Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2018 16:59 - Руският патриарх Кирил: Духовната връзка между народите ни - нерушима! Това е един празник за българския и руския народ, заяви главата на РПЦ https://www.dne
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0



Руският патриарх Кирил: Духовната връзка между народите ни - нерушима!
Това е един празник за българския и руския народ, заяви главата на РПЦ


3 мар 2018 Елка Василева
Руският патриарх Кирил: Духовната връзка между народите ни - нерушима!

image

Руският патриарх Кирил. Снимка: БТА

Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ, заяви руският патриарх Кирил в словото си на връх Шипка по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство, цитиран от „Фокус“.

„Днес, в деня на Освобождение на България от османско робство ние произнесохме молитви за упокой на руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка, която е един от най-ярките епизоди в освободителната война. 140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива за себе си историята на освободителната война. Причината за това е уникалният жертвен характер на тази борба за свобода на поробените братя“, заяви руският патриарх.

„Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите“, добави той.

По думите му хиляди руснаци са отдали живота си за спасението на хора, с които имат обща православна вяра.

„Вдъхновявайки се от силата на вярата, те бяха силни във войната и изгониха чужденците, като показаха безпрецедентна храброст и със собствената си кръв платиха избавлението от дългия гнет над една християнска страна“, каза руският патриарх.

„В чест на безстрашните защитници на Шипченския проход, на този връх, който бе назован по името на св. Николай Чудотворец, бе издигнат този величествен монумент, където са положени останките на загиналите тук руски воини и български опълченци. Намирайки се на това свещено място не може да не се усети особеното благоволение и да се преклоним пред тях със съзнанието за непреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Да бъде вечна и свята тяхната памет“, каза още руският патриарх Кирил.


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797636
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930