Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2018 18:24 - 33 години от атентата на гара Буново https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове:
1



33 години от атентата на гара Буново (ВИДЕО)   09.03.2018  България

image

Няма да забравим, няма да простим!

Днес се навършват 33 години от атентата на гара Буново. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена ”Турско национално освободително движение” в България. Загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, които се прибират у дома. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София.

Взривното устройство е с часовников механизъм, като е разчетено то да избухне при навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взрива избухва в 21:31 часа на гарата, а не в тунела.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел “Сливен” в Сливен.

Взривът във влака и в хотела е поставен от един и същи човек. Той се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново. Мъжът слиза в Сливен и поставя второ взривно устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име – Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата. Те са Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев. Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ (тогава – б. р.) и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

9 МАРТ ДЕН НА ЖЕРТВИТЕ НА ТУРСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

 

Засекретено и до днес дело храни спекулации около кървавите акции през 80-те

 

 Тридесет и две години от най-зловещия атентат, извършен от протурските терористи, организирани и финансирани от Турция.

 

Девети март 1985, Буново – едно планинско село става мишена на най-големия железопътен атентат в българската история. Във влака Бургас-София избухва бомба и отнема седем човешки живота. Специалистите определят атентата като дело на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, а мотивът е Възродителният процес.

Март. Годината е 1985-а. Преименуването на българите мюсюлмани вече е осъществено в Родопите, ред е на българските турци.На 9.III – Ден след празника на социалистическата майка и жена влак номер 326 от Бургас за София изпълнява редовното си разписание.

Часът е 21,31. Композицията навлиза в гара Буново с две минути закъснение. В едно от купетата на вагона за майки с деца цъка бомба.

Механизмът е прост: стандартна батерия от 4,5 волта, електрически жици, електродетонатори, амониева селитра и шашки „Амонит-6″. Забавящият механизъм е от будилник „Слава”. Часовникът, настроен на определен час, свързва електрическата верига и предизвиква детонация. Минутата на взрива е предвидено да съвпадне с навлизането в тунела след гарата, за да има максимален брой жертви. Секунди по-късно малкото планинско селце Буново е разтърсено от най-смъртоносния атентат в историята на българските железници.

Първи на помощ се притичват живеещите близо до влаковата линия и дежурните служители на БДЖ. Гледката е жестока.

Кожа, крайници, черва, мозъци и кръв са пръснати по мартенския сняг. Силен тътен, огън, пламъци и писъци са думите, които всички оцелели и свидетели използват, започвайки разказа си за кошмарната нощ. Умират 7 души, две от жертвите са глухонеми деца, на 12 и 13г. – Георги и Стефан.

Умират Яворка Петрова, на 38 г., и Емил Николов на 40, Райна Бозукова, на 64, Стилиян Иванов, на 60, и Николай Генков на, 63 г. Тежко ранените са девет, а стресът от преживяното скъсява живота на потърпевши и очевидци.

Детската учителка Митка Василева пътува от Карлово с дъщеря си и двама свои приятели – Емил и Яворка.

Връщат се от родителска среща на децата си.

И тримата са от видинското градче Димово. Ръката върху главата на дъщеря й запазва живота на момиченцето.

“Ако не я бях гушнала, докато спи, металната поставка за багаж щеше да премаже главичката й”, през сълзи разказва Митка. На ръката й все още има белег, има проблеми със съня, а веднага след атентата развива страхова невроза, която и досега не е излекувана.

Веднага щом идва в съзнание, Митка изравя от отломките дъщеря си Мариана и започва да крещи за помощ. Откарани са в болницата в Пирдоп, където отстраняват набитите в очите й стъкла и сега тя като по чудо не е сляпа. “Когато съпругът ми дойде и ме видя, ме погали по главата и каза, че не бива да се плаша, когато ми махнат превръзките”. “Ти си побеляла”, казва й той.

Приятелите й Емил и Яворка са сред седемте жертви. Яворка има 16-годишен син.

“Изпратих я на родителска среща и след това я чаках на гарата, но тя не се появи”, споделя през сълзи вдовецът й Христо. Той е международен шофьор и в нощта на трагедията трябва да тръгне за Иран. “Разбрах, че е убита, 24 дни след погребението. Тогава нямаше телефони и пътувайки в Азия, можех да се обадя чак на границата. Когато видях некролозите, не повярвах, повярвах чак на родителите й”, казва Христо. Родителите на Яворка умират от мъка един след друг малко след нейната смърт.

Взривът на гара Буново не е единственият терористичен акт, извършен от протурските терористи. Между 1980 и 1987 г. в България са извършени множество големи терористични актове и саботажни акции, включително саботажи срещу реколтата и селското стопанство, опити за отравяне на питейната вода на различни градове, жп катастрофи, взривяване на язовирни стени, палежи на гори.

Половин час след детонацията на гара Буново, бомба избухва и в сладкарницата на хотел „Епруветката” в Сливен.

Бомбата е поставена от един и същи човек, който се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново, слиза в Сливен и поставя второ устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име – Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт чрез разстрел лицата, пряко участвали в атентата: Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев, няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

Отделно от тях действат и други турски терористични групи, извършени са множество атентати. Това е част от офанзивата на турската държава на българска територия, чиято цел е откъсване на части от българската територия в „автономна“ турска квази-държава.

Днес, Сабри Мехмедали, брат на лидера на терористичната група, осъден за помагачество,  е общински съветник от ДПС.

През 1993 г. издига чешма в памет на атентаторите, днес съборена след закъснялата реакция на държавата. На откриването й присъства лично Ахмед Доган. С тези действия ДПС еднозначно и недвусмислено се припознава като продължител, последовател и съмишленик на турския тероризъм.

 Никога в нито една дума, лидерите на противобългарската, протурска, противоконституционна партия ДПС не осъдиха зверствата на протурския тероризъм и не изказаха съжаление и съболезнования на близките на жертвите. Напротив ДПС мълчи гробовно по тази тема, но в своите документи признава и заявява приемственост с идеите и дейностите на т.нар. „Турско национално-освободително движение в България“, на практика политическата структура, която вербува и активира извършителите на терористичните актове. Няма съмнение  – и ТНОДБ и терористичните клетки са вербувани, организирани, финансирани от турската държава.

Затова е толкова срамно, толкова скандално, толкова нагло, когато представители на тази партия ви говорят за „евроатлантизъм“ и „европейски ценности“. Още по-необяснимо е защо българските журналисти никога за тези вече 25 години, не попитаха лидерите на ДПС за оценката им за терора и за това как биха нарекли преднамереното убийство на майки с деца. Ей така, докато им слушат словестните полюции по темата „права, свободи и ценности”.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704763
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031