Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 21:05 - КОГА АСПАРУХ Е МИНАЛ ДУНАВА И КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА - НОВИ РАЗКРИТИЯ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОГА АСПАРУХ Е МИНАЛ ДУНАВА И КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА - НОВИ РАЗКРИТИЯ

КОГА АСПАРУХ Е МИНАЛ ДУНАВА И КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА - НОВИ РАЗКРИТИЯ


   Историческите извори за войната на Аспарух срещу Константин Брадати (Погонат) не съобщават точната година,в която Аспарух е минал Дунава а нашите историци по презумпция приемат,че това е станало в 680 или най-рано в 679 г.,а Българската държава е "основана" най-рано в 681 г. Това обаче не е вярно- днес всеки вече знае,че България е основана далеч преди VII век а минаването на Дунава не е станало по-късно от 680 г.

  Поставен в контекста на тогавашните исторически събития,този важен епизод от войната между България и "Византия" не може да е станал по-късно от 676-677 г.,когато се провеждала Петата "славянска" обсада на Солун,чието начало все още е спорно и се поставя между 675-676 г.,но надеждни датировки като лятото на Петия индикт (677 г.),споменато в "Чудесата на Св.Димитър Солунски" я поставят не по-рано от 676 г.

image

   Сега уверено можем да твърдим,че Аспарух е минал Дунав по време на Първата арабска обсада на Константинопол (674-678 г.),когато "византийските" армии са били блокирани в Мала Азия и около столицата,а в днешна Северна България не е имало почти никакви "византийски" войници. "Славяните",които нападнали Солун по същото време ще да са съгласували действията си с Аспарух,който победил Аварския каганат малко преди това,а като последица от неговата победа почти всички аварски "славяни" минали на страната на България и присъединили племенните си територии към нея. Войната между България и "Византия" ще да е почнала още по времето на Бат Боян (645-668 г.),като в нея на страната на Погонат били замесени хазарите и аварите. Аспарух обаче спрял хазарската инвазия,победил аварите на запад и привлякъл за съюзници арабите,които блокирали Константинопол и му отворили път към окупираните от "Византия" Български земи на Балканите.

  Съдейки от съчетанието на двете събития (арабската обсада на Константинопол и "славянската" на Солун),най-благоприятното време за минаване на Дунава е било около 676 г. Тогава се очаквало столицата да падне а Балканските територии на "Византия" да бъдат нападнати от арабите,които обсаждали Константинопол. Имайки предвид,че войната между България и "Византия" е почнала още към 668 г. и Погонат се надявал тя да бъде разгромена от организираната срещу нея коалиция,Аспарух изненадващо се озовал в тила на неговата империя и нападнал сърцето на нейната територия,понеже поробените от "Византия" "славяни" (т.е. Българи) го повикали да им дойде на помощ и минали на негова страна. Почти едновременно с него към Балканските земи на империята се устремили и Куберовите Българи и е неразумно да се мисли,че Аспарух и Кубер са пропуснали благоприятното време по време на арабската обсада и са се сетили да воюват срещу империята 1-2 години след оттеглянето на арабите.

  Не сме изгубили надежда,че неоткритите исторически извори за тази война един ден ще се намерят и точната година,в която Великия Български княз е минал Дунава ще бъде безкритично документирана. Тя обаче няма да е коренно различна от тук предложената,понеже Аспарух е минал реката между 676-677 г. а времето,което му останало до "византийския" военен отговор го използвал,за да се окопае в Северна Добруджа до линията Кюстенджа-Черна вода като изгради нови укрепени лагери и валове,като не забравял от време на време да навести своите "славянски",т.е. Български съюзници в Дунавската равнина.

  След като уточнихме годината остана да уточним мястото,на което Аспарух е минал река Дунав. Съдейки по приложената карта,то може да е било само едно- бродът на р. Дунав при днешния "румънски" град Галац,където имало голям Български военен лагер а днешния град е пряк негов наследник. Българското име на града е много показателно: ГАЛАЦ означава буквално ГЬОЛЕЦ (Езеро,Езерце) в езика на "пра"-Българите и се родее с името на планината Галичица (=Гьолечица),разположена между Охридското и Преспанското езеро в днешна Македония,както и с името на днешното село Галата край Варна. Думата ГЬОЛ (ГАЛ) не е турска разбира се- тя не се среща в другите тюркски езици освен в турския и е Българизъм в турския език,понеже е близка до латинската дума ГЕЛ (течност,желе) и до индоевропейската дума ЖЕЛЕ (=Геле,Гелъ).

  Градът сам по себе си е разположен между реката и едно крайдунавско езеро,което прекрасно обяснява значението на неговото име и на неговото местоположение за отбранителната система,изградена от Българите на Аспарух. Те се придвижвали с еднодръвки и с по-големи плавателни съдове (речни кораби),с чиято помощ Галацкия и Никулицелския лагер лесно комуникирали помежду си и осъществявали онази размяна на войскови части,която актуалната военна конюнктура изисквала. Галацкия укрепен лагер несъмнено е бил изграден преди Никулицелския и основната права,по която се придвижвали минаващите Дунава Български войски свързва двата лагера така,както се вижда на приложената карта.

        image

  Това,което може да се каже



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702500
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031