Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2018 19:29 - Безобразен диктат насред европредседателство! Кабинетът послушно вкара Истанбулската конвенция в парламента. Натискали ни европосланици! http://www.budnaera.c
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 263 Коментари: 0 Гласове:
0



Безобразен диктат насред европредседателство! Кабинетът послушно вкара Истанбулската конвенция в парламента. Натискали ни европосланици!   image

Кабинетът внесе Истанбулската конвенция в Народното събрание, пише Епицентър.бг.

Това стана десет дни след като документът бе обсъден на „Дондуков“ 1 и предизвика разцепление в правителството и буря в обществото.

Спорният международен документ бе разгледан още на първото заседание на правителството за годината – 3 януари, но при обсъждането му кабинетът се разцепи.

Осем министри (Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов) бяха категорично против и не скриха опасенията си, че Истанбулската конвенция проправя пътя за това към България да бъдат отправяни претенции да признае еднополовите бракове и т.нар. “социален пол”.

Заради гневните реакции в обществото, а и сред депутати и от мнозинството, и от опозицията, се заговори, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (както е пълното име на документа – б.р.) няма да бъде ратифицирана точно сега. Заговари се, че трябва да се проведе първо информиран дебат в обществото, за да се успокоят полярните страсти.

Посланици от водещи държави в ЕС обаче „счупили телефоните“ на първите ръководители на страната, на партийни лидери и водещи политици и затова законопроектът за ратифициране на конвенцията бил внесен в Народното събрание рано тази сутрин (12 януари). За този натиск споделиха пред Епицентър.бг депутати и от ГЕРБ, и от БСП.

На сайта на парламента първоначално се появи само информация за внасянето, но без текст на самия законопроект.

По информация на Епицентър.бг във всички парламентарни групи имало брожения по повод на Истанбулската конвенция. Несъгласните с ратификацията ѝ в ГЕРБ били строго посъветвани „да си траят“.  Обяснението било, че  трябвало да дадем знак, поемайки европредседателството.

В левицата също отношението към документа не е еднозначно и се очаква на пленума в събота това да се прояви.

ЕПИЦЕНТЪР.БГ припомня, че съгласно чл 4, параграф 3 от Обяснителния Доклад към Истанбулската конвенция, всички норми на Конвенцията се прилагат без дискриминация към жертвите на насилие, независимо дали се самоопределят като мъже или жени.

Според чл. 3, б. “Д”, жертва е всяко лице, независимо от пола.

Сред изрично изброените в т. 53 от Обяснителния доклад, защитени от Конвенцията лица, са: гейове, лесбийки, трансджендъри, травестити.

Както мотивите при законите, обяснителните доклади поясняват волята на законодателя.

По силата на чл. 5 от Конституцията, веднъж ратифициран, този режим има предимство пред цялото българско право и ще се прилага във всички обществени отношения.

Източник: Епицентър


Четете още на: http://www.budnaera.com/201801f/180100206.html#ixzz545QFTunP
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19802860
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930