Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2017 19:06 - ЧУДОВИЩНАТА ИСТИНА ЗА „РЕФОРМАТА“ В МВР – ОТМЪЩЕНИЕТО НА ЧАНТАДЖИИТЕ http://afera.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2017 19:07


ЧУДОВИЩНАТА ИСТИНА ЗА „РЕФОРМАТА“ В МВР – ОТМЪЩЕНИЕТО НА ЧАНТАДЖИИТЕ

image

В МВР има една неизтребима, като хлебарки, клика – тази на чантаджиите!

Тази клика естествено се уреди в „дванадесет без пет” с влязлото в сила изменение на ЗМВР от 14 октомври 2016 г., малко преди изборите.

Те дълго време се криеха на сянка и гледаха работещите в МВР да не ги забелязват много, защото ако ги забележат, щяха да възникнат сериозни въпроси какво всъщност вършат те в министерството. Но рано или късно търпението винаги се възнаграждава и звездният миг на паразитите настъпи в момента, в който даскала от школата в Симеоново Веселин Благовестов Вучков, след като беше заместник на Цветанов в „Борисов 1“, стана министър в „Борисов 2“. Самоповярвалият си даскал пише на коляно за една нощ концепцията за приетите  промени в Закона за МВР, без да ги съгласува с никого, и ги съобщава тържествено на журналистите на следващия ден.

И … нещата тръгват стремглаво по нанадолнището!

Тихомълком, за последната година, във всички ключови за организирането на дейността на МВР и за формиране на политиката му структури (ПНД, ДКИАД, ДЧР, ПУБ и АМВР) служителите се преназначават от служители на МВР – първа категория в държавни служители по Закона за държавния служител. На пръв поглед щатовете са оптимизирани, хората вече нямат привилегии и не се пенсионират рано.

Да, ама не!

Каква е цената?

Обявявайки борба с „администрацията“ в МВР с надежда да се увеличат щатовете на полиция и пожарна, пряко свързани с изпълнението на функции на улицата, „реформата Вучков“ всъщност създаде едно чудовище от „чантаджии“, чуждо на професионалната гилдия и функциониращо само за себе си! Не може да се очаква друго от даскал с кабинетна биография, вечно мрънкащ, че е недооценен, и слагаческо поведение. Например бившата дирекция КИАД се разделя на две нови дирекции – ДАП (дирекци за анализи и прогнози) и ДКАО, като респективно от три отдела отделите стават 10 и всеки с началник – комисар и двама директори.  Всички служители, приемащи поредната реформа и заклели се във вярност са уволнени от МВР, като са изплатени, полагащите им се 20 заплати (средно по 40 000 лв.).

Реформа, ама не. Вижте какво става.

Едновременно с това са обявени тихомълком конкурси по ЗДС, които печелят именно тези „уволнени” служители и те започват да работят на същите си длъжности, но вече с нови заплати, които са минимум 2500 лева. Като сложите в тази сметка, фактът че тези служители са се и пенсионирали и получават пенсия от 900 лв. можете лесно да сметнете, че в момента една голяма маса истински чантаджии взимат по 3400 лв. заплата в най-лошия случай, която ще пазят с нокти и зъби, т.е. не ще правят нищо, за да не рискуват това да свърши. Едновременно с преобразуването на статута на старите служители, в тези дирекции започват да се назначават отвън и нови кадри по ЗДС. Стартовата заплата на тези нови кадри е над 1000 лв. а знанията им за системата на МВР се изчерпва със знанието за адреса на министерството. Това на фона на факта, че сержант-полицай получава 662 лв. а офицер-полицай започва службата си с 915 лв. заплата е „изключително стимулиращо” за тези, които са на улицата и които спасяват хора. А преподавател без стаж е с 1075 лв.

Системата все още работи по инерция, но това ще е до момента в който редовите полицаи и пожарникари разберат как тихомълком са прецакани за сметка на паразитите.

Конспирацията на чантаджиите е толкова мащабна, че тихомълком са прокарани и ключови промени в ЗВМР и в него след промените му отпадат половината от способите, чрез които се извършва оперативно-издирвателната дейност. Това прави незаконни голяма част от инструментите чрез които се извършват разследванията на престъпленията и превантивната дейност на оперативните служби, но дава възможност на дирекция „Човешки ресурси” да обяви голяма част от структурите за обща администрация и респективно да увеличи броя на безполезните паразити в МВР.

