Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2017 17:14 - Покушението срещу "Под игото" http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0



Покушението срещу "Под игото"  

image

Младите поколения вече не могат да различат кое е добро, кое е злоВ продължение на 25 години нашите съвременни политици и държавници съзнателно неглижираха българската идентичност, започнаха да се отказват от думи като „отечество", „роден край", „майчин език", „родна стряха"

Автор:
Иван Гранитски, в. "Стандарт"

Поредният скандал с „шльокавицата" (издаването на "Под игото" на маймуница - бел.ред.) е с по-дълга предистория. За да си го обясним сега, трябва да си припомним, че в продължение на 25 години нашите съвременни политици и държавници съзнателно неглижираха българската идентичност, започнаха да се отказват от думи като „отечество", „роден край", „майчин език", „родна стряха". А някои от полиците директно казваха „тази страна" вместо „България". Постепенно от учебните програми се изхвърлиха произведения на Вазов, на Чинтулов, Яворов, на Елин Пелин, на всички големи български писатели, които говорят за националната идентичност, за спецификата на българската култура, за традициите ни и историята ни.

И в този контекст трябва да разглеждаме и това последно покушение. За съжаление, то е спрямо една от свещените книги на новата българска литература - „Под игото". Несъстоятелни са обясненията, че това било направено, за да се предизвика младото поколение. Мисля, че Кеворк Кеворкян е много точен, посочвайки, че щом са искали такава провакация, защо не са я направили с някои от любимите на соросоидите автори, а посягат тъкмо на „Под игото" на Вазов. Това не е случаен факт. Разбира се, че

има нещо кощунствено в цялата работа

Не може да се приравнява едно голямо произведение на българската литература с шльокавицата, пърцуцата. Според мен тази тенденция трябва остро да се пресече, но от официалните български институции. Трябва да има реакция на Министерство на образованието, на културата, на Комисията по култура на парламента. Крайно време е да се спре с тези покушения, тъй като те доведоха до там, че чалгата в литературата и в обществения живот превзе всичко. Младите поколения вече не могат да различат кое е добро, кое е зло, кое е възвишено, кое е низко и мерзко. Затова имаме и толкова висок процент вторична неграмотност на завършващите средно образование деца. Това са неслучайни процеси, които текат вече в продължение на четвърт век.

И ето, стигаме до този вид печална кулминация на разпада, на подигравката, на гаврата, на непозволеното. Има граници на провокациите и експериментите. И правилно са залети социалните мрежи с реакции на възмущение. Главният проблем е да не се мисли, че това е единичен случай. Това е част от една тенденция, която бе поощрявана и сега се поощрява, добре платена от чужди фондации. Това са опити да се подрие националната идентичност. Преди няколко години

имаше такива опити да се отрече мита „Батак"

Периодично се подхвърлят гнусни твърдения, че жертвите на кланетата в Стара Загора не били 14 500, а само 3500. Постоянно има такива опити за накърняване на националната идентичност. И в случая посегателството към „Под игото" на Вазов, според мен, не е случайно. Както и не са случайни в продължения на няколко състава на министерство на образованието опитите да бъдат изхвърлени и редуцирани от учебната програма знакови произведения и творби.

Надявам се, че новото ръководство на министерството и новият министър ще възстановят изхвърлените от учебните програми важни творби на български автори. Отдавна в средите на българските писатели и учени се твърди,

че е крайно време да се увеличат часовете по българска история и литература

Не само да не се махат творби, но и да се възстановят, защото личността на младия човек се възпитава и формира именно с българска история и литература. Не е нужно учениците да зазубрят толкова дати и имена, колкото да се запознаят с творбите, с тенденциите,с историческите процеси, с конкретната епоха.

Затова трябва да се увеличат тези часове, а не да се излиза с циничния довод, че децата били много претрупани. Те са претоварени с глупости, а тези часове по история и литература няма да бъдат от претрупващите предмети. Обратно – те ще формират истинската, мислеща личност, каквото ние сме имали през хилядолетията. А сега в началото на ХХI век

стигаме до абсурда над 40% от завършващите средно образование да са функционални неграмотни

Това е именно заради тези псевдоексперименти, които разрушиха една здрава, консервативна, но проверена през годините образователна система.

Призивът на „Стандарт" децата да пишат на кирилица е изключително важен и днес, защото около поредното честване на този най-светъл празник 24 май отново редица политици пак продължиха да дрънкат своите глупости. Говорят за славянска азбука.

Всички сериозни световни историци доказаха, че това е българска азбука, която ние сме дали на славяните. Спасили сме руските племена славяни именно по този начин от дерусификация и от разрушаване на славянската им идентичност по време на монголските нашествия.

http://epicenter.bg/article/Pokushenieto-sreshtu--quot-Pod-igoto-quot--/128642/11/33




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708673
Постинги: 44673
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031