Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2017 18:16 - Леден душ! Георге Иванов пак забрави българите като част от Македония https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
0



Леден душ! Георге Иванов пак забрави българите като част от Македония 02.08.2017

    image  

 

Македонският президент Георге Иванов пропусна за пореден път да спомене българите като важна съставна част от обществото на бившата югорепублика. Той отбеляза Илинден като положи венци пред паметника на създателя на идеята за македонска република в рамките на Югославия – Методи Андонов – Ченто. Така той демонстративно отсъстваше от църквата „Свети Спас” в Скопие, където премиерът Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев се поклониха пред тлените останки на Гоце Делчев, пише "Марица".

 

 

„Трябва да създадем широк македонски фронт, в който ще има място за просперитет на всички честни македонци, албанци, турци, власи, сърби, роми, бошняци, независимо от политическата и идеологическата им принадлежност”, каза Георге Иванов.

„Без македонизма, Македония е само форма без никаква същност и македонският народ ще бъде сведен до аморфна маса, която може да се моделира според желанието на чужденците... Македонизмът е нашето име и творчество, нашата култура и традиция, нашият македонски език, нашият 7/8 музикален такт, нашият македонски модел на съжителство и уважаване на различността. Македонизмът е нашият автентичен светоглед, израз на нашата идентичност”, каза в словото си Иванов.

Македонският президент попари набързо мечтите на нашите политици, които още си мислят, че с подписването на договора за добросъседство, всички спорни исторически проблеми между двете държави автоматично са решени. Той разкритикува остро ръководителите на „две съседни държави”, които искали страната му да се откаже от македонизма.

„В последните пет години, посочи Иванов, двама вече бивши президенти на две съседни държави, членки на Европейския съюз и НАТО, казаха едно и също нещо. Първият ни предупреди, че с македонизма вратите в НАТО и Европейския съюз са затворени за нас. Вторият пък каза, че Македония трябва да влезе в Европейския съюз, но не и македонизма. Двамата привидно добронамерено ни съветваха да свалим мантията на македонизма, и да я оставим пред прага на Евроатлантическия дом. Двамата изхождат от предположението, че тя е рокля и е нещо чуждо, някаква крадена стока, която някой ни ни е продал на черно. Те твърдят, че македонизмът е лъжа, с която я крием истината за това кои сме наистина”, подчерта президентът Иванов в обръщението.

 
Кой е Методи Андонов - Ченто

Методи Андонов се ражда в Пролеп и е чистокръвен българин. Учи в местното българско екзархийско училище. Залита по така наречената „македонска идентичност” след началото на окупацията на Македонските земи от смляното от историята Кралство на сърби, хървати и словенци. Остава и голям противник на съброманите. След войната се бори с тях и иска създаването на автономна македонска държава в рамките на федерацията. Хвърлен е в затвора и лежи 9 години на остров Голи оток. Там се разболява тежко и умира малко след освобождаването си през 1957 година.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795207
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930