Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2017 19:50 - С българска подкрепа Брюксел едва не пробута в Европа опасни химикали http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0



С българска подкрепа Брюксел едва не пробута в Европа опасни химикали Само Момчил Неков от нашите евродепутати се противопостави
 
image
 
Дефект у жаба, предизвикан от ендокринни дисруптори в околната среда. Снимка: http://www.hodsoncustomdiets.com

Евродепутатите наложиха вето на предложението на Еврокомисията относно критериите за определянето на свойствата, нарушаващи функциите на ендокринната система, предаде пресслужбата на ЕП в София. Брюксел настояваше някои химикали в пестидиците да не бъдат определяни като ендокринни дисруптори и по този начин да продължат да замърсяват околната среда и да вредят на растения, животни и хора.
Възражението бе прието с 389 гласа срещу 235 при 70 въздържали се, което представлява необходимото абсолютно мнозинство за блокиране на предложението. От българските евродепутати само Момчил Неков (известен като "Любимец 15" в БСП) се присъедини към мнозинството, а Емил Радев от ГЕРБ се въздържа. Всички други начело с бившата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова (ДПС) застанаха на страната на ЕК и гласуваха против резолюцията на Европарламента. Ето имената им: Неджми Али, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук от ДПС; консерваторът Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО; Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ; Петър Курумбашев и Сергей Станишев от БСП. Георги Пирински отсъства при гласуването на резолюцията, но не и на някои поправки към нея, а Ева Майдел липсваше от вота "по уважителни причини".
Сега Европейската комисия ще трябва да изготви нов проект за законодателство, в който да вземе предвид коментарите на Европарламента.
Проучване на Програмата за околната среда на ООН и Световната здравна организация определи веществата, нарушаващи функциите на ендокринната система, за „глобална заплаха“, позовавайки се също така на нарастващата тенденция при множество заболявания, свързани с нарушение на ендокринната система при хората и дивите животни. Наблюдават се също така и доказателства за негативни репродуктивни последици (безплодие, различни видове рак, деформации), които могат да се отразят и на функциите на щитовидната жлеза, на мозъчните функции, метаболизма, инсулина, глюкозната хомеостаза и затлъстяването.
Евродепутатите разобличиха Комисията, че е превишила мандата си, като е предложила да бъдат изключени от критериите за идентифициране на ендокринни дисруптори някои вещества, които всъщност са предвидени да атакуват ендокринната система на организма, например при вредители.
Законодателството на ЕС изисква пестицидните и биоцидните вещества да нямат свойства, нарушаващи функциите на ендокринната система на други организми, освен на тези, за които те са предвидени. За да се приложи това законодателство, Европейският съюз има нужда от списък с научни критерии за идентифициране на ендокринни дисруптори.
Блокираното предложение на Комисията се отнася за научните критерии за определяне свойствата на химическите вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система. Определянето на тези критерии е първа стъпка към приемането на мерки за намаляване на количеството вредни вещества и защитата на здравето на хората от тях.
През декември 2015 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че Европейската комисия е нарушила правото на ЕС, като не е публикувала критериите за определяне на веществата със свойства, нарушаващи функциите на ендокринната система. Тя трябваше да направи това до края на 2013 г. Евродепутатите многократно призоваваха ЕС да изготви законодателство за тези вещества.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19845576
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930