Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 17:58 - Иде огромна нова вълна от закрити училища http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0



Иде огромна нова вълна от закрити училища Публикувано на 23.01.2017 в България

image

С влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование стотици училища са пред реалната заплаха да бъдат затворени още тази година. Това е един от прощалните „подаръци“ на Бойко Борисов и Меглена Кунева. Предстои да видим реакцията на новия президент. Това ще е първия и най-важния тест за него – дали действително ще направи това, което говори. Или ще бъде поредното разочарование.


imageТова е бъдещето на българските училища, подготвяно усърдно от ГЕРБ през последните няколко години.

На 1 август 2016 г. приетият преди по-малко от година Закон за предучилищното и училищното образование влезе в сила. С него се промени срока, в който учениците получават своето основно образование – от 4 години той беше намален на 3. Така според новия закон право на основно образование ще има всеки, завършил 7 клас, а не както преди – 8 клас. Причината за това е ясно разбираема за всички – по този начин се дава възможност на огромна част от циганите, които иначе няма как да получат заветния документ (защото по свое желание отпадат от училище много преди 8 клас), да имат формално поне този изискуем от държавата образователен минимум. Така правителството на ГЕРБ и Министерството на образованието под ръководството на Бойко Борисов и Меглена Кунева направиха един огромен подарък на неграмотната циганска общност, давайки и „служебно“ основно образование.

Една друга последица от приемането на този престъпен закон обаче остана незабелязана, поне досега. С влизането в сила на закона след края на учебната 2016/2017 г. ще се дипломират не един, а два випуска ученици – седмокласници и осмокласници едновременно. Това внезапно ще изправи стотици селски, а и малки градски училища, на ръба на оцеляването. Защо ли? Сега ще ви обясня нагледно.

Моята баба е от троянското село Врабево. То беше голямо и хубаво българско село, с много деца и две училища, при това средни – техникум и гимназия. Сега селото не е толкова голямо, но все така хубаво, много деца няма, а училището е само едно, при това основно. В него през тази година учат 61 ученика. Все пак то разполага с всички съвременни удобства – има оборудвани класни стаи и специализирани кабинети по биология, физика и музика, голям физкултурен салон, зала за фитнес, стол и медицински кабинет. Към училището има даже и общежитие. Само че с дипломирането на двата випуска през тази година то ще намалее рязко с 20 деца, а попълнението за догодина е съвсем малко и няма да компенсира напусналите ученици. Така училището ще се окаже изведнъж с почти една трета по-малко ученици и съответно, заради системата на делегираните бюджети, с намален с 30% бюджет от догодина.

image

Какво прави община Троян? Най-лесното. Кметицата Донка Михайлова събира на 20 януари жителите на селото и им казва, че е взето решение да се обедини врабевското училище с това в съседното с. Дебнево. Или иначе казано, общината решава да закрие ОУ „Христо Ботев“, съществуващо от 1879 г. И дума не става за това общината да го дофинансира, или да го обяви за защитено, за да го спаси. Не, то ще се закрива, и толкоз.

Врабевският случай не е изолиран. Такива като него ще има и вече има в населени места у нас. Просто още не са станали известни. Но истината е такава – заради закона на Борисов и Кунева, тази година ще трябва да бъдат ликвидирани огромен брой училища, при това наведнъж. Те ще се окажат с рязко намален брой ученици, съответно с орязани бюджети и при условие, че политиката на местните кметове е продължение на държавната (за ликвидация на училищата), за тях няма да остане друго бъдеще, освен да бъдат затворени и унищожени.

Какво е решението? То е двустепенно. На първо място, трябва да се промени вредният закон и да се възстанови предишното положение, и най-вече – да се премахнат делегираните бюджети. На второ място, докато това стане, от МОН трябва да окажат натиск върху кметовете да дофинансират училищата и да не допуснат, с цената на всичко, да се закриват повече училища. Добре известно е, че със закриването на училището са закрива и населеното място. Младите хора се изселват от селото и то остава на доизживяване.

В началото на тази година Корнелия Нинова, председател на БСП, обяви амбициозна програма за демографско възстановяване на нацията. За първи път човек от такъв ранг говори толкова отговорно за демографската катастрофа. След нея за това заговори и новият президент Румен Радев. Сега ситуацията много бързо ще покаже дали това са сериозни намерения, или са просто поредните предизборни празни приказки. Кметицата на Троян е от БСП. Достатъчно е Нинова да и се обади и училището на Врабево ща продължи да съществува. Радев ще назначава служебен кабинет до дни. Достатъчно е да намери министър, който повече да не допуска закриването на училища. Просто е.

Предстои да разберем до дни какво ще се случи. Ако няма резултат, ние ще продължим борбата както си знаем. С всякакви мерки. Защото сега Врабево е България – загубим ли го, няма какво да губим повече…

Автор: Костадин Костадинов
Източникkostadin.eu




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19827358
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930