Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2018 12:11 - Погнаха свързаните с Цветан Цветанов фирми, строили оградата на границата
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.01.2018 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Погнаха свързаните с Цветан Цветанов фирми, строили оградата на границата

BULTIMES.BG     http://bultimes.bg/pognaha-svurzanite-s-tsvetan-tsvetanov-firmi-stroili-ogradata-na-granitsata/

 Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ погна няколко фирми, които са строили оградата на границата, съобщиха за Фрог нюз разследващи.

Множество медийни публикации свързват въпросните дружества със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Собственикът на една от фирмите дори му е кумец. Въпросната проверка на АДФИ се провежда в Агенцията за бежанците. Тя започна преди близо месец по нареждане на прокуратурата, след сигнали за схеми, корупция и далавери.

Трите фирми, попаднали на мушката на ревизорите са: „Ти Ви Би“ ООД със собственик кумецът Тодор Бояджиев, ЕТ „Металик-Иван Михайлов“ и „Инджов“ ЕООД на Христо Инджов. „Проверяващите са се хванали за главата. Нещата не излизат нито при документацията, нито при парите. Сега се опитват да нагласят нещата, но какво ще излезе накрая, ще видим“, каза за Фрог източник от Агенцията за бежанците. Според него началниците на ведомството се тресат от притеснение да не се стигне до повдигане на обвинение. Преглед на миналото на две от фирмите разкрива тясна партийна връзка с ГЕРБ и по-конкретно с дясната ръка на премиера Бойко Борисов-Цветан Цветанов. Ето за какво става дума:

Оказва се, че собственикът на „Ти Ви Би“ ООД Тодор Бояджиев  не само е кумец. Той прехвърлил два от прословутите шест апартамента на Цветанов. Когато гръмна скандала с имотите му,  ексдепутатът от РЗС Емил Василев обясни пред журналисти: „Имотното състояние на Цветанов не е резултат от законни доходи. От имотния регистър на името на Цветанов са няколко завършени недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирмата „Ти Ви Би“ ООД. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми, контролирани от едно и също лице – „Ти Ви Би тур“ ООД, стопанисващо „Ти Ви Би строй“ ООД. Любопитна подробност е, че управителят и собственикът на фирмата Тодор Иванов Бояджиев е съдружник със Ревин Аталай, син на известния политик от ДПС Рамадан Аталай, в дружеството „Балкангаз“ ООД. Чрез това дружество той контролира и известната компания за пътнически превози „Ивкони“. Прави впечатление, че двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата, но земята не е декларирана, променено е и действителното име на фирмата продавач“, обясни бившият депутат.

Любопитно е, че кумецът на  Цветанов се оказа и сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. В публикация под заглавие „Плаващи пясъци“ сп. Тема  описа подробно шеметната кариера на Тодор Бояджиев след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г.

Името на собственика на фирмата „Ти Ви Би“ ООД се появи в разследването на сайта „Биволъ“ за сделката за 29 дка защитени от Натура 2000 дюни край Несебър. Тодор Бояджиев се оказа съдружник с управителите на фирма „СЛЕ груп“, закупили несебърските дюни от Министерството на земеделието. Човекът на Цветан Цветанов  печели обществени поръчки за над 25 млн. лв. само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Той модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, „Топлофикация“-София и Оперативна програма „Регионално развитие“, управлявана от МРРБ. Преди това Тодор Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

„В началото на 2011 г. собственикът на фирмата „Ти Ви Би“ ООД Тодор Иванов Бояджиев се записва сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Имотното състояние на Цветанов не е резултат от законни доходи, твърди Емил Василев от РЗС. От имотния регистър на името на Цветанов са няколко завършени недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирмата „Ти Ви Би“ ООД. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми, контролирани от едно и също лице – „Ти Ви Би тур“ ООД, стопанисващо „Ти Ви Би строй“ ООД. Любопитна подробност е, че управителят и собственикът на фирмата Тодор Иванов Бояджиев е съдружник със Ревин Аталай, син на известния политик от ДПС Рамадан Аталай, в дружеството „Балкангаз“ ООД. Чрез това дружество той контролира и известната компания за пътнически превози „Ивкони“. Прави впечатление, че двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата, но земята не е декларирана, променено е и действителното име на фирмата продавач.

Не по-малко любопитни факти са изнесени и за другата проверявана фирма- ЕТ „Металик-Иван Михайлов“. Според публикация на „Банкеръ“ Иван Михайлов има тесни бизнес отношения не с кого и да е , а с кумеца на Цветанов- Тодор Бояджиев.  Оказва се, че двамата са партньори в консорциума „Ти Ви Би“, за който писахме по-горе.  Изданието отбелязва още, че едноличният търговец Иван Михайлов е един от маститите бизнесмени в Пловдив. Той участва в управлението на 17 дружества (като е собственик на шест от тях), с които е спечелил десетки обществени поръчки. Името му се прочу най-вече с това, че в началото на май 2013-а осигури самолет, с който пловдивският митрополит Николай отиде до Божи гроб, за да вземе Благодатния огън. Акцията бе впрегната в предизборната кампания на ГЕРБ, заради което в публичното пространство се появиха информации, че Михайлов е близък с партията на Бойко Борисов. Всъщност справка във фирмения регистър „Дакси“ показва, че Иван Михайлов има тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Двамата са партньори в консорциума „Ти Ви Би“.

Никак не е за пропускане и обстоятелството, че при управлението на ГЕРБ Михайлов бързо и безпрепятствено успява да се вмъкне в бизнеса с възобновяеми енергийни източници. Първоначално той се разминава със задължителната екооценка на инвестиционното си намерение за изграждане на фотоволтаична централа на терен от 8 дка край Любимец. Просто през декември 2011-а тогавашният директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково Димитър Илиев решава, че такава няма нужда да се прави. После, в началото на март 2012-а, идва и решението на Областната дирекция „Земеделие“ за промяна на предназначението на земеделската земя и утвърждаване на площадки за слънчева централа. А след още три месеца общинският съвет в Любимец одобрява подробния устройствен план за проекта.

Информацията за третата фирма- „Инджов“ е твърде оскъдна. Според източниците ни, всички дружества, ангажирани с оградата на границата, са под контрола на областните управители в региона.

Екип на Фрог нюз




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746121
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031