Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 18:59 - СВЕЩЕНИТЕ ТЕРМИНИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ИЗНАСЯТ УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
СВЕЩЕНИТЕ ТЕРМИНИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ИЗНАСЯТ УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК  

 
СВЕЩЕНИТЕ ТЕРМИНИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ИЗНАСЯТ УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

   Свещените термини в Българския календар имат неоспорима индоевропейска етимология,която от година на година става все по-ясна и по-добре обоснована. За да я забележиш обаче е нужно да бъдат изпълнени две кратки условия:

1. Да познаваш малко или много Българския език.
2. Да имаш добро желание да я забележиш.

  Ако само едно от условията не е изпълнено,нищо няма да се получи. В моя случай обаче за щастие са изпълнени и двете,поради което за пръв път от 150 години насам,откакто е открит "Именника" ние имаме ясно аргументирани Български обяснения на въпросните термини и не се съмнявам,че ако липсващите 2 термина един ден бъдат открити и се окажат различни от тук предложените заместители,те без съмнение ще се впишат добре,да не казвам дори отлично в принципа за божественото начало,който е залегнал в тяхното структуриране.

  С окончателното установяване на точния ред в който били подредени Календарните термини на Българите,което стана през август 2017 г. стана възможно да бъдат издирени техните истински значения и от кой език са изведени те. Осланяйки се твърдо на Българския език,продължих своите проучвания по въпроса и не се излъгах- получените варианти се оказаха твърде плодотворни а резултатите- вдъхновяващи.

  Свещените термини в Българския календар са разбира се Български- те не са аварски,тюркски,монголски,руски или "славянски" в което ще се убедите сами,като видите техните тълкувания. За повече нагледност прилагам отново последния,окончателен вариант на Календарната таблица,който бе публикуван в статията от 01.10.2017 г.

image

  Значението на Българските календарни понятия,с които разполагаме до момента е следното:

1. ЕТХ (СЛЪНЦЕ)= Eдх (в санскрит: "Пламтящ,Горящ",което в древния език на Ведическите племена ще е звучало като Светх (Светк) за да означи Светещия (Слънчевия) бог,който осветява деня. Това е сериозно основание да считаме,че с този термин дедите ни са обозначавали Изгряващото Слънце,а от него произлизат някои наши думи и имена:

-Свещ (Светх)
-Светка (Светхъ,съкратено Етхъ)
-Свет,Свят (Светлото видело)
-Светия (Светец,Осветен от пламъка на вярата)
-Сведущ (Светещ,Осветяващ,Осветляващ,Просвещаващ),и т.н.

2. "МАГУР" (ЛУНА,ЗЕМЯ)- реконструиран предполагаем термин който ако е верен,е означавал Маг-ар (Макя-ар,Богиня Майка). Намира се в тясна връзка с името на пещерата "Магура",която била древно светилище на Богинята Майка,а също с думата Могила (Могира= коремът на бременната Богиня Майка). От "Магура" произлиза още:

-Името на "гръцкия" (Белазгийски) град Мегара
-"Гръцката" дума "Мегарон" (~ Магурин,Магурен)
-Българската дума Магаре,обозначаваща едно от свещените животни на Богинята Майка.

3. СОМОР (МАРС)= Семор (Всемор,Всичко уморяващ или Разрушаващ всичко,до което се допре). Представката СЕ наместо ВСЕ съществува в някои наши западни диалекти,в които казват Секи (Всеки),Сичко (Всичко),Секое (Всяко) и Зима (Взима). 
Означава още Самор (Сам-ар,Самичкия бог),който е разбира се Марс. Той е създаден преди всички други богове от Хаоса (Хадеса т.е. Сатурн),поради което в началото на езическото Съзидание е съществувал сам,без никаква друга твар до себе си. Във връзка с този термин е етнонима САКИ (Всяки,Въсяки,Въсяци) т.е.- Племената на Навъсения бог,Марсовите племена.

