Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2017 22:47 - АФЕРИТЕ В ЧЕЗ. КАК ОБЕЗКЪРВИХА ЕНЕРГИЙНАТА МРЕЖА НА 2/3 ОТ БЪЛГАРИЯ И СЕ СТИГНА ДО ЗАТВАРЯНЕТО НА ТЕЦ ВАРНА http://afera.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 252 Коментари: 0 Гласове:
1



АФЕРИТЕ В ЧЕЗ. КАК ОБЕЗКЪРВИХА ЕНЕРГИЙНАТА МРЕЖА НА 2/3 ОТ БЪЛГАРИЯ И СЕ СТИГНА ДО ЗАТВАРЯНЕТО НА ТЕЦ ВАРНА

imageМария Дойчинова-Стойчева е директор „PR и комуникации“ на „ЧЕЗ България“ от  2010 година,като от нея зависи разпределянето на близо 2 милиона лева за реклама и обявяване на плановите прекъсвания по региони на обслужваната от ЕРП територия. Тя отговаря за разработването и изпълнението на комуникационни стратегии и за връзките с медиите. В миналото си Дойчинова-Стойчева е била директор „Комуникации“ в „Софийска вода“, а преди това – мениджър „Връзки с медиите“ в същата компания, завършила е арабистика в СУ.

Заедно с нея, две години по-късно, от „Софийска вода“ в ЧЕЗ идва Зорница Генова. Задълженията на Зорница Генова включват комуникацията на дружествата от групата на ЧЕЗ в България с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Министерство на икономиката и енергетиката, други държавни и общински институции във връзка с изготвяне и внасяне за утвърждаване на ценови предложения и отчетна информация, както и изпълнението на лицензията и решенията на компетентните органи. Друга отговорност е предоставянето на консултации по регулаторни въпроси и във връзка с прилагането на нормативната уредба, както и изготвяне на предложения за изменения на действащи нормативни актове.

Зорница Генова е работила в „Софийска вода“ АД, където е била юрист (2001-2003 г.), началник Правен отдел на „Софийска вода“ АД (2004-2009 г.) и Главен секретар (2010-2011 г.). При промяната на ръководствота тя е отстранена, като под сурдинка се шушука, че е заради съмнителни сделки и близост със скандалния бивш шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Известна е и близостта и с ГЕРБ.

Всички помним сканадалните преплетки по медиите, свързани с триото „Цветанов – Иванов – Румен Пашата и Митко Каратиста“. Както и свързването на един от спряганите за авери на Бойко Борисов – Митко Каратиста с „ЧЕЗ България“. Преди това обаче схемата е била опитвана и в „Софийска вода“.

През есента на 2010 година френската компания „Веолия Уокър“ поема концесията на „Софийска вода“ от английската фирма „Юнайтед Ютилийс“. Само 2-3 месеца по-късно французите са притиснати от Андрей Иванов.

Тогавашният общинар №1 на София препоръчва на инвеститора да сключи подизпълнителски договор с фирми, свързани с Румен Пашата, които да отчитат водомерите и да извършват ремонтни дейности – подмяна на тръбопроводи и прочие печеливши дейности. В определени среди не е тайна информацията и че от французите са поискани 3 милиона евро „комплименти“– половината – персонални, а останалата половина за Ц., за да не правят проблеми на „Веолия Уокър“.

От френската компания обаче се оплакват на посланика в България Филип Отие. Предоставят му и аудиозапис с рекетьорските искания.  Притискане е имало и към концесионерите „Софийска вода“ да плаща и на фирмата „Фадата“, която се водела нещо като консултант. Ставало въпрос за контракт на стойност над 4 милиона лева, касаещ консултантски услуги.

Уплашен от очертаващия се международен корупционен скандал, Бойко Борисов уверява френския посланик, че ще отстрани Андрей Иванов от Столична община. Така Андрей Иванов е заменен от Елен Герджиков. Схемитеобаче си остават същите.

Уволнен е и  бившият прокурист на „Софийска вода“ Иван Иванов, заедно с Генова. Лобито на ГЕРБ в ЧЕЗ обаче я назначава на най-ключовата позиция там.

Аферите на ЧЕЗ до ден днешен стават със знанието на ДКЕВР и на МИЕТ. До тях са пращани сигнали за липсата на търгове и за съмнителните цени, на които ЧЕЗ купува украински въглища още от 2011 година. По същото време„Видахим“ АД купува същите въглища по 140 до 143,82 лв. на тон (73,50 евро), въпреки че транспорта от Украйна до Видин е по-скъп, отколкото до Варна… и така се стига до затварянето на ТЕЦ ВАРНА!

Но не цялата отговорност може да се стовари върху ДКЕВР. Тя е удобна мишена, защото председателят й се смени. Не, че регулаторът не е виновен, но той не е единственият.

На 6 април 2012 година, по време на парламентарния контрол, ресорният министър Делян Добрев беше запитан от депутата Иван Иванов от Синята коалиция за високата цена на тока от ТЕЦ Варна, но в последствие същият Иванов стана шеф на КЕВР.

ЧЕЗ преговоря за продажба на бизнеса си в България. Дотогава обаче, основни въпроси остават без отговори:

1. Какво става с Активите от ТЕЦ Варна и защо още няма движение там?

2. Защо в пъти се увеличават авриите на ЧЕЗ?

3. Какво провят Компании свързани с лицето Дмитрий Крейс в сградата, която отдават под наем на ЧЕЗ, след като компанията се премести на едно място, продавайки активите си?

