Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2017 19:37 - ЕС зорко бди да не би да се измъкнем от мизерията http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕС зорко бди да не би да се измъкнем от мизерията   image

Брюксел и Страсбург умишлено ни тикат в Ориента

В интервю за независимият национален всекидневник “Нова Зора“ , журналистът Светослав Терзиев – експерт по проблемите на ЕС, разговаря с Георги Асьов:

– Г-н Терзиев, навремето бяхте кореспондент на БТА в Индокитай. Бихте ли сравнили тогавашното жизнено равнище във Виетнам с нашето сега?

– Връщате ме 35 години. Тогава Виетнам бе излязъл от няколко последователни десетилетия войни, като последните бяха войната със САЩ (до 1973 г.), войната с марионетния режим в Сайгон (до 1975 г.) и кратката война с Китай през 1979 г.

Когато стъпих за първи път в Ханой през октомври 1981 г., кратерите от бомбардировките още зееха в оризищата, а останките от свалени американски самолети стърчаха в някои квартали като музейни експонати. В тази обстановка мизерията бе чудовищна. Оризът се разпределяше с купони, а другите храни бяха лукс. На виетнамец се полагаха 400 г месо месечно. Хората просто гладуваха, нямаха лекарства и гледаха на социалистическите държави като на модел мечта… Типична следвоенна картина, която виждах през всичките четири години на престоя си там. През 1985 г. си тръгнах и не съм се връщал. Чета, че Виетнам е постигнал голям икономически напредък, имитирайки реформите в Китай на комунистически капитализъм. България пък се обърна към класическия капитализъм. Всеки го чувства и може да прецени дали му е донесъл по-добър живот. Мисля, че сега би било смешно България да помага на Виетнам.

– Вярно ли е, че в Брюксел и Страсбург има нещо като корекоми, в които евродепутатите и еврочиновниците пазаруват на много по-ниски цени?

– В Брюксел и Страсбург има корекоми на всяка улица, ако направим шеговито сравнение с валутните магазини у нас при социализма. Имаш ли пари, можеш да пазаруваш каквото си искаш.

Евродепутатите и чиновниците по разните институции са добре платени, имат чудесни осигуровки, високи пенсии и добро медицинско обслужване. Те са постигнали своето комунистическо благоденствие, каквото си мислехме, че ще имаме всички някой ден, напрягайки се да преизпълняваме разни планове. Впрочем и у нас нeколкостотин фамилии с дълбоки социалистически корени си построиха комунизма в капиталистическия рай, защото могат да гребат от богатствата му според постоянно нарастващите си потребности. Останалите трябва да се запасят с търпение, защото не може всичко за всички, и то едновременно.

– ЕС проявява особени грижи българите от третата възраст да се пенсионират колкото е възможно по-късно. От тази гледна точка на нашия пенсионер вероятно ще му бъде интересно да узнае при какви условия и с какви “социални придобивки” се пенсионират евродепутатите и евробюрократите…

– Нещата са прости: когато имаш високи доходи и ти плащат големи осигуровки, те чакат и добри натрупвания в пенсионните фондове.

Не съм видял угрижен за старините си евродепутат. Като имате предвид, че за един мандат през ръцете им минават около един милион евро – не само за заплати, но и отделно заплащане за присъствие на всяко заседание, за наемане на собствен персонал, за командировки и т.н. – не бива да се тревожите за бъдещето им. Както се казва, една грижа по-малко.

– Познавате много добре Евросъюза. Спомняте ли си поне един случай Брюксел или Страсбург да е проявил някаква сериозна, повтарям – сериозна загриженост за нетърпимата мизерия, в която живеят милиони българи?

