Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2017 20:22 - Уникална находка край Варна! Разчистваха старо училище и изведнъж пред очите им се появи нещо безценно https://petel.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уникална находка край Варна! Разчистваха старо училище и изведнъж пред очите им се появи нещо безценно 24.05.2017
image  

Снимки devnyanews.blogspot.bg

Архаичен учителски дневник пази спомени за просветното дело от годината на основаването на първото светско училище в село Девня. Става въпрос за главната книга на основното народно училище "Княз Борис Първи", което отваря врати през учебната 1894-1895 година, съобщи devnyanews.blogspot.bg. 

 

 

 

image

Пожълтялата книжна реликва, чиято корица е разпокъсана, е открита случайно от възпитателя Стоян Желязков при разчистване на бившата дирекция във филиала на Средно училище "Васил Левски". 

imageДневникът свидетелства за неумолимия дух на първите години на Третата българска държава и за пословичната строгост на учителското съсловие. В село Девня преди 123 години педагозите не са били никак благосклонни и са оценявали безпощадно не само знанията на своите ученици, но и тяхната прилежност и поведение. 

image

Още в първо отделение най-малките ученици са изучавали нравоучение, старобългарски език, всеобща история и география, геометрия с чертане, краснопис, естествознание, ръкоделие – все дисциплини, които днес са непознати не само за първолаците. 

image

Степените на бележките са били по шестобалната система, като единицата е обозначавала лошо поведение, никакво прилежание и лош успех. 

image

От съдържанието на дневника може да се предположи, че двойните стандарти на оценяване са били неприсъщи за следосвобожденските учители. Така например роденият през 1888 година Лазар Дуков, за когото се предполага, че е внук на девненския депутат и предприемач Лазар Дуков, в първо отделение е имал двойка по български език. 

image

Учителите са се интересували и от причините за отпадането от училище на своите ученици и са вписвали тази информация в дневника.

image

Той свидетелства и за развитието на новобългарския книжовен език след Освобождението, за който са характерни букви от старата кирилица като ят (ѣ), голямата и малката носовка (Ѫ, ѧ) и ред други езикови особености, които отпадат с правописната реформа през 1945 година.

image

 Освен 123-годишния дневник СУ "Васил Левски" пази и други архаични свидетелства за развитието на просветното дело в девненския край. Сред тях са главни книги, датирани през 1923 година в училището в село Таптък, днес Кипра, свидетелства от 1930 година за завършен прогимназиален курс в Девненската народна смесена прогимназия "Христо Ботев" и др. 

image

Тепърва ще се проучва и школската документация от някогашното училище в кв. "Река Девня", след което кметът Свилен Шитов възнамерява да обособи специална музейна експозиция за просветното дело в Девня, чиито основи са положени още през епохата на Възраждането. 

image

image





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19796258
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930