Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2017 18:30 - Българското военно чудо – героичните срaжения за "Родопската Шипка"Подвигът на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк https://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



Българското военно чудо – героичните срaжения за "Родопската Шипка"Подвигът на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк

10 ное 2017


image

  Владимир Серафимов (седнал с шал на главата) с бойни другари от Сръбско-българската война
https://bg.wikipedia.org

Третият епизод от документалната поредица "Българско военно чудо" пресъздава бойния подвиг на средногорци от 1912 г., известен в българската история като "Родопската Шипка".
Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк срещу турския Родопски отряд начело с Явер паша, по време на Балканската война.
Още по темата:
Българското военно чудо – превземането на Лозенград
Българското военно чудо – битката при Сливница


Още по време на първата битка на 7 октомври, войската на полковник Серафимов успява да освободи Девин и да отстрани опасността турските армии да прекъснат съобщенията по долината на река Марица. Всяка следваща мисия на 21-и Средногорски полк е все по-трудна, но полковник Серафимов не се отказва и прекъсва връзката между турските войски в Тракия и Македония. Средногорската армия е тържествено посрещната от жителите на Пашмакли, Райково и Устово (днешен Смолян).

На свой ред Явер паша организира настъпление през Рудозем, застрашавайки тила на българите, които обсаждат Одрин. В тежки битки на 19 и 20 октомври първа и втора дружина на 21-и полк обединяват сили и смазват трикратно по-многобройния турски противник.

Разколебани относно силата и намеренията на вражеската войска, част от 21-и полк е пренасочен към старата граница от щаба на бригадата. Полковник Серафимов е против тази смяна на стратегията, защото ще остави българските села в района в ръцете на противника. Чувството за дълг към новоосвободените жители и мисълта за тяхната съдба не напускат съвестта на офицерите. Целеустремен, полковник Серафимов заявява твърдо: "Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. През трупа ми трябва да се мине!".

На 21 октомври, след двукратен отказ за оттегляне на полка от страна на Серафимов, съдбоносният бой започва...

Развръзката на запечатаната в историята ни борба за "Родопска Шипка" и храбростта на Българската армия можете да проследите във видеото.

Третият късометражен филм от документалната поредица "Българско военно чудо" е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже по интригуващ начин за ключовите битки на Българската Армия, въвличайки учениците в славните моменти на нашата история по един съвременен начин.
Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от "Българска история" изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми се предоставят на учителите за образователни цели, за да може да обогатят учебните часове и да запалят интереса на учениците към родната история.

Александър Попов





 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821961
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930