  От този термин у нас са останали:

-Думата Самар (Престол): виж титлата Василеус т.е. Василес,която произлиза от името Васил (Въсел,Навъсения бог),а крайното й значение е "Наместник на Марс". -Името на гр. Самара в Русия и на гр. Самара в Галилея
-Двете Български села,носещи името Самораново (=Соморяново),едно от които днес е под сръбска окупация. Обяснението,че "Самораново" е турско име,което означава "Самур-ханово" (Хановете на Самур ага) е невярно и наивистично,понеже в стари турски документи селото носи името Саморалъ,което няма нищо общо със Самур ага и с "неговите" ханове
-Българското царско име Симеон (~Симон,Самин т.е. "На Сама бога")
-Царското име Самуил (в старо звучене: Самоил= Сама-ир,Сама-ар,Бога Марс)
-Царското име Смилец (Самуилец,Потомък на Самуил)
-Думата Семе (Сама)
-Лечебното растение Смил (Сама-ил).

4. ШЕГОР,СИГОР (ХЕРМЕС)= Исгор (Изгор,Изгоряващ: с прех. СИ-ИС),Загар (Загоряващ,Загарящ,Изгарящ): чудесен епитет на Бога на мълниите и гърма,който разбира се е Хермес. Оттам са думите:

-Згурия (Згур= Зигур,Шигур)
-Загар
-Скоро (Сигоро)
-Скорост: намеква за скоростта,с която Мълнията (Хермес) минава пътя от Небето (Бога Баща) до Земята (Богинята Майка)
-Цигара,която в някои езици звучи като Сигара (Сигора) т.е. Исгара (Изгаря).
-Изгора (По която изгарям от любов),и т.н.

5. "МАДАР" (ЗЕВС,ЮПИТЕР)- реконструиран предполагаем термин който,ако е верен е означавал Мадара (Мъдаря= Оплодителя),Мъдъра (Мъдрия) и Модъра (Модрия,Небесносиния). Всички тези значения сочат твърдо,че зад тях се крие единствено Богът Баща (Зевс-Юпитер),а от въпросната дума у нас са произлезли огромен брой топоними:

-Модриките
-Модрио кладенец
-Модрилкята
-Надарица (Мадарица)
-Модрата скала
-
Модре
-Модрите брегове
-Модрако
-Модрио вир
-Модреняко
-Модрио камик
-Модрио кладенец
-Модрите ниви
-Модряница
(и т.н.).

6. ДИЛОМ
(ВЕНЕРА)= Дильон (Делен,Отделен от Марс) или "Който те дели от семейство и близки,за да те сближи с други хора",а друго евентуално значение е ДИВОН (с прех. Л-В),т.е. Девин (Венерин). От този термин са останали множество лични имена и думи:

-Диляна
-Дилмана (= Диломана,Диломина)
-Дилма
-Дило
-Дилчо
-Долен (= Тилен)
-Ламя (Дламя,Диломя)- символизираща змията,която е нейно свещено животно
-Дилянка (билката Валериана,която има и ерогенно действие)
-Дил ("сърце" в персийския език,а сърцето е най-уязвимата за любовта част от човека),и т.н.

7. ВЕРЕНИ (САТУРН)
= Веренъ (Гарантиран,Честен,Чистен- Изчистващ от плът),Вереми (Времи,Време),Верни (Верния,Честния). От този термин произлизат следните имена и думи:

