Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 19:28 - В България енергийната мафия е супер сила, без нея няма Гинка, няма и кабинет https://frognews.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В България енергийната мафия е супер сила, без нея няма Гинка, няма и кабинет   image   Гинка даде интервюта. Много е симпатична. Разтропана е и отговаря спокойно на въпросите. Така разбрахме, че е купила ЧЕЗ по всички правила и закони. Също, че има всички ресурси да се справи с управлението на такава голяма компания в областта на енергетиката и да я развива. Имала опит. Нямала само ”политически” чадър, но България е законова държава, както се изрази Гинка, и такива неща няма. Спете спокойно деца.

Гинка похвали своята приятелка Теменужка Петкова. Теменужка развила енергетиката, а Гинка ще я доразвие. Сигурно ще я вземе на работа, щото Теменужка падна жертва на ситуацията, а все пак трябва за хлебеца да изкарва. Гинка и Теменужка не казаха нищо за премиера. Те знаят - за него или добро, или нищо. 

 Сюжетът е от неиздадените все още български народни приказки.

 Гинка обаче не кава всичко. Гинка дори се прави, че не рабира, защо е цялата тази истерия около продажбата на ЧЕЗ. Дори е обидена, че медии и анализатори се изразявали някак неуважително към нея и бизнеса й. Упоменавали я само с малкото й име, а това не било цивилизовано. Не е. Ако името й значеше нещо, ако бизнесът й си бе извоювал име. Дай Боже това тепърва да стане и Гинка да се превърне в българския General Electric.

 Само че животът ни е научил, че само Господ не помага и други работи трябва да се свършат. Например Гинка казва, че чехите са избрали нейната фирма, защото сигурно са я харесали. В смисъл, че предлага най-доброто. Но Гинка не казва, защо печеливша компания бърза да напусне България. Дали не е притеснявана от някого, от дадени институции или по заповед на Щуката.

Гинка не казва също, защо същата чешка компания не я хареса и като купувач на ТЕЦ "Варна"?

 Не казва дали купува 67% от компанията, които са на ЧЕЗ или и останалите акции. Те обаче са на една банка и фондове, окито нямат общо с ЧЕЗ и ако Гинка придобива и тях, това означава да извади поне още 160-180 млн евро. Откъде?

 Гинка твърди, че банката, която е отпуснала кредита, с радост го направила, защото освен бъдещата покупка Върбакова заложила и активите на бизнеса си. Вятър и мъгла. Няма как да стане, защото същите тези активи са вече залог за предишни кредити. Трябва да са изчистени на 100%, което е малко вероятно, почти невъзможно. Тогава остава условието чрез офшорна фирма, която вече има сметка във въпросната банка, да се налеят едни пари, които да покриват отпуснатия кредит. Иначе никоя банка не би се бръкнала, колкото и Гинка да е симпатична, честна и умна. Такива филми в живота няма.

 Не е възможно сделката да се води от чешка страна и без гаранции от българското правителство. Не писмени или по документ - след разговори на "четири очи". ЧЕЗ е голяма фирма, листвана е на международни борси и няма да седне да разговаря с Минка, ако зад нея не стоят крупни субекти.

 Гинка не казва и коя банка е броила стотици милиони за сделката и срещу какво. Не може да каже нищо и за цената – тайна е. Иначе всичко било супер прозрачно. Гинка купила ЧЕЗ чрез Ес Пи Ви фирма, защото това било световна практика. Странно: когато прокуратурата и определени политици говорят за КТБ, Ес Пи Ви фирмите са сочени като нещо много лошо. Когато се купува ЧЕЗ обаче е супер…

 Още нещо. Премиерът Борисов обясни как не може държавата и той да се месят в такива сделки. Заяви също, че няма как държавата да си върне ЧЕЗ, защото това щяло да бъде национализация, тези времена били отминали и дъра-бъра, дъра-бъра... Защото тогава същият Борисов продъжава да ни проглушава с хвалбите, че държавата че държавата изкупила „Авионамс“ и някой ден - не е ясно кога - ще ремонтира самолети. Пак Борисов направи всичко, за да одържави, чрез икономическия си министър Емил Караниколов и прокуратурата „Дунарит“. Тогава разправяше едно, а сега обратното. Тези край него обаче мълчат. Сигуно, за да не им дръпне кокала от устата. И Теменужка ще си трае, вместо да разкаже открито за мръсните игри в енергетиката. Теметужка знае, че мафията обича тишината.

