Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2017 18:45 - Националистическа вълна и сепаратистки движения https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 308 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Националистическа вълна и сепаратистки движения Публикувано на 03.10.2017 в Свят

image  

Геополитическата рецесия и истеричният глобализъм на Запада води до разрушаването на големи правителствени институции и е трудно прогнозируема.
Винаги могат да се очакват изненади от Южен Тирол,Австрия,Полша със Силезия,в Германия с Бавария,Баските,Арагон,Шотландия,Северна Ирландия,Фландрия,Фарьорските острови, Войводина,областите Ломбардия, Аоста, Пиемонт, Лигурия, Венето и Емилия Романа в Италия,Франция с Корсика,обяснява Кристоф Хаселбах в DW.
Структура, създадена през 1991 г.,като “Организация на непредставените народи” в момента се състои от 69 етнически групи и малцинства общо от повече от 150 милиона души. Като цяло, според организацията в света днес има повече от 300 млн. души, които или наистина или формално имат право да кандидатства за създаването на своя собствена независима държава, да не говорим за тези, които биха искали да само да засилят етническият си статус. И всички тези тенденции са напълно характерни за Европа.

Изборите в САЩ извадиха на светло белия национализъм.
Русия има сериозни проблеми със сепаратистки движения,особено с българите от Казан,(Волжска България),в Дагестан и дуги места.
Китай е залят от вълна на национализъм и сепаратизъм и се върти около “века на срама”, когато той бил твърде слаб, за да се защити от посегателствата срещу суверенитета му, и върху идеала, че никога вече не трябва да бъде покоряван.
В Япония чувството на неудовлетвореност от версията на съюзниците за историята през войната; близо 70 години по-късно и след милиарди долари репарации и изливане на помощи за чужбина Япония би искала да продължи напред. “Стига сме се извинявали”, казва Шиндзо Абе.

Референдумът за независимост в Каталуния е предупреждение за Полша, където действа Движение за автономия на Шльонск (Силезия).Силезия е исторически регион в Централна Европа. Преобладаващата част от региона се намира на територията на съвременна Полша, а по-малки дялове — в Чехия и Германия.
Предходното правителството на либералната “Гражданска платформа” и Полската селска партия е допуснало организация, в чието название се съдържа думата “автономия”, да дойде на власт в едно от полските воеводства.
Движението за автономия на Шльонск (Силезия) е създадено в Полша през 1990 г. Неговите активисти се стремят югозападният регион Силезия да се сдобие с широка автономия, а жителите му да бъдат признати за отделна етническа група.

Бавария официално се нарича “Свободна държава Бавария”. При всички положения тя би могла да просъществува самостоятелно: Бавария е най-голямата по територия германска провинция, има повече жители от Швеция или Португалия – близо 13 милиона, представлява най-силната икономика от всички германски провинции.
Бавария иска да внася по-малко в общата каса. Но и тук има сепаратисти. Политикът от ХСС Вилфрид Шарнагел пледира в издадената си през 2012 година книга “Бавария може и сама” за отцепване на провинцията от федерацията. Засега от този призив обаче не се е зародило някакво по-сериозно сепаратистко движение.

Франция с Корсика.Френската държава дълго се опитваше да изтласка корсиканския език от обществения живот и училищата. Франция се бореше срещу стремежите за автономия на областта. Военнизирани групировки като FLNC години наред се опитваха с насилие да откъснат областта от Франция, като извършваха нападения срещу представители или символи на френската държава.

В Южен Тирол до края на Първата световна война е в състава на Австро-Унгария, след това е отстъпен на Италия. След фаза на италианизиране по времето на Мусолини, Южен Тирол постепенно получава повече политическа и езикова автономия след Втората световна война.
Благосъстоятелният регион дори има право да задържа голяма част от държавните приходи за себе си. Дълго време южнотиролците изглеждаха доволни, но дълговата криза отново разпали сепаратизма. Италия е втората най-задлъжняла страна от еврозоната след Гърция. Икономиката ѝ стагнира, а южнотиролците не искат да имат нищо общо с проблемите на цяла Италия. Все по-често се надигат гласове, които настояват за отцепване от Рим.

Северноиталианското сепаратистко движение има чисто икономически мотиви. Северът – областите Ломбардия, Аоста, Пиемонт, Лигурия, Венето и Емилия Романа – създава със своята промишленост и банково дело голяма част от италианския БВП. Много северноиталианци смятат, че Средна и Южна Италия пилеят трудно спечелените от Севера пари.
През 90-те години партията Северна лига искаше пълно отцепване на Падания, позовавайки се на името “pianura padana” на долината на река По. Днес Северната лига е значително по-умерена и сега партията се бори за това, Падания да запазва за себе си една трета от приходите си, вместо първо да ги превежда на Рим.

