Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2018 18:04 - ЧЕЗ напускат България, защото мрежата започва да се руши поради амортизация и изчерпване на нейната годност! http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.03.2018 18:05


ЧЕЗ напускат България, защото мрежата започва да се руши поради амортизация и изчерпване на нейната годност!

Т.е.,след като се налапаха с печалби на готово с построеното от народа,сега след като амортизираха всичко се изтеглят,а друг "да духа супата",което най-вероятно ще се окажем ние! И друг да се наеме с инвестиции,ще ги вкара в цената и...пак ние! И все така.  Н.М.
 
image

„Който купи ЧЕЗ-България ще трябва да направи огромни инвестиции в пълната замяна на мрежата, която е амортизирана.

Чувал съм този аргумент от самите ръководители на ЧЕЗ в България.

Това разкри в „Денят на живо“ по Канал 3 бившият ни посланик на България в Чехия Здравко Попов.

„Този, който купи тези активи, ще бъде малко в неизгодна позиция да се занимава в началния период с тези инвестиции. Защото, ако не ги направи, наистина има опасност мрежата да започне да се руши поради амортизация и изчерпване на нейната годност“, предположи дипломатът.

„Самата мрежа, която ЧЕЗ са закупили през 2004 г., има период на годност, правена е преди 50 и повече години. Тя има износваемост и след един период от време тя трябва да бъде заменена изцяло – с нови кабели и нови връзки. Което означава огромна инвестиция – дори нямаме представа каква огромна инвестиция“, сподели Здравко Попов.

Той добави, че знаел от предишния мениджър на ЧЕЗ, че „някъде в периода след 2015 и 2016 г. вероятно ЧЕЗ ще търсят начин да напуснат България, да продадат активите си.“

„Те правеха непрекъснато инвестиции при присъствието си тук, но това не бяха фундаментални инвестиции, а, да ги наречем, кръпки на определени места, където наистина мрежата бе кризисна и имаше опасност да спре тока“, припомни Здравко Попов.

Бившият български посланик в Прага изтъкна, че висшето ръководство на групировката ЧЕЗ редовно се среща с политически елит на страната, защото компанията е огромна и със сериозни позиции в чужбина.

„Чешките мениджъри на ЧЕЗ са много високо ниво, затова снимки на големи бизнесмени на Чехия с политици на Чехия са нещо нормално, те са част от големия естаблишмънт на държавата, управлявайки такива огромни активи с такива огромни приходи“, подчерта Здравко Попов и добави също, че с подобна икономическа мощ ЧЕЗ се е превърнал и в „много важен фактор на външната политика на самата чешка държава“.

Той даде пример с интереса на ЧЕЗ към енергийната система на България, който не се ограничавал само към електропреносната мрежа. „Когато купи ТЕЦ Варна през 2006 г. ЧЕЗ имаше голям интерес да стане инвеститор, не само проектант, и на АЕЦ Белене. Те играеха за Голям шлем – покупка на мрежата, на най-голямата ТЕЦ и, заедно с това, да бъдат големите инвеститори и участници в проекта АЕЦ Белене“, върна се 12 г. назад Здравко Попов.

Източник: Епицентър.бг

Източник: http://onovini.com/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708427
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031