-Личното име Вране (виж фам. Враневи)
-Личното име Вранчо,Вранче (виж фам. Вранчеви)
-Думата Време (Врене,Веренье)
-Прилагателното Верен (Веренъ) т.е. Гарантиран (Честен,Чистен),което по разбираеми причини се ползва и за обозначаване на Богинята Майка. Смисълът е ясен: всеки човек гарантирано е роден от жена (Богиня Майка),и на всеки му е гарантирана смъртта (попадането в царството на Сатурн). Сатурн бил считан за най-честния бог,затова той е Бога Съдник или СЪД (САТ) т.е. САТУРИН (САТИРИН,САТ-АРИН).
-Врана (вид черна птица,обичаща да кълве леш): черния цвят е свещен за бога Сатурн
-Врана коня (=Черен кон,Сатурнов кон),имаща още едно значение: Брана коня (Боен кон). Смисълът е в това че конникът,ако паднел в боя бивал погребван заедно с бойния си кон.
-Воронеж (град в Русия)
-Вранча (град в "Румъния")
-Врънкане (разчепкване,разкриване,разравяне)
-Вор (в руския ез.- Крадец: Който взима и не връща,т.е. постъпва като Сатурн- Бога на подземното царство и смъртта)
-Варанаси (свещен град на смъртта в Индия,в който всеки индус мечтае да погребе близките си и от който започнало сътворението). Последното твърдение се обянява с древно-Българския възглед,че от Сатурн (Хаоса,Смъртта) е сътворен Първия бог,т.е. Първото същество на езическата Вселена: бога Марс-Арей.

8. ДВАН (СЛЪНЦЕ)= Дивян (Дивен: чудесен епитет на Слънчевия бог),Даван (Даващ блага),Двен (Ден,Дан): Осигуряващ светлината на деня,като думата Ден има още обяснения,включително значението Деен (В който се занимаваш с работа),Двинъ (в руския ез. Двина= Движна,Движение с намек за движението на слънчевия диск по небосклона),Деван (Девен)- идва от Девам (Девам се) т.е. Губя се,за да обозначи Залязващото Слънце. От този термин произлизат следните думи и изрази:

-Дивен (Удивителен)
-Ден (Двен)
-Дева се (Губи се,Залязва)
-Израза "Къде се дяна" (Къде се изгуби?)
-Руската дума Двина (Двинъ,Дванъ) т.е. Движна (Движение по небосклона)
-Давай (Давай напред,Движи се напред)
-Девай се (Изгубвай се от погледа ми).

9. ИМЕНШЕГОР (ЛУНА,ЗЕМЯ)= Изменшего-ар (Променливата,Изменчивата): отличен епитет на Луната с нейните четири фази;Уменшего-ар (Смаляваща се Луна,Луна в Последна четвърт или "Стара Луна"),което е една от фазите на нашия естествен спътник,свързван от древните с Богинята Майка.

  Аналози на този календарен термин досега не са открити понеже той е дълъг и  сложносъставен,затова не било лесно за хората да съставят негови точни аналози,които да са пригодни за ползване в Българската именна система,характерна с големия си брой кратки двусричкови имена.

10. ТЕКУЧИТЕМ (МАРС)= Текучий темъ (Текучий тъма): Произтекъл от Тъмното царство т.е. от Сатурн,а това,както се вижда в "Розетата от Плиска",може да е единствено Марс. Аналози на този сложносъставен календарен термин липсват по същата причина,която посочих за Именшегор.

11. ТОХ (ХЕРМЕС)
= Ток (Електрически заряд,Мълния),Тек (Течение,Движение)- виж диалектната дума Текам (Тичам),Тека (Минавам,Движа се). Допустимо е да мислим,че терминът има общо и с думата Дух (Дъх),но тя е по-близка до следващия термин Дохс,отколкото до този. Има значителен брой аналози на това древно име (лични имена,думи и названия) което се обяснява с факта,че то е съвсем кратко:

-Тохо (наше лично име- виж фам. Тохови която я има не само в България и то в Благоевградско,но и в северното Прикавказие):

                  image

                   image

-Тохе (оттам- фам. Тохеви)
-Тохко (наше рядко срещащо се лично име)
-Тахо (виж фам. Тахови)
-Тихо (наше лично име- виж фам. Тихови)
-Тухо (виж фам. Тухови)
-Точо (наше лично име)
-Тихол (наше лично име- оттам фам. Тихолови)
-Тако (наше лично име)
-Токту,Такто,Тохто,Токт,Тохт (варианти на наше остаряло княжеско име)
-Тохол (съставка на нашето княжеско име Авитохол,изведена от разискваното име на Хермес): от нея е изведено името Тихол (виж фам. Тихолови)

