Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2017 18:21 - „Фалшивите“ новини са всъщност забранените истини… Истерията е от истинските фалшификатори… http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
-1



„Фалшивите“ новини са всъщност забранените истини… Истерията е от истинските фалшификатори… Публикувано на 12.06.2017 в България

image  

Въпросът с „фалшивите новини“ се превръща вече в абсолютна истерия, някакъв вид паника и отчаяние на старите медии, губещи влияние, и понякога – превръщащи се в откровена смешка. Трудно прикритата злоба на водещи и медийни собственици срещу така наречените „фалшиви новини“ съвсем ясно очертава истинската същност на хората, които доскоро имаха монопол над това какво ще гледаме и слушаме, и доста успешно го осребряваха. Но тази статия не е за старите медии, тя е за новите. И ще се опита да отговори на въпроса „що за нещо са фалшивите новини“. 

Ако разгледате няколко такива сайта, свалите всички новини от например последната седмица, и ги проверите „буква по буква“, ще стигнете до изумителен резултат. Между 80 и 90% от новините са… съвсем истински. Не са фалшиви. Когато аз лично установих този факт за собствения си сайт („Гъдел Нюз“), останах дълбоко разочарован. Провалът беше пълен. В сайтовете са фалшиви новини е пълно предимно с истински новини.

Защо това е така? И каква е истината за фалшивите новини? И защо тази „фалшиви“ сайтове вече имат по-голяма аудитория от старите медии?

Вероятно очаквате някакъв високотехнологичен отговор, свързан с линкове, Гугъл, Фейсбук, трафик, SEO и пр. Но не. Отговорът е съвсем тривиален, и е един и същи от хилядолетия. Фалшивите новини са атрактивни, не защото са фалшиви. А защото носят „забранената истина“.

Големият проблем на традиционните медии не са фалшивите медии. Големият проблем са самите традиционни медии, които са си наложили автоцензура и определени правила на публикация, които отделят едни теми от други. Старите медии вече не са медии, те нямат най-важното – медийната свобода. Вместо това те са станали проводници на определени интереси и ценности, и всичките им съобщения са в строги рамки.
Така обаче обективната истина остава извън тях. Огромни области на познание и информация се оказват забранени, или поне брутално ограничени. И народът, търсейки истината, просто намира други канали. Много е важно да се уточни – силната на „фалшивите новини“ се състои в това, че народът търси ИСТИНАТА. И те му я дават. И това се случва и повтаря непрекъснато в историята. В тоталитарните времена много силно избуяват… вицовете. Във времето на турското робство много силно избуява народният фолклор. За злините на турците се пее в песните. В първото ни царство пък развалата сред духовенството ражда ересите – богомилството например. А в края на 18 век, в Англия журналисти и карикатуристи са арестувани, заради… шеги с краля. Това ги прави още по-известни, и за да се овладее ситуацията кралят просто ги пуска на свобода…

Точно същото се случва днес и с „фалшивите новини“. Те злобно и завистливо са наричани „фалшиви“ от страна на официозните медии, които са станали част от олигархията, лапат от народния залък, дебелеят, и им е удобно да обслужват само „законните“ тези и да съобщават официалните истини. Но в тях фалшивото е символичен дял, просто защото много повече трафик и посещения носят… истинските новини. Истинските, но забранени, новини.

Нека дам няколко примера.

В официозните медии е абсолютно забранено да се обсъжда темата за излизане на България от ЕС. Това е абсолютна ерес, забранено, погрешно, това е нещо, над което не трябва дори да се мисли. България е в ЕС, това е за вечни времена, ЕС е безпогрешен, атлантизмът е неотменим.

Само че – просто не е така. ЕС е човешко творение, и се оказва – от доста глупавите творения. Грешките на ЕС са в пъти повече от правилните му решения. ЕС се разлага и разпада. И това логично поставя въпроса „до кога ще стоим в ЕС, има ли алтернатива“? Забележете, това е само въпрос, тема за дискусия. Не е сигурно, че крайният резултат ще е излизане от ЕС. Но тази тема е… забранена. Тя просто не се обсъжда. Това е крайно недемократично, то е по същество цензура и тирания. В опит да се спаси ЕС, се забранява дори да се говори срещу ЕС.

Но обективната реалност, извън официозните медии, е съвсем различна. Дори в момента, въпреки тоталната забрана на тази тема, между 30 и 40% от народа вече е позитивен към напускане на ЕС. Това е огромна аудитория. И ако тя не получи дебат и честен сблъсък на тези в официозните медии, ще го потърси другаде. Намира го в… изданията за фалшиви новини. Всъщност те не са фалшиви. Темата за ЕС е съвсем актуална, тя е ИСТИНСКА. Просто на едни места е забранена, а на други – разрешена. Автоцензурата на официозните медии оставя тази част от пазара на не-официозните.

Друга тема – също брутално забранена, е тази за хомосексуалната култура. В момента е наложен един шаблон кое е добро, и кое е лошо. Той е спуснат като задължителен и се прокарва. Алтернативно мнение не е позволено. Забележете – не говорим тезата „анти-гей“ да бъде наложена, нито да се преследват хомосексуалните. Говорим за това изобщо да има дебат, и за това да обсъдим до къде може да стигне сексуалната свобода. Говорим за правото да говорим.

Нямаме това право. Гей-културата е приета и одобрена, всички ще се съобразяват. Всяко друго нещо е „враг на демокрацията и свободата“. Въпросът не подлежи на обсъждане, той подлежи само на прилагане.

