Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2017 15:41 - БИТКАТА ЗА КАТАРСКИЯ ГАЗ http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове:
0



БИТКАТА ЗА КАТАРСКИЯ ГАЗ Публикувано на 08.06.2017 в Свят
image  

Преди една година нещата в Близкия изток изглеждаха по следния начин:

Сирия е арена на борбата за газта за Европа между Русия и Катар. Ако беше паднал режимът на Асад, в Европа щеше да се появи газ от Катар. Експертите в областта на газа добре разбират, че Асад никога няма да пусне през територията си неприятелския за Иран катарски газопровод. Ако в Сирия дойдат на власт сунитите, газопроводът Катар-Саудитска Арабия, Йордания-Сирия-Турция веднага ще бъде построен. Крайната цел на този маршрут е Южна и Централна Европа.

От него най-напред ще пострада Русия.

Играчите

В тази игра играчите са Русия и конкуриращите я газопроводи, сред които каспийският Баку-Ерзерум, който през Австрия се движи към пазара на Германия, северноафриканският, Nabucco (Иран+Ирак) и накрая – газопроводът от Катар. Именно по тази причина Катар започна играта на война с Иран.

Първоначално беше изолиран Иран – санкциите и ембаргото за доставката на нефт и газ доведоха до силно намаляване на добива на газ в общото с Катар находище Южен Парс.

След това последва конфликтът със Сирия, която стои на пътя на тръбите от Катар за Европа. Конфликтът в голяма степен е платен от Катар.

Катар има запаси от природен газ около 25 трилиона кубически метра и при днешните темпове на производство той ще стигне за 160 години.

Катарският газ има предимство пред руския. Той е по-евтин, което ще му позволи да го продава по-евтино в Европа.

Европейците, въпреки високото и безупречно ниво на обслужване от Газпром на своите договори в Европа, ще играят за понижаването на цените, размахвайки катарския газ.

Изведнъж всичко се промени…

Както стана ясно в петък, „Новатек“ иска да се занимава с маркетинг заедно с катарска компания. „Новатек“ е заинтересувана заедно с катарската компания да участва на пазарите. Моментът е избран удачно: в Москва се провежда руско-катарски форум.

Ако двете страни се договорят, катарските обеми газ, предназначени за Европа, ще отидат в Азия, за сметка на задълженията на „Ямал СПГ“, и обратното – газът от „Ямал СПГ“ ще тръгне за Европа за сметка на катарските продажби.

Съдейки по днешните новини, страните са се договорили.

Има версия, че арабите дружно и всички едновременно са се обединили срещу Катар не само по своя воля, но и при тихото одобрение на САЩ и Русия.

Днес Катар е лидер по доставки на природен газ в Европа и в тази ниша е дразнещ конкурент, както за американците, така и за руснаците.

Трябва да се отбележи, че отношенията си с Катар скъсаха както арабите, които са под шапката на Щатите – С. Арабия и ОАЕ, така и Египет и Либия, които са под влиянието на Москва.

Създава се впечатлението, че Русия и САЩ са се договорили да оставят в Европа само достъпа до руския и американския газ, а може би на нефта.

У ЕС възниква реалният проблем – руски или американски нефт и газ, други варианти няма. Само със зелената енергетика Европа няма да оцелее. Отказът на САЩ да я спонсорира и обявеното от Тръмп излизане от Парижкото съглашение е част от този сценарий.

В Европа имаше надежда да получава енергоносители от Иран и Катар. В интерес на американците и руснаците е да вземат под контрола си тези потоци. И вече вероятно са се договорили. Русия няма да пречи на американците и арабите да действат в Катар.

 

Освен икономически интерес в Катар Москва му има и зъб заради поддържането на бандитските формирования в Кавказ.

Така че е напълно възможно в някакъв момент срещу Катар едновременно да полетят и „Томахоук“ от Персийския залив, и „Калибър“ – от Каспий и Средиземноморието.

По всичко личи, че Световното по футбол през 2022 г. няма да се състои. Не е ясно дали дотогава Катар ще се съхрани.

Сергей Лавров – руският външен министър, коментирайки решението на редица арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с Катар, заяви, че Русия не се меси в работите на други държави.

Британски СМИ обвиняват Катар в поддържането на терористи и го свързват с последния терористичен акт.

С какво Катар раздразни съседите си

Според аналитици – с това, че започна да поддържа Иран, смятан за враг на повечето арабски държави.

В понеделник – 5 юни, 2017 г. Саудитска Арабия и нейните арабски съюзници обявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с Катар, като обясниха своето решение с това, че той се отнася търпимо към Иран и групировки като „Мюсюлманско братство“. С. Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет взеха решението за скъсването на дипломатическите отношения с Катар, една седмица след като Доналд Тръмп посети този район и заедно със С. Арабия критикува Иран, че поддържа терористите в страните от Сирия до Йемен.

Причината за дипломатическите триения е Иран. Искрата, от която пламна този пожар е репортажът на катарската информационна агенция, в която са посочени коментари на управителя на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който критикува нарастващите антииракски настроения; така Катар демонстрира пренебрежение към С. Арабия.

Напрежението между шиити и сунити

Иран, който се управлява от шиити, е основният регионален съперник на С. Арабия, управлявана от сунити. Тези страни износителки на нефт поддържат противоположни лагери в няколко конфликта, включително и в Сирия. С. Арабия обвини Катар, че поддържа терористичните групировки – Ислямска държава, Ал Кайда и „Братя мюсюлмани“.

Защо точно сега арабските държави скъсаха дипломатическите си отношения с Катар?

Ситуацията се нажежи след посещението на Тръмп. Веднага след посещението кралят на С. Арабия Салман ибн Абдул Азиз нарече Иран главен спонсор на тероризма в света. С. Арабия и ОАЕ обвиниха Катар в опити да срине плановете по изолацията на Иран.

С. Арабия и ОАЕ се борят с иранското влияние в Близкия изток.

Катар е най-големият износител на природен газ в света и може да се похвали с най-високи доходи на глава от населението. Той е сунитска държава, която усвоява своите огромни находища на север съвместно с Иран и традиционно заема по-малко агресивна позиция към Техеран, както и към Оман. Съществува мнението, че Катар е платил милиони долари на групировките, които Иран поддържа, включително Хизбула, за да освободи миналия месец свои граждани, взети в плен в Южен Ирак.

Всички триения в региона предизвикват промени на пазарите. Споровете между арабските страни могат да ограничат привлекателността им за чуждестранни инвеститори. Ценните книжа на Катар вече паднаха с 5%.

Издателство „Распер“




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19842082
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930