-Тихов дол (наша местност в Западна Стара планина)
-Тахов (град в Чехия,чието име несъмнено произлиза от Българското лично име Тахо)
-Тухов (град в Полша)
-Туховища (Туховище,Духовища- наше село в Благоевградско)
-Тахо (река в Испания и Португалия,чието име е оставено от Визиготите,Аланите или Вандалите. Името не може да идва от гръцкото "Тахо" (скала),понеже реките и скалите са много различни неща и реката не може да бъде скалиста,а по-скоро е във връзка с Българската дума Тако (Тека,Потичам)
-Тахи ("гръцка" или по-скоро Белазгийска дума,означаваща Бързина,Движение: качество,характерно за мълниите и за Хермес,който е изобразяван с крилца на главата и краката)
-Тъкане (един от основните древни занаяти- Хермес както знаем бил бог и на занаятите)
-Тук (Чук): виж думата Истукан (Изтъкан,Изчукан- върху гоблен,килим,дърво или камък)
-Текам (в наши стари диалекти= Тичам,Минавам,Движа се)

-Тохари (Тох-ора,Хермесови племена
): стари жители на Таримската котловина в Централна Азия,прогонени и асимилирани от китайците и тюрките: произходът им е Тракийски
-Тик,напр. нервни тикове (френско-латинска дума: неволево движение на нерв или мускул)
-Тук (наша дума за локализация в пространството)
-Чок (Българска и руско-украинска диалектна дума= Чук): получена от прехода Х-К,Т-Щ(Ч).
-Тих (антоним на думите Чук и Чукам)
-Такт (отмерване на ритъм,т.е. на движение)
-Тугул (наше остаряло име,получено от формите Тохол и Тихол чрез прехода Х-Г: от него е днешната фамилия Тугулски)
-Стах (Страх,За-Тох,Заради Хермес: с добавено "Р"): виж другото име на Хермес "ПУКА" (трещи,хвърля мълнии),засвидетелствано в йероглифен запис от което произбира "руската" дума ПУГАЕТ (Страхува се),чието точно значение е ПУКАЕТ (Гръмотевица,Хвърляне на мълния)

12. ДОХС,ДОКС (ЗЕВС,ЮПИТЕР)= Дукс (Водач,Вожд,Херцог т.е. Херцег- оттам "Херцеговина,Херцоговина). Думата Дукс (Херцог) в някои области на запад от Сърбия е произнасяна като Дож (Вож: старинна "славянска" титла,означаваща Вожд). Касае се за Водача (Бащата) на боговете,наричан от гърците Диос (~Диохс),получена от формата Дьохс чрез отпадане на "Х"-то което е в слаба позиция,когато е до друга съгласна. От този популярен термин са произлезли голям брой лични имена,думи и названия като:

-Доси,Досе (наши лични имена
)
-Дочо,Дачо (наши лични имена
,получени от прехода КС-Щ-Ч)
-Деси,Деса (наши женски имена)
-Десислава (~Дохсислава,с отпадане на слабото "Х" и крайно значение "Прославяща Юпитер")
-Дашо (лично име- виж фам. Дашеви)
-Дишо (наше лично име)
-Дашка,Дишка (лични женски имена)
-Дако,Деко,Дико (наши лични имена,получени от формата Даксо/Доксо по метода К=С=СК=КС)
-Дичо,Дичко,Дечо,Дечко (наши мъжки имена)
-Доко,Дуко (също такива имена- виж фам. Докови и Дукови)
-Душко,Душан (наши стари лични имена)

