Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 19:50 - Краят на светска Турция: Ислямизация в образованието или имами на килограм http://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове:
0



Краят на светска Турция: Ислямизация в образованието или имами на килограм Актуално Самият Ердоган е завършил религиозно училище. Само преди 14 години броят на децата в имам-хатип е по-малко от 100 хиляди, а днес учениците са повече от милион. image

Лентата | 04/10/2017

Образованието в Турция се развива скоростно в посока на повече ислямизация и заличаване на светското обучение.
Според швейцарския вестник „Нойе Цюрихе Цайтунг“, цитиран от Дойче Веле, вече са направени няколко съществени промени в образованието на Турция.
Едната от тях е, че приемният изпит за влизане в държавна гимназия отпада.
В средата на септември президентът Ердоган казал в телевизионно интервю, че този изпит внася излишен стрес за учениците. Само четири дни след това изявление, промяната била факт.
Учениците, които не могат да платят за частно училище и не са приети в държавна гимназия, ще трябва да се запишат в религиозно училище, т.нар. „имам-хатип“.
Броят на тези училища расте постоянно, а учениците в тях ще стават все повече. Тъй като изборът на училище ще зависи много от адресната регистрация на учениците, с появата на все повече училища от типа имам-хатип може да се окаже, че най-близкото училище до дома е именно такова.
Самият Ердоган е завършил религиозно училище. Само преди 14 години броят на децата в имам-хатип е по-малко от 100 хиляди, а днес учениците са повече от милион.
Акцентът в новите училища ще бъде религиозното обучение. То цели отглеждането на бъдещи имами, а предвидените средства за имам-хатип са много повече, отколкото за училища с техническа и природонаучна насоченост. Вече има и условие новопостроените училища да разполагат със стая за молитви.
Теорията за еволюцията на видовете на Чарлз Дарвин ще се преподава съвсем бегло в по-горните класове. Ще намалеят и уроците за „бащата“ на светската турска държава Кемал Ататюрк.   
Спорен е въпросът как ще се преподава идеята за „джихад“.
Министърът на образованието на Турция предизвика бурни реакции с изказването си, че Западът възприема джихада като насилие, а според него той е символ на любов към родината. Именно тази идея трябва да се преподава в турските училища според него.
Силно разкритикувани бяха и новите учебници, които изобразяват жените като покорни и послушни домакини, които трябва да се подчиняват на мъжете си.
Образователните власти се оправдават с това, че такова покорство е висша добродетел, описана в Корана.
Всички тези промени се отразяват отрицателно на напредъка на учениците в Турция.
Според едно проучване уменията на 15-годишните турски ученици в четеното и природните науки е слязло с 5 позиции назад за периода от 2012 до 2015 година и вече заема 49-то място сред общо 72 проучени страни.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19808217
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930