Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2017 19:26 - Всички срещу независим Кюрдистан. Турция спря полетите към Ербил и Сюлеймания. Ирак поиска контрол над летищата, Иран спря петролните доставки http://bgjourn
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2017 19:29


Всички срещу независим Кюрдистан. Турция спря полетите към Ербил и Сюлеймания. Ирак поиска контрол над летищата, Иран спря петролните доставки 30.09.2017

image

Турция наложи тотално ембарго на полетите на всички авиолинии от нейната територия към Северен Ирак.
От 18 часа снощи нито една турска въздухоплавателна компания /“Търкиш еърлайнс“ и частните „Пегасус“, „Атлас глобул“, „Онур еър“/ не извършва полети за Ербил и Сюлеймания, предаде БТА. Блокирани са полетите от двете международни летища на Истанбул, а също и от летищата в Адана, Диарбекир и останалите летища в турските окръзи.
Световните медии излъчиха кадри от залите на международните летища в Ербил и Сюлеймания, които са празни, а гишетата затворени.

Анкара показа, че не се шегува, когато заплаши ръководството на автономния регион в Северен Ирак с ембарго по въздуха заради проведения референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, коментират медиите, окачествявайки това като „тежък удар за Барзани“. Според съобщения в турските издания единствено германската „Луфтханза“ продължава полетите за Ербил и Сюлеймания. Багдад също поиска Иракски Кюрдистан да му предаде контрола над граничните си пунктове и летищата, а в 18 часа българско време спря полетите от и към региона. Според иракски служители, цитирани от Асошиейтед прес, иракски военни, намиращи се сега в Турция и Иран, ще започнат от утре сутринта да упражняват контрол по граничните пунктове на автономния район. Те няма да влизат на негова територия, иракски митничари и войници ще създадат контролни пунктове извън кюрдските КПП-та.
Мерките идват, след като 93% от гражданите на Иракски Кюрдистан гласуваха за независимост.

В същото време стана ясно, че Техеран е преустановил вноса и износа на нефтопродукти от и за Иракски Кюрдистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. От понеделник Техеран затвори и границите с Иракски Кюрдистан след референдума за независимост. Мерките, които Багдад прилага по отношение на Иракски Кюрдистан, не са наказание за гражданите, живеещи в този регион, а конституционни действия на централните власти, обявиха от пресслужбата на иракския премиер Хайдер ал Абади. Правителството на Ирак потвърждава своя ангажимент към защитата на правата на всички граждани, в това число и на Иракски Кюрдистан, се казва в изявлението.

В същото време турски медии поместват изявление на лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, в което той призовава правителството в Багдад и ООН за отмяна на ембаргото върху полетите. По думите му блокадата на полетите е политическа инициатива, чиято цел е „да накаже обществеността в Северен Ирак“. Същевременно САЩ обявиха, че не признават референдума за независимост в Иракски Кюрдистан. В официално изявление държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ не признават „едностранния референдум, организиран от Регионалното правителство на Кюрдистан в понеделник“. Турският вестник „Миллиет“ пише, че Иран, Турция и Ирак подготвят общ план, чиято цел е да поставят под свой контрол общите гранични пунктове към Северен Ирак.

Трудно се извоюва независимост!Всички приказват хубави приказки за свобода и самоопределение,но дойде ли до реално прилагане..нали виждате? Н.М.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706470
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031