Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко. Заплахата за уникалния ни продукт се крие в две промени, които БИС ще одобри.
Това съобщава днес „Труд“, според който на 16 юни чиновниците от института ще допуснат българското кисело мляко да се превърне в йогурт.
Първата промяна в БДС е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Тя настоява да отпадне изискването за материала.
Но експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.
Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.
Предложението е внесено от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД.
Проверка на “Труд” установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов.
Пълният текст на информацията е публикуван тук
Dir.bg
http://dnes.dir.bg/news/gartzia-mljako-institut-bakterii-25883726?nt=4
ЗАТРИВАТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! Н.М.
Тагове:
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69