Е, само че 95% от народа не е на това мнение. И след като темата я няма в официозните медии, тя се появява другаде. В медиите за „фалшиви“ новини. Апропо, говорим не само за България. И на запад народите са преобладаващо срещу гей-културата. И там медиите са завладени от политическата коректност и „добрия език“. Резултатът – и там се четат апокрифни сайтове, които имат по-голяма посещаемост от CNN.

 

Трета много атрактивна тема за „фалшивите сайтове“ е Русия. Отново абсолютно забранена посока на мислене. Русия е лоша, тя е враг на атлантизма, това е решено, нищо друго не може да се говори. Само че народът знае, че не е така. И търси своята информация. При 80% русофили в България, това официозните медии да не допускат позитивни новини за Русия, е форма на самоубийство. А нишата се запълва от „фалшивите новини“.

Разбира се, има и много други теми. Но дори само тези 3 илюстрират чисто пазарния механизъм, който стои зад „фалшивите сайтове“. Просто има огромни области на познание и информация, от които официозните медии са се отказали. Или дори водят война с тях. Логично, в тази ниша, навлиза нещо друго. Интернет и социалните мрежи само го улесняват. Но то би възникнало и без тях – чрез фолклор, ереси, забранени книги и пр.

Към настоящия момент, медиите за „фалшиви новини“ просто нямат нужда от фалшиви новини. Затова и те не са фалшиви. Към настоящия момент, гладът е за истината, която е потъпквана и мачкана, в името на някакъв очевидно глупав неолиберален модел, който се опитва да завземе света и да подчини всичко. Фалшивите новини показват как този модел се проваля в „медийната част“ от настъплението си. Той си настъпва, подкупил е официозите, създал е каста от журналисти-лакеи, които го обслужват, затънали в разкош. Само че паралелно възникна и избуя нова медийна среда, която прави тази прислуга излишна и безсмислена. Затова самата тя злобее, а неолибералното статукво е в паника, и не може да измисли как да се справи с истинската свобода. Защото фалшивите медии са именно това – те не са фалшиви, те са истинската свобода. Правото да мислиш, да търсиш фактите, и да си правиш изводи.

И накрая, нека все пак да съобщим и няколко фалшиви новини. Такива, които са доказано фалшиви, след последваща проверка. Нека ги видим, както и последиците, до които доведоха:

1.Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване – фалшива новина, тиражирана от водещи политици и от водещите медии, разтръбена от най-високо място – ООН. Фактите доказаха, че няма никакви подобни оръжия, а резултатът от убийството на Саддам е възникването на Ислямска държава, и избуяването на тероризма.

2.Босненските сърби убиха 80 мюсюлмани на пазар в Сараево. Последваха – въздушни удари срещу сърбите, и насърчаване на мюсюлманската страна. Впоследствие ООН доказа, че снарядът не е изстрелян от сърбите, защото те просто не са имали позиция в такава близост, че да го изстрелят.

3. (Тази новина е все още действаща и се ползва) Русия е нападнала Украйна и е окупирала Крим. Всъщност, Украйна е окупирана от западни марионетки, които не се поддържат от народа. Окупацията на Крим е неизбежна, за да се предотврати буквално кървава баня там между доминиращите руснаци, прииждащите укро-фашисти, и симпатизиращите на Запада „кримо-татари“. Крим нямаше да остане украински. Там 70% са руснаци. Но щеше да се превърне в една нова „Босна“, защото руснаците отдавна си бяха въоръжени, и също отдавна – бяха потискани. Вероятно не знаете, но те нямаха право да избират дори кмет на своя град Севастопол. Той се назначаваше от Киев. Защото е ясно кого биха избрали.

4.(Тази новина е все още действаща и се ползва) Източноевропейците са виновни за проблемите на Великобритания, те ни взимат работните места и вършат престъпления. Всъщност, източноевропейците работят като волове, плащат данъци и помагат на Великобритания. Проблем са заселниците от Пакистан и Индия, които не работят, живеят на помощи, и правят терористични актове.

Сега остава да зададем въпроса кой разпространяваше, или продължава да разпространява, тези новини? Това сайтовете за „фалшиви новини“ ли са? Ами то по времето на Босна и свалянето на Саддам, още дори нямаше такива сайтове? Кой разпространяваше тези новини? Кой продължава да ни промива мозъците днес?

Истината е, че фалшивите нови са нещо от типа: „Извънземните идват“, „Рептилите управляват“, „Тровят ни от въздуха със самолетите“. Има такива новини, но те не са точно фалшиви в днешното значение на понятието. Това са конспиративните теории, които винаги са съществували. После в Интернет се е появила и нишата за подобен тип сайтове, които никога не биха били опасни за официозните медии. Както книжките и малотиражките за извънземни никога не са били заплаха за „Ню Йорк Таймс“.

 Но днес тези медии нямат нужда от конспирации, просто защото самата обективна реалност е една голяма неолиберална конспирация. Днес нишата е за самата Истина, и сайтовете за „фалшиви новини“ я заемат. Никога не може да съществува по-голяма ниша от тази за истината, когато е очевидно, че тя е прикрита. И именно истината плаши официозите, и затова ни наричат „фалшиви новини“. Не ги плашат извънземните или рептилите! Плаши ги Истината – за Русия, гейовете, ЕС, войната с терора и пр.

 Истината избуява по хаотичен и неуправляем начин, и разклаща самите основи на „системата“. Затова и аристократичните и журналисти злобеят, а онези, които им плащат беснеят и се чудят какво да правят. Най-вероятно накрая ще измислят някаква тотална цензура. Което ще е последният куршум на самоубиството им. После обществото просто ще експлодира…

Добри Божилов,
komentari.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821584
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930