. 

Днес църква има, но хора няма. Едва ли и някой потомък ще се върне в този затънтен край, но както казва кметицата на община Бойница Анета Генчева: 

"Тук е България.

Само на 2 километра е границата.

Заслужава си тук да се знае,

дори и тогава, когато нас няма да има,

че тук са живели българи."

image

Село Градсковски колиби. Снимка: Видин-онлайн

faktograf.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19784168
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930