Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 20:47 - Набийте го на кол, просто е! http://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Набийте го на кол, просто е

21 September 2017  

Автор Калин Руменов

На корицата: Картина от Луиджи Майер* image

Който кол вади, на кол трябва да бъде набит. Така поне е според схващанията за народна справедливост и така щеше да бъде през годините на онази Система, която в днешното училище се преподава като човешки апокалипсис.

Но в старото училище циганите не ходеха с кол под мишница. В комунистическото училище злите цигани получаваха зъл прът. И щяха да се броят за отървали се, ако за посегателство на учител се разминат само със сто пръчки бой на голо.

Защото можеха да стигнат и до Бойчиновци, за да продължат образованието си в ТВУ, където трудът и възпитанието имаха някак по-първичен смисъл.

Заради един изваден кол щяха да ги чакат достатъчно тежки наряди в Триъгълника на смъртта между Грудово, Елхово и Звездец. Заради цигански кол щеше да ги очаква още по-непоносима служба в Строителни войски по сложни обекти.

Един кол невнимание и няколко години гарантирано страдание от Системата.

А сега, който вади кол, му образуват бързо полицейско производство за хулиганство и лека телесна повреда. Това в Садово звучи като 300 лева глоба, които никой няма да плати и никой няма да ги потърси. Евентуално и изключване от училище, което звучи като нищо в Махалата.

Толкова може да си позволи днес системата, толкова дава.

Дори да иска повече, повече не е възможно и не е позволено. Което пък на майчин език звучи като бий учителя, бий лекаря, бий ченгето. Бий ги до един, на тях им е забранена превенцията на възпитателния шамар.

Даже още по-лошо – на тях им е забранена самоотбраната. Можеш да ги налагаш, да ги унижаваш и накрая сам да се окажеш жертва на техните расистки предразсъдъци. 

Това всъщност е Апокалипсисът, а не онази Система, която не си поплюваше.

Кажете честно, дали нещо не ви липсва от нея. Дали поне трудово-възпитателният процес при вадещите кол не беше адекватен на реалността.

В момента реалността е такава, че системата на образованието се управлява от откровени цигански слугини на министерски постове. Които, преди да станат правителствени, припечелваха за хляб със самоцелни доноси по неправителствени проекти – молеха прокуратурата да вкарва журналисти в затвора, защото не им харесваше нещо написано за циганите.

Трябва да го знаете това, поне хората в образованието трябва да са наясно. Че когато утре във вашия час циганин ви извади кол, вероятно ще да сте го предизвикали с лошо дискриминационно отношение.

Вероятно го мразите само защото е циганин, а той всъщност е възпитано и интелигентно момче. Просто е изключително честолюбиво и лесно пали. Но заради това не трябва да му проваляме живота, нали. Да го оставим да се изучи на спокойствие, като му създадем подкрепяща среда.

Да му оставим и любимия кол, защото има сантиментална стойност. Нещо като племенен артефакт, който се предава по наследство от баща на син.

Циганинът с кол. Това е картината, която чака да бъде нарисувана, за да влезе и в изкуството. Иначе отдавна е влязла в живота ни като клише на унизителния български реализъм. 

***

*  Бел.ред. /инфо - Уики/

Творбата е графитпредставящ главния път между населяваните с българи Силиврия (гръцки Siluria, турски Silivri) и Чорлу( на турски Corlu). Картината показва невъзмутимо пътуващите по пътя към Константинопол (Истанбул) пътници, минаващи покрай побити на кол хора. Според историците, набиването на кол в границите на Османската империя е прилагано само срещу "неверниците"(на турски "гявури"). С голяма достоверност можем да предположим, че набитите на кол са българи, доколкото гърците населяващи тези територии в предградието на Константинопол(Истанбул) са били закриляни(политически) от Вселенския патриарх, по правило от гръцки произход.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696520
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031