Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2018 00:04 - Кой контролира информационното пространство на Балканите https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 490 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой контролира информационното пространство на Балканите 11.04.2018 Loading...

Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс – мощен медиен бос в бивша Югославияimage

image

Човекът, отговорен за агресията срещу Югославия през 1999 г., днес контролира голяма част от сръбските СМИ и информационните потоци.

САЩ никога не са пестели пари, за да придобият балкански СМИ. От няколко години на Балканите действа американският фонд за инвестиции Kohlberg Kravis Roberts (KKR), в чието ръководство влиза четиризвездният генерал Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ – 2011-2013 г. Преди да напусне военната си служба, Петреъс командва многонационалните сили в Ирак от 2007 до 2008 г. Бил е командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан – 2010-2011 г.

Порталът L’Observatoire des Journalistes разследва дейността на Петреъс като медиен бос. Според разследването през 2013 г. фондът вложил първите си инвестиции в Източна и Централна Европа с купуването на медийната компания United Group (SBB/Telemach), които са над един милиард евро.

United Group (SBB/Telemach) обединява най-големите интернет-сайтове, кабелни оператори и спътникова телевизия в бивша Югославия и включва почти два милиона ползватели. Сред тях са:

SBB (Serbia Broadband) – най-големият кабелен оператор в Сърбия със 700 хиляди ползватели;
Telemach – водещ кабелен оператор в Словения и Босна и Херцеговина;
Total TV – водеща мрежа за спътникова телевизия в Сърбия, обхващаща всичките шест страни в бивша Югославия;
NetTV Plus – основният оператор на интернет-телевизия;
United Media – телеканалите Sport klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov;
СASMedia – най-голямата агенция за реклама в кабелни и спътникови телевизии.

През 2014 г. ККR засилва влиянието си в района. Чрез United Group са придобити гигантът в развлекателната индустрия с направление в турбофолка Grand Production и контролният пакет на кабелната телевизия на Черна гора – ВВМ. KKR става съсобственик на най-популярния информационен сайт в Сърбия – Blic.rs, купи 49% от акциите на цифровото подразделение при швейцарската медиагрупа Ringier; освен това пусна собствен регионална телевизионна мрежа N1 TV със студии в Белград, Загреб и Сараево, която се превърна в партньор на CNN.

През 2015 г. ККR придоби словенския Tušmobil.

През 2017 г. са придобити Central European Media Enterprises (CME) в Хърватия и Словения, включително TV Nova, най-популярният хърватски канал, и РОР-TV, чиято програма 24ur е главното информационно предаване в Словения.

В доклада за структурата на собствеността и контрола в Сърбия се привеждат факти за непрозрачност в сръбските СМИ; посочват се истинските собственици на вестници, списания, радиа и телевизии. Повечето от тях са регистрирани на Кипър, Холандия, Каймановите острови, Люксембург, Германия, Швейцария и др.

Дейвид Петреъс влиза в групата, която планира и координира нападенията на НАТО срещу Югославия, които започнаха на 24 март 1999 г. За това е награден с медал на Северноатлантическия алианс.

 

Сега Kohlberg Kravis Roberts (KKR) шпионира на Балканите и в съседните страни чрез телекомуникационните системи в района. Голяма част от интернет-трафика преминава през провайдърите, които владеят Петреъс и неговата мрежа SBB.

Неотдавна норвежката „Теленор“ подписа договор за продажбата на бизнеса си в Централна и Източна Европа за 2,8 милиарда евро. Купувачът е чешкият милиардер и собственик на фонда PPF Петер Келнер. Предполага се, че той има намерение да се договори с ККR и да отстъпи на Петреъс филиалите в Сърбия и Черна гора, като остави за себе си отделите в България и Унгария.

ККR пусна дълбоко пипалата си на Балканите и ще продължи да купува медии и мобилни оператори в района. Петреъс има намерение да установи пълния контрол над сръбските СМИ и системи за мобилна връзка. Сърбите трябва да забравят по-бързо какво им се случи през 1999 г. Авиацията на НАТО 72 дни унищожаваше страната, защитавайки косовските терористи. Отделеното Косово се превърна в главния плацдарм на Щатите на Балканите.

Досие
Петият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс е служил в армията 37 години. Роден на 7 ноември 1952 г. в Корнуел-он- Хъдсън, щата Ню Йорк, в семейството на библиотекар и капитан далечно плаване. Майка му е американка, а баща му емигрирал в САЩ от Холандия в началото на Втората световна война.
През 1974 г. Петреъс завършва военната академия в Уест Пойнт, по успеваемост на 43 място. През 1985 г. получава магистърска степен и през 1987 г. защитава докторска дисертация в Школата за обществени и международни отношения „Уидро Уилсън“. По-късно преподава международни отношения във Военната академия.
Официално се смята, че семейство Петреъс живее в малкото градче Спрингфийлд, щата Ню Хемпшир, в наследствен имот на съпругата на Дейвид.
През 2009 г. Петреъс се разболява от рак на простатата.

Росица Тодорова,Издателство”Распер”




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Четвъртата власт
14.04.2018 05:53
Четвъртата власт стана първа и частна. Така властта в държавата стана частна и чужда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19829722
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930