Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02 19:13 - Бащата на Лиляна отвори първите джендър специалности у нас http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 136 Коментари: 0 Гласове:
0Бащата на Лиляна отвори първите джендър специалности у нас   image

Две магистърски програми за джендър специалности откри Варненският свободен университет Черноризец храбър, това става ясно от сайта на ВУЗ-а. Припомняме, че негов заместник ректор е бащата на евроминистърката ни Лиляна Павлова – проф. Павел Павлов.

Той заема длъжността заместник-ректор, но с оглед на близостта му с властта е очевидно, че формалният ректор служи за параван на реалния началник в учебното заведение, пишат медиите. В сайта на университета, Павлов е поставен със снимка веднага под ректора.
Първата програма е Джендър политики в педагогическите дейности, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а.

Обучението е  насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта.

Втората магистърска програма пък е наречена Джендър политики и правна сигурност. Дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството. Обучението дава възможност за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак “пол”, съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете.

Практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН Студентски практики ще се провеждат  в детски градини и училища, както и в държавната и общинската администрация.

След завършването им можело да си намерят работа в органите на изпълнителната власт, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. Така новите специалисти заработват заплатите си, като правят оценка на въздействието по признак “пол”.
Обучението по двете магистърски програми във Варненския университет Черноризец Храбър ще есъвместно с Института за държавата и правото при Българската академия на науките.
Въвеждането  на специалностите с  джендър насоченост вероятно е свързано с очакваната за ратификация на Истанбулската конвенция, която отива в Конституционния съд.  Ако тя бъде приета, то  учебното заведение, ръководено от Павлов би могло да разчита на европейски и международни финансови средства за развитие на програмите. / 19min.bg

Източник: https://bultimes.com/


Четете още на: http://www.budnaera.com/201801f/180100683.html#ixzz55yJrgKyD
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партияГласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 10331704
Постинги: 17381
Коментари: 5590
Гласове: 5085
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031