Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2017 20:11 - Полуостровът на Ахмед Доган (видео) http://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 614 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Полуостровът на Ахмед Доган (видео)

Почетният лидер на ДПС превзема напълно нос Чукалята, където са летните му сараи

image Капитал        

Когато преди година историята на морските сараи на Ахмед Доган в парка „Росенец“ стана публично достояние, едва ли някой е очаквал институционална реакция. Сюжетът около мутробароковия дворец, разположен на нос Чукалята, точно до нефтеното пристанище на „Лукойл“, беше като каталог на прехода – строителство, конкуриращо се със закона, ограничаване на достъпа до иначе общодостъпни земи, използване на публични финанси и разбира се… средства от КТБ. Реакцията тогава предполагаше, че собственикът му и винаги готовите местни власти поне малко ще свият платната. Но не. Една година по-късно Доган продължава да получава от държавата и отново никой не изглежда притеснен от това.

Мястото, на което са разположени сараите, е добре подбрано – малко заливче, бивша ветроходна база с кей. От едната страна е оградата на нефтеното пристанище, опасана от видеонаблюдение, а от другата – скали, върху които е построен плексигласов парник, наподобяващ на надземните тунели на софийско метро. Той играе ролята на ограда, а под него са скалите, гледащи на север. Единственото незащитено място остава кеят, който е изключителна държавна собственост и 800 квадратни метра земя до него.

В резултат на прекрояването на устройствените планове тази земя става съсобственост между „Хермес солар“ (фирма, производител на соларни панели и собственик на земята и сградата) и областната управа. Или поне до края на миналата година, когато областният управител на Бургас Вълчо Чолаков (формално от СДС, но близък до ДПС, ГЕРБ и дори БСП – доколкото беше един от малцината, оставени на поста от служебния премиер Огнян Герджиков) издава заповед, с която иска прекратяване на съсобствеността между държавата и „Хермес солар“ в този терен. Този евфемизъм означава държавата да продаде своя дял в недвижимия имот, без конкурс, на съсобственика – процедура, която е ясно разписана в законодателството. Придобивайки собственост върху този парцел, „Хермес солар“ си гарантира защита по вода, защото дори и някой да пристигне на кея, той не може да направи стъпка навътре, защото ще влезе в частен имот. Променен е дори и кадастралният план, за да може да бъдат поставени ясно границите на сараите. От областната управа в Бургас не отговориха на въпроса какви са параметрите на сделката, нито взели ли са мерки, за да гарантират достъп до бреговата ивица.

Интересът към местността не се ограничава само до най-близките до двореца земи.

През последния месец около съседния на сараите плаж се разгоряха доста местни страсти. При странни обстоятелства фирмата, собственик на сараите на Доган – „Хермес солар“, се оказа победител в търга за наем на плажа, организиран от Министерството на туризма с оферта от 48.9 хил. лв. „Странни“, защото компанията излиза на първо място, след като местна фирма, която беше предложила най-висока оферта (52 хил. лв.), се отказва от надпреварата. До миналата година плажът „Росенец-север“ е най-близкото място до сараите, посещавано от туристи. Взимайки концесията, охраната на почетния лидер на ДПС може да контролира достъпа до него.

До плажа се стига през едно отклонение при хижа „Странджа“ в парка „Росенец“, след това се тръгва по локалното платно към Созопол и на спирка „Моряк“ рязко се завива през гората. Пътят лъкатуши още 3-4 километра, минава се покрай бившата станция на Окръжния комитет на БКП, няколко луксозни имения, после няколко бунгала и отдясно се вижда плажът. Сега той се нарича „Росенец-север“, но е брандиран като „Света Анастасия“, защото се намира точно срещу едноименния остров в Бургаския залив. Плажът има само един вход, на други места брегът е по-висок.

„Ей оттам започват сараите на Доган“ – обяснява ни местен рибар, който сочи края на плажа на север“. След това се обръща на юг и посочва другия край на плажа: „А оттам започват старите сараи на Доган. (Мъжът очевидно има предвид комплекса на „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов, който приватизира почивната станция на „Транст рой – Бургас, и го превърна в морска база на депутатите от ДПС и Доган). „А този път свършва в новите сараи на Доган“, продължава местният. На два завоя от плажа пътят наистина свършва там. Има спусната бариера, охранители, камери и немска овчарка, вързана пред будката на бодигардовете. Табелите „Строителен обект“ все още стоят на почти черния път.

Търгът за плажа „Росенец-север“ е обявен на 22 март 2017 г. Активната площ е 9200 кв.м, дължината на бреговата линия е 370 м. Търгът се провежда на 24 април, но след като победителят „Томи Ар“ се отказва (фирмата е свързана с една от компаниите, които Община Бургас е наела по програмата за санирането), Министерството на туризма кани втория в класирането „Хермес солар“ да сключи договор. Офертата е за цени на шезлонг и чадър по 10 лв. Според специалисти по плажни концесии на плажа могат да се изградят само две заведения с максимална площ от 180 кв.м. По груби изчисления на тази площ могат да се поставят и около 400 чадъра с шезлонги, но…. освен това има и други разходи, но отделно към разходите на дружеството, което стопанисва плажа, трябва да се добавят разходите за заплатите на поне осем спасители, двама лекари, медицински пункт – такива са изискванията по закон, но също така и още пазачи и друг обслужващ персонал.

Дали тази сметка е изплашила „Хермес солар“, или просто е преценено, че на плаж без концесия ще има по-малко посетители, не е ясно, но фирмата се отказва от търга. И така Министерството на туризма обвява нов, което означава, че това лято плажът ще остане без стопанин, защото следващият търг е на 21 юни. А това върши работа на Доган, защото на иначе популярния сред бургазлии плаж ще има по-малко хора.

И така, с помощта на две държавни институции – областната управа и Министерството на туризма, почетният лидер на ДПС вече е превзел целия полуостров и е готов за сезона. Едно парче от брега на морето вече е отхапано. Доган е възможно най-изолиран от очите на хората. Лятото може да започне.





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bojinkata - Има още една съществена подробност ...
17.06.2017 10:16
Има още една съществена подробност - от там може да се влезе и излезе от България безконтролно! Поредната дупка в разградения двор на страната!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698675
Постинги: 44658
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031