 И все пак българите имат право да знаят какво се говори и какво се крие в мъглата на това задкулисие. Там е заровено кучето, както обикновено.

 Не плачете за министър Теменужка Петкова. Нейната оставка е част от театрална пиеска. Ролята на Теменужка е да изиграе танца на теменужките, докато зад кулисите приключи сделката за ЧЕЗ. И Теменужка запърха с босилкови клепки, а гръмовержецът избоботи от Брюксел, че лично я посъветвал да подаде оставка. Лично. Така било редно, щото имало съмнения. След това ни в клин, ни в ръкав допълни: „Държавата няма как да влияе и да упражнява власт над енергорегулаторите. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори“. Това да го разправя на старата ми шапка. В България няма институция, която да не е зависима. Дали от Борисов, Цацаров, Пеевски или в комбинация от тези имена. И това не са празни приказки.

 Да караме поред. Вече разбрахме, че купувач на активите на ЧЕЗ в България е „Инерком груп” с едноличен собственик на капитала Гинка Върбакова. Според неофициална информация цената на сделката е 320 млн. евро.

 Избраният купувач на българския бизнес на ЧЕЗ e слабо познат в България. Семейство от Пазарджик, базирано през последните години в София, с общ оборот от около 50 млн. лв., е на път да купи бизнес за над 2 млрд. лв. Основният актив на собствениците на "Инерком" са четири соларни парка, построени с пари от чешкия металургичен магнат Зденек Земек. Той е и най-солидното име, с което се свързва групата, чийто бизнес е концентриран в Пазарджишко. Всички паркове са заложени срещу кредити от една банка.

42-годишната Гинка Върбакова върти бизнеса с мъжа си Славчо. Той е в основата на семейния бизнес, макар пряко името му да не фигурира в мениджмънта. Фирмата е еднолична собственост Гинка Върбакова, която била приятелка с министъра на енергетиката Теменужка. Петкова. Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Положението е толкова скромно и семпло, че да си помислим как сем. Върбакови става притежател на огромна компания в енергетиката е изпитание за фантазията.

 Медиите се постараха да поразровят около Гинка и се появиха интересни факти. Най-явната връзка на семейство Върбакови с по-сериозен капитал е тази с чешкия металургичен магнат Зденек Земек. Връзката им е от 2012 г., като реално "Хаджийски ливади" е изграден фотоволтаичен парк за около 22 млн. евро. Моделът се повтаря едно към едно още четири пъти: "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг". Всички те допреди това нямат дейност, като в началото на 2012 г. фирми свързани със Земек, придобиват по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лв. Парите за сделките са от словашката Postova banka. През 2015 г. Земек излиза от общия бизнес. Заемите са рефинансирани от ОББ.

 Интересно е, че паралелно с развръзката около семейство Върбакови в София около семейство Земек в Чехия има друго развитие. След дългогодишна съдебна сага двамата синове на магната са осъдени на по 6 години и 9 месеца затвор. Присъдите са заради инвестиции във фотоволтаични паркове в Чехия. Братята са обвинени, че през 2010 г. две техни централи са незаконно присъединени към местната енергийна система и са сключени договори да се изкупува по-скъп ток за това, като за това обвиняем е бил и бивш шеф на чешкия енергиен регулатор. Разбира се фамилията Земек отхвърлят тези внушения и се борят да докажат правотата си пред Върховния съд.

Така или иначе няма сериозен човек, който да повярва, че хора с бизнес с оборок около 50 млн лв, могат да купят бизнес за над 2 млрд лв. Не е сериозно.