4. На какви цени ДЕФОКС СТУДИО ООД продава рекламни материали на дружествата на ЧЕЗ – ЧЕЗ ЕЛЕКТРО, ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ? Кои са БИО ЕНЕРДЖИЛ ЕООД?

Ето някои неопровержими обстоятелства, ограбващи милиони от клиенти на ЧЕЗ. Етоинтересни факти за Разпределителното дружество на ЧЕЗ:

1. До момента Дружеството не е подменило над 200 хил. електромера, които все още са си собственост на клиентите. Това трябваше да е финализирано преди 4 години. В ЕВН и Енерго про – това е факт. Освен, че с това се нарушава лицензията, се ощетяват и клиентите, чиито електромери според изискванията на Метрологичния контрол не могат да са средства за измерване на енергията. От тях над 20 000 са в София.

2. В същото време Дружеството закупува електромери за 150 млн.лв. без да е изпълнило задълженията си в т. 1. Новите електромери се смята да са част от система за дистанционно отчитане. И въпреки че техническите изисквания са едни, територията е разделена на две (София и Перник, и цялата останала част) ще се закупят две  различни системи. За сравнение само: на цялата територия на ЕВН има САМО една система.

3. Въпреки че чрез цената се заплащат разходите на персонала за поддържане на мрежата, то този персонал се отклонява да строи нови съоръжения. Така хем мрежата не е обслужена (недоволство сред клиентите), така и строителството, и цената на новите активи се оскъпява в пъти.

4. Средно годишно се подменят до 150 трансформатора (стари). Само за януари са сменени над 200 работещи трансформатори със съвсем нови за над 2 млн лв. При това новите са с абсолютно същите параметри, което  е разхищаване на инвестиционни средства.

5. За Благоевградска и Кюстендилска области не е определена фирма по ЗОП за ремонт на транспортните средства. Понастоящем те се ремонтират в избрани от ръководството сервизи в посочените градове. Отчетните документи обаче се насочват и попълват от избранатапо ЗОП фирма за София, а предстои и включването на фирма от Враца в схемата.

ЧЕЗ Разпределение (Дружеството) осъществява лицензионната си дейност с 2200 електромонтьори. Затова ДКЕР през цената „дава“ на Дружеството около 50 млн. лв. За работните им заплати. Целта е тези специалисти да подържат постоянно съоръженията на обслужваната територия от 40 000 кв. км. в добро техническо състояние чрез строго определени дейности.

През тази година ДКЕР одобри на Дружеството 140 млн. лв.инвестиции, с които е увеличена цената за клиентите. И тъй като Дружеството не се е подготвило (не е избрало достатъчно фирми, не ги е предупредило за очакваните обеми енергийно строителство)  и вместо да уведоми ДКЕР за тази невъзможност, то въвежда некоректна практика – т.н. капитализация.

При това монтьорите не изпълняват дейностите, за които ДКЕР „плаща“  и те се отчитат САМО на хартия. В така“освободеното“ време този персонал се ангажира  с неспецифичната дейност по изграждане на нови съоръжения. При това „усвояване“ на 140-те милиона разходите за труда на монтьорите се отнасят към обектите и стават част от капитала на Дружеството, увеличавайки го по некоректен начин. Освен това, поради това, че монтьорите нямат достатъчно умения и сръчност единица операция извършена от тях е до 2.5 пъти по – скъпа от тази извършена от специализираните фирми.

Това отново некоректно увеличава стойността на активите. Подобна практика е най - малкото некоректна, а по - точно напълно счетоводно недопустима и може да е интерес и не само на АДФИ.

Трансформаторите са основното средство чрез което Разпределителното дружество осъществява дейността си. Чрез него електроенергията се редуцира до подходящото напрежение преди да се разпредели до потребителите.

В момента в мрежата на ЧЕЗ оперират около 30 000 трансформатора , които преобразуват електрическата енергия от 20 000 волта на 220 волта, за да може тя да бъде доставена до всеки от 2-та милиона потребители.

Около 9000о от тези трансформатори работят над 30 години и носят големи загуби (загубите им са 2.5 пъти по големи от тези на нови такива). Освен това от счетоводна гледна точка тези машини са напълно амортизирани-изплатени са на 100%.

Освен това, при бума на строителството в София (2008-2010) са монтирани над 2000 трансформатора, които поради неточно заявени товари от строителите понастоящем са натоварени не повече от 20-25%. Така те носят допълнителни загуби от от недонатоварване, защото те са включени и работят непрекъснато 8760 часа годишно.

До 2015 година в мрежата наЧЕЗ се подменяха средно годишно не повече от 150 трансформатора, като най – често това бяха машините, които са аварирали.

От месец януари 2017 година до момента са подменени над 300 трансформатора, като подменените не са от посочените по горе групи, а са основно машини на 6-7 години експлоатация.

Стойността на един нов трансформатор е между 15 000 и 20 000 лв. според мощността му.

Сменените и годни при това машини се държат на склад. При това процеса продължава с ненамаляваща интензивност.

По този начин ЧЕЗ „усвоява“ ударно инвестиции от разрешените и от ДКЕР за 2017годинарекордни 140 млн.лв. ( досега са разрешавани не повече от 60-70 млн лв.)

Увеличава се изкуствено капитала на дружеството,което е база  за искане на по - високи цени за подържане на мрежата в бъдеще и цени за разпределение.

Ефективността не се увеличава, защото носещите загуби машини работят, а складовете се препълват от годни,икономични трансформатори,  които са извън експлоатация, но повишават капитала. Определено има среда и за корупционни практики при такава масовост.

Андрей Червенков




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697560
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031