Баските при режима на Франко бяха не по-малко потиснати.Страната на баските обаче е значително по-слаба икономически от Каталуния. Баската нелегална организация ЕТА, която се бори за независимост, е убила над 800 души през последните 50 години,но малцинство от баски са настроени
за провеждането на референдум, да не говорим за независимост.
Преди три години ЕТА официално се отказа от насилието.

На последните парламентарни избори в Белгия партията “Нов фламандски алианс” на Барт де Вевер стана най-голямата политическа сила във Фландрия. Барт Де Вевер е убеден, че общата белгийска държава ще изчезне и иска да постигне независимост за Фландрия по пътя на преговорите. Фламандският сепаратизъм е особен случай. Белгия със състои от холандскоговорещата Фландрия, френскоговорещата Валония (включително немскоговорещата общност) и от официално двуезичния Брюксел.
Ако Фландрия се отцепи, Белгия ще загуби над половината от населението си, както и значителен дял от икономиката си и от Белгия няма да остане много. Най-спорният въпрос е за статута на Брюксел, където са седалищата на ЕС и НАТО. Не е ясно и какво ще стане с Валония, за която съществуват идеи за сближаване с Франция, Люксембург и дори с Германия.

 

В градове в автономната област Войводина в Сърбия се появиха графити “Войводина е Каталуния”, някои от които подписани от организация, представяща се като “Млада Войводина”, предаде Танюг.
На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад (център на северната сръбска област), Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда.

Меркел спечели, но за пръв път от Втората световна война в Бундестага има националисти.
Австрия ще гласува на парламентарни избори точно три седмици след Германия.
Германия се мъчи да превъзмогне изхода от парламентарните избори, Австрия също се готви за такива на 15 октомври, които е възможно да произведат доста сходен резултат – поне на пръв поглед.
Ако социологическите проучвания се окажат верни, австрийците може да изберат завой надясно за сметка на социалдемократите.

Италианските области Ломбардия и Венето са се договорили за провеждането на консултативни референдуми на 22 октомври, целящи постигането на по-голяма автономия за заможните северни територии.
Резултатът от гласуването няма да бъде правно обвързващ,обаче висока избирателна активност и категорично гласуване в полза на принципа за прехвърляне на правомощия от Рим ще бъдат разглеждани като засилване на влиянието на политици, борещи за отцепване от Италия.
Евентуално отцепване на Фландрия,тревожи хората във френскоговорещия автономен район Валония.Стои на дневен ред проекта за конфедерална държава, с разширяване на правомощията на трите автономни района – Фландрия, Валония и Брюксел.
В Холандия Марк Рюте отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс,което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС,но до кога?
Рюте има – 31 места срещу 19 на крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс.

Националистическата анти-имигрантската партия „Нова Зеландия на първо място“ (New Zealand First),спечели 9 места в парламента.
От САЩ, през Германия,ЕС,България, до Нова Зеландия националистите печелят места в парламентите,което доскоро бе нечувано.

Китай е най-големият източник на тревога за Япония, защото рядко е имало времена, в които и двете страни едновременно да са били силни. Ако Китай е горе, значи Япония със сигурност е долу.
Китайската комунистическа партия няма никакво намерение да се отказва от икономическия национализъм.За ККП бързият икономически растеж лежи в основата на националния интерес, затова тя възприема икономическия национализъм, без значение дали спорът е с Япония,Индия, страните от Югоизточна Азия или със САЩ.
Reuters: Новозеландските националисти ще преговарят, както с лейбъристите, така и с „Националната партия“за формирането на правителство.
Националистическата анти-имигрантската партия „Нова Зеландия на първо място“ (New Zealand First),спечели 7,5% или 9 места в парламента.

Уинстън Питърс е непредвидимият лидер на националистическата анти-имигрантската партия „Нова Зеландия на първо място“, чието
решение е решаващо.72-годишния адвокат пусна опипващо почвата обръщение към медиите.„Според това, което се случи, на нас падна отговорността да определим бъдещето и ние няма да бързаме да
вземем решение още тази вечер“, заяви той, говорейки от кръчмата в град Ръсел, където проведе изборното си
парти.

Партия „Нова Зеландия на първо място“, от която зависи сформирането на ново правителство, ще започне преговори, както с управляващата „Национална партия“, така и с лейбъристите, предава Reuters .
Изявлението идва, след като премиерът на Нова Зеландия Бил Инглиш каза, че лидерът на „Нова Зеландия на първо място“ Уинстън Питърс е провел разговор с него.
„Националната партия“ получи с 10 % повече от основните си конкуренти от Лейбъристката партия, но нито една от двете не може да управлява самостоятелно.
„Националната партия“ има 58 депутатски места, а нужните за парламентарно мнозинство са 61. Лейбъристите имат 45, „Нова Зеландия на първо място“ девет, а „Зелените“ седем.

Йордан Халачев, ПРЕГЛЕД




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19845735
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930