– Спомням си, че България бе критикувана за бързо повишаване на доходите, но не и за ниското им равнище. Преди три години, на 16 февруари 2012 г., пуснах във в. “Сега” статия под заглавие “Как забогатяхме толкова, че ни завидя ЕС?” Тя беше по повод критики на тогавашния заместник-председател на Еврокомисията Оли Рен, че в България “за три години, от 2008 до 2010 г., разходите й за труд (заплати и осигуровки) са нараснали с 27.8 % при допустими 12 % според новата процедура за наблюдение и корекция на икономическите неравновесия в ЕС”. Като се има предвид, че по цени на някои стоки от първа необходимост се изравнихме много по-бързо, се възмутих от този подход и написах: “Някои гяволи в Брюксел забравят, че освен относителни има и абсолютни числа. А те говорят следното: средната заплата в България в момента е близо 700 лв., което прави около 350 евро. Заплатата на Оли Рен е 22 122 евро, или 737 евро на ден. Една средна българска заплата не би му стигнала от закуската до обяда, но доходите на еврократите са изрядни, защото се вместват в европейските параметри за плавно, а не скокообразно нарастване. Когато такива хора измислят правилата, нищо чудно да завидят и за стъкленото око на слепия.”

В подготвения “Национален доклад за България за 2015 г., включващ задълбочен преглед на предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси”, се казва: “Въпреки че в номинално изражение българската минимална заплата е най-ниската в ЕС, увеличенията между края на 2011 г . и средата на 2015 г. възлизат с натрупване на над 58 %, включително вече гласуваните двуетапни увеличения за тази година”. Вижда се, че бързото ни “забогатяване” боде очите на нашите европейски партньори, но никой от тях не се натиска да живее като българин. Защо ли?

– От гледна точка на Европейската конвенция по правата на човека останалите страни-членки, като Франция например, нямат право да ни връщат ромите, възползвали се от своето свещено право свободно да избират къде да живеят. Защо софийските и букурещките правителства не притискат французите да бъдат така любезни да приемат безотказно нашите и румънските цигани?

– Ромите са европейски граждани като всички останали. Имат право да напуснат всяка държава, включително и своята. Но никой не е длъжен за ги приюти за повече от три месеца, ако не работят. Такива са правилата. Те не могат да се хванат на работа, защото нямат квалификация, а и не показват голямо желание. Връщат ни ги по същите причини, поради които и у нас хората предпочитат да ги нямат за съседи.

Българските правителства бяха длъжни да направят едно нещо: да възразят срещу обвиненията, че дискриминират специално ромите, с което ги принуждавали да бягат от България. И българите бягат от България, защото другаде им се струва по-привлекателно.

– Може ли да се смята, че България получава нетно повече пари, отколкото внася за членството си в ЕС?

– На България се полагат повече пари, отколкото внася. Нейният проблем е, че все не успява да вземе полагаемото се поради слаб административен капацитет, лоши практики в обществените поръчки и силни корупционни нагласи, заради които постоянно е критикувана и санкционирана.

– “Държавата изпадна в европарализа, докато я изритват от ЕС”. Това е Ваша констатация. Бихте ли пояснили какво имате предвид?

– Статията е от 12 ноември 2011 г. В нея се казва, че тече процес на разделяне на ЕС на две скорости – еврозоната и периферията. България се оказва все по-изтикана към Ориента, без да намира аргументи в своя защита за противопоставяне на опасната тенденция. На практика се потвърждава нейният статут на държава втора категория в ЕС. Но за това си е виновна и тя самата, щом 8 години е под специално наблюдение като недостатъчно правова държава.

– Кое ще се разпадне по-напред – Белгия или Европейският съюз?

– Нито едното, нито другото.

 (Журналистът Светослав Терзиев e експерт по проблемите на ЕС, в България едва ли ще се намерят повече от двама-трима специалисти, които да познават темата така всестранно и задълбочено. Терзиев, който наред с другото е от 20 години и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, е първи кореспондент на БТА в Индокитай и последен щатен кореспондент в Париж. Пак от около две десетилетия той работи във в. „Сега”.)

http://bultimes.com/es-zorko-bdi-da-ne-bi-da-se-izmaknem-ot-mizeriyata/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19647043
Постинги: 44542
Коментари: 6159
Гласове: 7172
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031