Стигаме дори до парадокса, че преподавателите в школата – доценти и професори размахват полицейски карти, първа категория труд, работят при най-малко още двама работодатели, докарват си хонорари от т.н. „балонни” проекти със съмнителни ценности,  а анализаторите, които участват непосредствено във всички полицейски операции са администрация.

Затова не се чудете, че само един пожарникар отива да гаси пожар и че в много от районните вече няма дежурни – всички бройки са трансформирани тихомълком в чантаджийски, защото е много по-лесно да назначиш едно протеже, често под прикритието на „европейска търпимост” към другостта, чрез манипулиран конкурс по ЗДС, вместо да участва в конкурсна процедура с множество изисквания по ЗМВР!

Малък пример:

В началото на 2016 г., след „конкурс” за директор на АФКОС (дирекцията призвана да се бори с измамите с еврофондове) е назначена пенсионерката Соня Клисарска. Председател на конкурсната комисия е Бойко Славчев, бивш началник на кабинета на министър Цветанов, сега назначен за административен секретар на МВР (без конкурс, но със задачи по кадрите).

Без конкурси и в нарушение на поредица закони са назначени ректора на АМВР, който незнайно как е станал доцент, без нито една публикация, двамата декани, директорите на центрове. Всички първа категория и със заплати над 2500 лв. Същото се случва и във Финансова дирекция, Ревизионна и Одитна. За Тиловата служба, да не говорим. Там куче влачи, диря няма. Нали се сещате защо. Далаверката!!! Появява се и …. дирекция „Обществени поръчки”- МВР.

Въпрос: с какво е по-различна работата на един счетоводител от МВР от тази на счетоводител в което и да е друго министерство, та този от МВР е първа категория? Или преподавателя в университета от преподавателя в школата, та този от школата е първа категория? Или инспекторатите, та този в МВР е първа категория?

Увеличаването на административните бройки е жизнено важно и за тълпата пенсионирани служители, които сега вече правят планове и се надяват да се завърнат триумфално в МВР, но вече като цивилни, с което ще бетонират статуквото.

Странно стои дирекция „Инспекторат”, която е изцяло и единствено поръчкова – разправа с непослушни полицаи и пожарникари и замазване, прикриване на незаконосъобразни действия на чантаджиите от администрацията. Ръководните служители са назначени без конкурс, първа категория и си остават първа категория. Остро стои въпроса: що за структура е това? Отговор: Чантаджийска!

Трудно за описване е какво се твори от дирекции Човешки ресурси. Там също ръководството е назначено без конкурс, а кадровиците изпълняват поръчки по назначаването на „нашите”.

Но, това не задоволява апетита на чантаджиите. На 14.10.2016 г., т.е. малко преди изборите, влиза в сила „дребно” изменение на ЗМВР. С него една голяма част от чантаджиите са върнати отново в групата на служителите на МВР Първа категория (чл. 142 ал. 3). Запазват се привилегиите за ранно пенсиониране, високи добавки, 20 заплати и т.н. на нищоправещите, но верни служители. Справка може да направи всеки в подготвения за приемане Класификатор на длъжностите в МВР, забележете, публикуван на 29 декември 2016 г.

Вече се чувстват резултатите от сътворената поредната реформа от Вучков, поощрен от Цветанов и подкрепена от Бъчварова. Ясно е едно – бюджетът за 2017 г. вече е тотално опоскан, а полицаите и пожарникарите са малцинство в министерството.  И понеже чантаджиите трябва да оправдаят съществуването си, измислиха бюджетни пенсионери помощник-охранители по селата. Нещо като охранители от частните охранителни фирми. Ами, такова е нивото на мислене. Не може да се надскочи.

Така че никаква реформа в действителност няма. Както се казва „Погледнал се Илия и, пак в тия”. Май сега му викат „легитимно устремление” (по Ханс Зайдел).

Да са ни честити калинките на ГЕРБ в МВР, които ще гасят пожари и ловят престъпници по Фейсбук.

Митко Генчев, Симеон Ценов

Старши разследващи полицаи

(бивши)




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825587
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930