Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2017 19:11 - ГЕРБ мълчат като риби за 2 млрд. откраднати от санирането, а щели да правят комисия срещу корупцията... http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГЕРБ мълчат като риби за 2 млрд. откраднати от санирането, а щели да правят комисия срещу корупцията...   image

„Напрежението с ГЕРБ трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента – оценявам посредническото усилие на премиера, но той не може да надвика съпартийците си“.

Tова заяви държавният глава в интервю за БНТ по повод влошените си отношения с ГЕРБ.
„Виждате, че срещу президента беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Никой не смее да излезе открито и да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани. Имаше най-различни опити, аз оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци“, каза държавният глава.
По отношение на парламентарната комисия за „Грипен“-ите, Радев коментира: „Както виждате с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 милиарда лева за самолети, забележете не изхарчени. Нито една стотинка не е изхарчена.
Логично си задаваме въпроса защо същите борци, защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лв., похарчени за саниране при множество сигнали за нередности, не от вчера“, коментира той, визирайки одита на Сметната палата, според който е имало грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси при санирането.
По думите му никога не е късно да се направи една такава комисия. „Аз го очаквам, мисля, че не само аз“, заяви държавният глава. Румен Радев обърна внимание, че атаките към него са се изострили, след като е казал, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и когато стана ясна възможната хипотеза президентът да назначава органа за борба с корупцията.
Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие. Ако залагаме на превенцията не е достатъчно, тъй като тя не е в бъдеще време, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни престъпления. Затова трябва активно разследване и наказателно преследване, каза Радев. Трябва да има и превенция, и разследване, допълни той. Що се отнася кой да назначава този орган – не може парламента да излъчва и правителството и ръководството на този орган. Вие как мислите, ще разследва ли този орган собствените си министри, попита реторично той.
Радев коментира и отношенията си с премиера Бойко Борисов. „Има коректен и работен диалог между мен и Бойко Борисов и много от неговите министри. Но това няма как да снеме неговата отговорност за неговото мнозинство. Не приемам обаче пиесата да доброто ченге и неговото лошо мнозинство. Готов съм за разговор, но не и ако това ще доведе за спокойствие на корупционни комфорт при никакви обстоятелства. Иначе, да, институциите трябва да работят. Държавата трябва да реши огромен проблем – корупцията по високите етажи. Това е видно от докладите, няма и осъден“, каза още той. Видно е от статистиката – има ли осъден до момента от високите етажи на властта за корупция, попита президентът.
„Не съм се виждал с г-жа Нинова след съвета, не съм оставал с никой от участниците след съвета. Отношенията ми с БСП са безкрайно ясни още в хода на кампанията ни. Заявил съм какво ни свързваше с тази кампания. Не се занимавам с рейтинги и тяхното преливане, отговори той на въпрос дали прелива рейтинг на червените“, подчерта Радев.

Източник: Епицентър.бг

http://www.gudelnews.com/2017/10/2_13.html




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708427
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031