42% от изследвани продукти, които се продават и в други европейски страни, са по-скъпи в България.
Това стана ясно вчера от думите на земеделския министър Румен Порожанов пред bTV.
Новите проверки за двоен стандарт при храните са направени от февруари до април и са обхванали 53 хранителни продукта, взети са 106 проби.
Резултатите са аналогични на тези, получени миналото лято.
Германия, Италия, Австрия и Чехия са държавите, с които се сравняваме.
Чехия е от страните, които попадат в нашия контекст - че храните са различни от западните, но ние установяваме, че имаме по-лоши храни и от чешките.
Много от продуктите се произвеждат отделно за България и Румъния, каза министърът.
По отношение на цените става въпрос за нетни цени без ДДС. Ако се добави ДДС, което у нас е сред най-високите в ЕС, това означава поскъпване с много повече.
Изследването е засякло, че паста за зъби у нас е 166% по-скъпа, отколкото в Италия. Инстантен чай с плодов вкус е с 80% по-скъп у нас, вурстчетата в Германия са с 47% по-евтини, изреди министърът. С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци, пиле и ориз у нас в сравнение с това, закупено от Германия, а там ДДС е 7%. Всъщност така крайната цена е с 40% по-висока, каза Порожанов.
Същевременно при 58% от изследваните продукти цените в България са с между 0,4 и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава членка на ЕС. Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави членки на ЕС.
При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13 - а това са 25% от всички, има различие в състава и хранителната стойност. Това са мляко за малки деца, моцарела (пробите не са италиански), безалкохолни напитки. Най-малко съдържание на портокал - под 5%, има в състава на съответната напитка в България и Унгария. В Италия е 12%, в Испания - 8%, посочи Порожанов. Става дума за голяма фирма. В другите държави се правят със захар, в България, Испания и Унгария - с глюкозо-фруктозен сироп. Всичко това обаче си е обявено на етикета.
При моцарелата и грамажът на продаваната у нас се оказал по-малък, освен че вкусът не е автентичен. При шоколадовите продукти и при зеленчуковия бульон има различия, изреди още министърът. В изследваните моцарела, безалкохолните и шоколада освен съдържанието по етикет има разлика във вкуса. Физико-химични различия има само в 1 продукт - млякото за малки деца, а разминаване в обявено и реално съдържание на продукта се установява при какаото, вложено в един от изследваните шоколади, както и в общата енергийна стойност. Хубавият шоколад е произведен в Германия, а този на българския пазар - в Полша, като става дума за една и съща марка. При детското мляко у нас е по-голямо съдържанието на растителни мазнини.
Източник: Дума
Залезът на Запада - проекцията на немски...
© Черната кутия пропадна в черна дупка
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. mimogarcia
8. samvoin
9. bateico
10. sekirata