Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2018 18:24 - Ядем долнопробни вносни храни и то с 42% по-скъпи, установи проверка http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ядем долнопробни вносни храни и то с 42% по-скъпи, установи проверка   image

42% от изследвани продукти, които се продават и в други европейски страни, са по-скъпи в България. 
Това стана ясно вчера от думите на земеделския министър Румен Порожанов пред bTV. 
Новите проверки за двоен стандарт при храните са направени от февруари до април и са обхванали 53 хранителни продукта, взети са 106 проби. 
Резултатите са аналогични на тези, получени миналото лято. 
Германия, Италия, Австрия и Чехия са държавите, с които се сравняваме. 
Чехия е от страните, които попадат в нашия контекст - че храните са различни от западните, но ние установяваме, че имаме по-лоши храни и от чешките.

Много от продуктите се произвеждат отделно за България и Румъния, каза министърът.
По отношение на цените става въпрос за нетни цени без ДДС. Ако се добави ДДС, което у нас е сред най-високите в ЕС, това означава поскъпване с много повече. 
Изследването е засякло, че паста за зъби у нас е 166% по-скъпа, отколкото в Италия. Инстантен чай с плодов вкус е с 80% по-скъп у нас, вурстчетата в Германия са с 47% по-евтини, изреди министърът. С 35% по-висока е цената на детско пюре от зеленчуци, пиле и ориз у нас в сравнение с това, закупено от Германия, а там ДДС е 7%. Всъщност така крайната цена е с 40% по-висока, каза Порожанов. 
Същевременно при 58% от изследваните продукти цените в България са с между 0,4 и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава членка на ЕС. Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави членки на ЕС.
При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13 - а това са 25% от всички, има различие в състава и хранителната стойност. Това са мляко за малки деца, моцарела (пробите не са италиански), безалкохолни напитки. Най-малко съдържание на портокал - под 5%, има в състава на съответната напитка в България и Унгария. В Италия е 12%, в Испания - 8%, посочи Порожанов. Става дума за голяма фирма. В другите държави се правят със захар, в България, Испания и Унгария - с глюкозо-фруктозен сироп. Всичко това обаче си е обявено на етикета.
При моцарелата и грамажът на продаваната у нас се оказал по-малък, освен че вкусът не е автентичен. При шоколадовите продукти и при зеленчуковия бульон има различия, изреди още министърът. В изследваните моцарела, безалкохолните и шоколада освен съдържанието по етикет има разлика във вкуса. Физико-химични различия има само в 1 продукт - млякото за малки деца, а разминаване в обявено и реално съдържание на продукта се установява при какаото, вложено в един от изследваните шоколади, както и в общата енергийна стойност. Хубавият шоколад е произведен в Германия, а този на българския пазар - в Полша, като става дума за една и съща марка. При детското мляко у нас е по-голямо съдържанието на растителни мазнини.

Източник: Дума


 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19805090
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930