-Душа (Дадена от Бога Творец,т.е. от Бога Баща)
-Декса (наша диал.дума със значение Справя се,Оцелява,Устоява)
-Дожд (Дъжд): явно дедите ни считали,че дъждът идва благодарение на буреносните облаци пращани от Юпитер. Идеята за нещо общо между Зевс-Юпитер и дъжда е развита от "гръцката" (Белазгийската) митология в историята за Даная и златния дъжд
-Даждие (Дажба)- намира се във връзка с думата Давам,поради което е трудна за разграничаване от термина Дван
-
Дух (Дъх),т.е. Сътворен живот. Тази дума може да се свърже и с термина Дохс,но Точното разграничаване на тази дума от термина Тох на този етап е много трудно или почти невъзможно,понеже едно от алтернативните имена на Хермес е Жива бога (Бог на живота),а една от неговите отговорности е вдъхването на живот посредством оплождане. Смятам,че конкретната дума обаче е в по-тясна връзка с термина Дохс (ухс),понеже Зевс е бог на небето,облаците и въздуха а ВЪЗДУХ= ВЪЗ-ДЪХ
-Диша,Въздиша
-Див (непроменен във вида,в който е сътворен а в преносен смисъл- "нецивилизован")
-Дик (Дикий в "руския" език означава Див,но също и Диксий,Доксий)

-Диос,Деос,Диас,Дяус (гръко-римски и индоарийски алтернативни имена на Зевс,получени от диалектната форма Дьохс чрез пропускане на слабото "Х" или от реконструираната диалектна форма Дойс)
-Дук,Дукс (латинска и западноевропейска титла с крайно значение "Наместник на Бога Баща"): отговаря на добре познатите титли Граф и Херцог,от нея произлиза италианската дума Дуче (Водач)
-Дука ("византийско" фамилно име,дошло във "Византия" с появата на "пра"-Българите)
-Дукат (
най-голяма за времето си западноевропейска парична единица по примера на бог Юпитер,приеман в гръко-римската култура за най-големия т.е.най-мощния от боговете)
-Дойч (самоназвание на германците)- означавала е без съмнение Дойкс (Зевсовите,Юпитеровите племена),за което намеква и римското им име Германи (Племената на гърмящия бог)
-Дузина,Доза (Дозина,Доксина)= Зевсова (Дванайсетична),понеже Юпитер обикаля еклиптиката за 12 години.
-Дакша (~Докша,Докса): индоарийски баща на боговете.

  С това виждаме,че Българската етимология на "странните" термини в "пра"-Българския календар е съвършено ясна и неоспорима но не е било никак лесно за предишните учени да се доберат до нея,понеже при тях не подлежала на разискване идеята за връзка между календарните понятия и основните богове от класическия пантеон. В такъв смисъл те остават малко или много оправдани за допуснатите грешки а тук ще спомена накратко Календарните цифри на Българите,които са много по-трудни за разтълкуване от главните термини.
                                 
imageimageimage
  Техните основни евентуални значения припомням накратко по-долу:

1. АЛЕМ (1). Тази дума има няколко значения,които я свързват с Първия бог (Марс) и с числото ЕДНО:

а) Алем= Ален (червен т.е. Марсов). Тази Българска дума,считана погрешно за "турска" всъщност означава Пален (Зачервен,Опален).
б) Алем= Адем (с Бълг.и Минойски преход Р/Л-Д/Т) а Адем= Адин (Един),както и Адам (Първия човек),който е библей
imageско олицетворение на Марс.
в) Алем (Ален)= Чялен (Челен,Пр
imageъв): с пропускане на I-та съгласна.

2. ТУТОМ (2). Вр
imageъзка с числото imageДВЕ ни дават някои повлияни от Келтите (т.е. от Болгите) езици като английския,където ТУУ= Две и съответно на това Тутом= Туатин (Туу дан,От Двойката даден). Английската дума ТУУ обаче е в тясна връзка с преходната ТВУ (ДВУ,ДВЕ),при което Тутом= Твудан (Две даден или просто "Втори",както и в евентуалната форма Тву-твин (Две-двоен). Друго изкушително значение на тази цифра се крие в прехода Т/Д-Р/Л,при което Тутом= Туром (Втором,Втори) а трето- в "гръцкото" (Белазгийско) женско божество Тетида (Тетата,Тетката) т.е. Неженената сестра на майката. Последния аналог визира Богинята Венера,едно от чиито основни свещени числа е ДВЕ.