Подобна информация винаги поражда версии, които да обяснят абсурдността. Става така, защото купувачите не са убедителни, нито контролните органи в държавата.

 Важно е да се каже също, че само преди няма и месец Борисов се среща с чешкия премиер 63-годишният Андрей Бабиш. За какво са разговаряли няма информация освен протоколната. Дали е обсъждана сделката за ЧЕЗ – не знаем, но знаем, че компанията е държавна. Знаем също, че след срещата с Борисов чешкият му колега се отказа от имунитета си, за да бъде разследван по различни обвинения. Бабич е милиардер, медиен магнат и е наричан чешкият Тръмп.

 В бизнес средите в България се заговори, че милионите Гинка Върбакова е получила от Уни кредит банк, но не от клона в София. Възможно е.

 Има обаче и друга версия. Москва губи влияние на Балканите и нейна цел е да спре този процес. Единият начин е чрез газоснабдяване на територии от Европа, като маршрутите минат през Балканите. В това отношение енергийната обвързаност на България от Русия е без коментар. Само газта и ядреното гориво за АЕЦ – Козлодуй са достатъчни като доказателство. Има обаче едни стари сметки от проекта Южен поток, за които управляващите у нас не обичат да говорят. Вероятно, защото са замесени. Упорито се говори, че Делян Пеевски има да връща на руската страна сума в размер на около 1 млрд. През последните дни обаче се заговори за още един длъжник с подобен дълг – на още по-висока позиция от тази на Пеевски. Трудно се връщат такива пари, особено ако по-голямата част вече са изхарчени.

 Според в. „Капитал“, Върбакови са разговаряли с доскорошните собственици на Paradise Center – "Булфелд", зад които стоят руски капитали. Има логика.

 Българската мафия не е за подценяване

 В едно международно изследване от 2015 г. българската мафия получи заслужено място в Топ-10 на мафиите по света. Аргументите бяха, че мафията тук е успяла да проникне в държавното управление, както никоя друга. Факт.

 Енергетиката е най-апетитната хапка в изпосталялата българска икономика. Към нея са насочени апетитите на мафията. Не от вчера.

 По времето на кабинета „Орешарски“ Румен Петков от АБВ зададе следния въпрос, какъв подкуп е получил премиера, за да назначи Георги Христозов на толкова високи постове в енергетиката. Въпросът не е никак случаен. По това време личнит приятел на Делян Пеевски вече правеше шеметна кариера в този отрасъл. По българска традиция преди това бе работил в МВР и службите.

 Христозов вече бе шеф на ТЕЦ "Марица Изток 2" без да има никаква експертиза в тази област. Освен това е имал влязла в сила присъда за валутна измама от Районен съд - Стара Загора през 1989 година. Две години по-късно е реабилитиран.

 Румен Петков: "Премиерът го назначи на ключово място в сектор "Енергетика". Не знам какъв рушвет е дал, но това престъпление може да бъде подминато от този главен прокурор, не и от следващия. И за това Орешарски и ресорният министър Стойнев ще трябва да отговарят. Аз лично съм предоставил на министър-председателя цялата писмена информация за Георги Христозов – с осъдителното съдебно решение, с отказа на съответните институции да му бъде предоставен достъп и цялата информация. Това прави безумно и незаконно неговото назначение. И въпреки това, Пламен Орешарски го назначи. Не знам на кого слугуваш, не знам какви рушвети вземаш. Но всичко, което правиш, е против интересите на българския народ. И затова ще отговаряш".

Никой не обърна внимание на думите на Петков, защото тогава комадваше Пеевски, въпреки, че не стана шеф на ДАНС, какъвто бе планът. Вече съществуваше вицът: Взеха му ДАНС, но му дадоха държавата. И той се зае с енергетиката.