3. Календарното название на числото 3 засега не е известно на науката,поради което е невъзможно да го разискваме. Предложената от Петър Добрев форма ЧИТЕМ,имаща памирски аналог ЧИЙЕМ на този етап не може да се потвърди или отхвърли.

4. ТВИРЕМ (4). Има няколко значения,които го свързват с четворката и с Юпитер,чийто ден от седмицата е четвъртък (четвъртия ден):

а) Твирем= Чтвирен (Чатварен,Четворен).
б) Твирем= Творим (Сътворявам) т.е. Бога Творец (Богът Баща).
в) Творим= Отворим (Отнемам девствеността,заплодявам).

5. БЕХТИ (4). Въпреки съществуващата вероятност това число да е носело алтернативното име БЕХТИМ,откритата в стар надпис форма БЕХТИ означава просто Бети (Пети) и Пехти (Пети): с отпадане на слабото "Х" и с рутинния преход Б-П.

6. ШЕХТЕМ (6). Означава просто Шестем (Шестин,Шести),с рутинния преход Х-К-С.

7. Календарното название на числото 7 също не е известно на науката но сравнителното езикознание позволява да заключим,че то е било много близко до формите СЕДУМ и СЕДЕМ.

8. ВЕЧЕМ (8). Предложеното от големия учен Петър Добрев значение ПЕТ не може да се приеме въпреки неговия прекрасен памирски аналог Вючем и по-често употребяваната му форма Въйжем поради няколко важни причини:

а) Българския аналог на тази дума не е по-малко лош от памирския.
б) Календарната таблица на Българите показва,че под термина ШЕГОР,към който е прикрепена цифрата ВЕЧЕМ има само четни цифри- няма нито една нечетна.
в) Издирванията на П.Добрев показаха,че част от Българските числа като БЕХТИ,АЛТОМ и ЕЛЕМ нямат никакви памирски аналози от което следва,че е възможно някой от откритите вече аналози да не е коректен.

  Българският аналог,който аз предлагам е отличен: думата ВЕЧЕМ означава просто ВОШЕМ (ВОСЕМ,ОСЕМ),като формите Вошем и Восем се ползват дори днес от някои "славянски" народи,в това число полския и руския. Затова този числов термин е лесно тълкуваем за разлика от последните два,които са по-проблемни.

9. АЛТЕМ,АЛТОМ (9). Труден за разтълкуване термин,който на този етап може да бъде свързан с думите Малтен (Матин,без добавеното "Л"),Атен (Матен,Матин,Атински т.е. Белазгийски) и Латен (Ладин,на Латона т.е. на Венера),понеже второто основно свещено число на тази богиня е ДЕВЕТ.

10. ЕЛЕМ (10)
. Най-простото обяснение на този термин се крие във формата ИЛИМ (ИЛИН),която иде от старо-Българската дума ИЛ (ИЛЪ),означаваща ЗЕМЯ. "Ил" е в тясна връзка с думата Кил (Кал,Почва) а "Елем"- с реконструираната дума Олун (О"Лунъ,Луна+езикова "протеза"),понеже ДЕСЕТ е едно от основните свещени числа на Богинята Майка,за което разполагам с математически и лингвистични доказателства.

  Така наличните до момента свещени термини в Българския календар може да се смятат за окончателно разтълкувани а Българския език в тях- за категорично доказан. С това обявявам всички досегашни тълкувания на Микола, Гумильов, Москов, Добрев, Вълчев, Войников и пр. за тотално сгрешени и объркани а на най-заклетите им последователи препоръчвам да се поучат от урока по Български,който им изнесоха тези термини.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698717
Постинги: 44659
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031