 Преди няколко месеца бе сключена сделка за ТЕЦ „Варна“. Придоби го от CEZ варненската "Сигда", която се контролира от фамилията на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. Това стана на 20 декември 2017. Експерти тогава предвидиха, че до купуването на цялата CEZ  остава само обратното броене. В новото ръководство на купеното дружество влиза и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Откъде са осигурени няколко десетки милиона – не стана ясно.

Новият собственик на "ТЕЦ Варна" подготвя рестартирането на 210-мегаватовия шести блок след подмяна на горивната база от въглища на газ, както и отваряне на прилежащото пристанището за товаро-разтоварна дейност на зърнени храни. По график това трябва да стане до няколко месеца. Точно това пристанище е най-важната част в сделката.

Пред "Капитал" Папазов заявява, че финансира покупката с банков кредит. Покупката на ТЕЦ-а пък стана чрез фирмата "Сигда", в която синът му Станислав държи 52%, а дъщеря му Ивелина - останалите 48%. Честито, млади милионери. Или честито, млади подставени лица. Все едно. Ще добавим само, че Харизанов е вече ръководител в ТЕЦ „Варна“. А беше и в борда на директорите на „Южен поток“. Пак с протекциите на Пеевски.

Данаил Папазов не бе единственият кандидат за ТЕЦ-а. Първоначално предпочетеният купувач и фаворит "Фючър енерджи" изведнъж изпадна във финансови затруднения и преговорите се пренасочиха към новия избран за ексклузивен купувач - "Инерком груп" на пазарджишката фамилия Върбакови.

 Сем. Върбакови…

 Илко Желязков е другият, който Пеевски лансира в енергетиката. Човекът също изплува в бизнеса от люпилнята на Държавна сигурност. След това работил в ДАНС.

 Илко Желязков – любимец на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

 Кариерата на Илко Димитров Желязков започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност. Твърди се, че е махнат заради злоупотреби с информация, нелоялност и съмнения за корупция. По-късно, със съдействието на Делян Пеевски и управляващите държавата НДСВ и ДПС, той е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. По-късно Желязков е внедрен и като член на съвета на директорите на Български енергиен холдинг - БЕХ. Става и председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“.

 Той е човекът, осъществяващ връзката между Пеевски и ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови кръгове, в които Пеевски има интереси. Той кадрува и енергетиката.

Желязков е в много близки отношения с настоящи прокурори и следователи, често е гостувал в ДАНС. Известни са топлите му връзки с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, с когото са колеги от НСС, както и с бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който сега е организационен секретар на „Атака“.

 Някои наричат Илко Желязков втория Красьо Черния – злополучният кадровик в съдебната система, само че запознати са категорични, че Желязков отдавна e надминал обсега на влияние на Черничкия и контролира доста по-голям периметър в обществото.

 Така работи задкулисието у нас. Ченгета ръководят енергетиката, а двама-трима политици контролират ченгетата.

 Цялата тази информация показва, че да бъдеш допуснат в енергетиката трябва да имаш разрешение. И да се отчиташ на правилните хора. Грешка няма как да стане, защото тези, които пускат и тези, на които се отчиташ са едни и същи.

 Въпросът е дали Борисов действа самостоятелно, без Пеевски. Ако е така, Пеевски е в лошо положение и сигурно е много ядосан. Това личи и по реакцията на медиите му, които няколко дена поред жилеха сделката и Гинка Върбакова.

 Скандалът не се е разминал. Много е вероятно фитилът да бъде запален в Чехия, където гражданското общество и медиите са доста по-напред от нас по пътя към демокрацията.

Сделката за CEZ трябва да мине КЗК и през ДКВР. Държавата контролира КЗК и трябва да се произнесе. Вече не го направи за Виваком, Общинска банка, Техномаркет и пр. Вероятно ще си затвори очите и сега. А ченгетата вече окончателно ще сложат ръка на търговете в енергетиката и доставките на ток.

 По света това се казва мафия. Тук най-често чуваме, че е демократично управление и пазарна икономика.

 Екип на Фрог нюз




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707940
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031