Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2018 20:40 - РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НА ВАСИЛИЙ II НЕ ПРИЗНАВАЛА ВЛАШКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА СВОЕ,А ГО СЧИТАЛА ЗА БЪЛГАРСКО Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НА ВАСИЛИЙ II НЕ ПРИЗНАВАЛА ВЛАШКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА СВОЕ,А ГО СЧИТАЛА ЗА БЪЛГАРСКО

РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НА ВАСИЛИЙ II НЕ ПРИЗНАВАЛА ВЛАШКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА СВОЕ,А ГО СЧИТАЛА ЗА БЪЛГАРСКО


    Хипотезата,че власите са потомци на старо римско население не струва пет пари,понеже Римската империя от XI век не ги приемала за свои. Римляните по онова време не припознавали власите като свое население,давали им права като на Българи а самите власи нямали желание да живеят далеч от Българите. Това личи в една грамота на източноримския император Валисилий II,писана през 1020 г.:

image

   Ето част от този текст в по-близък план:

image

  Текстът,който се отнася до власите показва съвсем ясно,че тогавашната Римска империя не признавала влашкото население за свое,а го третирала като Българско. Самите власи нямали желание да се преселват към Мала Азия,за да живеят в безопасност далеч от Българите,а държели на всяка цена да останат при тях което говори,че власите смятали за свои роднини не римляните,а Българите.

  Власите дават ярки доказателства за това по времето на царете Асен,Петър и Калоян: те взели голямо участие в Българското въстание срещу Римската империя ("Византия") от което следва,че за тях било по-важно да живеят заедно с Българите,а не заедно с римляните.

  Ако някой "румъноид" опита да ме обори с тезата,че власите не приемали "византийците" за истински римляни заради тяхната "изневяра" към латинския език,веднага ще му разбия "аргументите" с друг факт: власите от 1205 г. не смятали основателите на Латинската империя за свои роднини,въпреки че в нея официален език бил именно латинският! Нещо повече: власите в 1205 г. че и след това,до падането на България под турско не воювали ни на страната на латинците,ни на страната на "византийските" римляни а воювали ВИНАГИ на страната на Българите което говори,че те признавали себе си за Българско население!

  Има и друг факт,който казионните учени не пренебрегват но трябва непременно да бъде отбелязан: старите власи са винаги били двуезично население,което говорело два езика- "влашки" и Български. Подобни на тях са днешните цигани,които също са двуезични понеже винаги говорят своя език и езика на страната,в която пребивават и единствения начин на цигани от Испания да се разберат с цигани от "Румъния" или Сърбия е като си говорят не на "румънски" или испански а като си говорят на цигански,който е техен майчин език.

  Има много лесен начин да разберем кой език власите са приемали за свой майчин като разгледаме двата основни вида власи,които познаваме днес. Тези два вида са "гръкоговорящите",наричани от нас "Каракачани" и "латиноговорящите",които наричаме с общото име Власи. Гърците обявяват каракачаните за свое население но не казват,че самоназванието на каракачаните е ВЛАСИ от което следва,че те не са гърци а негръцко население,преминало през опит да бъде погърчено. "Румънските" власи също се самонаричали така до преди 80-100 години и днес никой не оспорва,че старото име на "Румъния" е ВЛАШКО. "Румънските" власи само до преди 70-80 години също са били двуезични подобно на всички други видове власи,но не говорели гръцки а някаква смесица от Български, унгарски, печенежки, латински, кумански, татарски и прочее езици. Каракачаните пък не разбират влашкия "език",макар че се наричат "власи". Това означава че ако някой "общовлашки" събор бе събрал на едно място старите "румънски" власи със старите "гръцки" власи които наричаме "каракачани",те няма да могат да се разберат помежду си на "влашки",на гръцки или на който и да е друг от своите "влашки" езици,а ще се разберат единствено на Български!

  Това е ясен знак,че майчин език на власите не е ни латинския нито гръцкия а единствено Българския,който през ХХ век е забранен на каракачаните в Гърция и на власите в "Румъния". Науката и без това е установила,че до края на XIX в. влашкия "език" или което е по-правилно: диалект е съдържал над 60% Българска лексика (ясно разпознаваеми Български думи),които специални държавни служби у тях се грижат да бъдат ежегодно намалявани за сметка на новофренските и новоиталиански думи,които им се вкарват масирано за да бъде езикът им надлежно "романизован". Българският е единствения общ език на всички власи,независимо къде живеят те и до първата половина на ХХ век не е имало влах включително каракачанин,който да не говори Български под една или друга форма!

  Днес са познати отделни влашки преселения на най-странни места,но всички те са бивши територии на "Първата" Българска държава и втория език,който говорят всички тамошни власи неизменно е "славянски" т.е. Български!

image


        image
 
  Както виждаме от картата,територията обитавана от власите има общи граници,напълно съвпадащи с границите на Симеонова и Самуилова България.

                                                    България при цар Самуил:
image

  Ако те бяха потомци на гърци или римляни,какво търсят тогава в земите на Украйна та и в Чехия,където никога не е имало гръко-римска власт нито поселения и защо няма никакви власи в Австрия,Словения,Египет,Анадола,Сирия и дори в Италия,където е живяло милионно гръко-римско население? Отговор на този неприятен въпрос съвременните "румънски" историци разбира се нямат,затова предпочитат да се престорят че той никога не е бил задаван,а тяхната аудитория се състои от полуграмотни наивници,които никога не са се сетили да го зададат!

  Кои са били власите тогава и защо всички власи,събрани на едно място са можели да общуват само с помощта на един език- Българския? Има три нови хипотези по този въпрос,които няма да бъдат харесани от "румънските" историци,но една от тях е единствено вярната понеже те дават отговор на зададените по-горе неприятни за "Румънските" историци въпроси:

1. Власите са авари (роднинско на Българите население),което говорело диалектен вариант на старо-Българския език и обитавало онези територии,които някога принадлежали на Аварския каганат но после били завзети от България.

2. Власите не са етнос,а скотовъдно съсловие на древните Българи. То практикувало номадски начин на живот,като се местело със стадата си ту в планините на България,ту край Бяло и Адриатическо море,където търгувало с гърци и римляни а за да общува по-лесно с тях,научавало и техните езици. Така това съсловие се сдобило с два езика подобно на днешните цигани: майчиния Български като основен език и гръцки или "варваризиран" латински- като спомагателен език,който им помагал в търговията с гърци и римляни. Ако на това двуезично население му отнемеш майчиния език,както станало с хората във Влашко през XVIII-XIX век,на него му остава само един език- спомагателния и той се превръща в основен език на това население,което е било принудено да забрави собствения майчин език. За езика им има и друго становище- че той е служебен професионален език на Българските средновековни скотовъдци,които го създали по примера на "дюлгерския" език,ползван от Дебърските майстори-зидари и кръстосвали необезспокоявано цялото Българско национално землище.

3. Власите са потомци на авари,които били най-вече номади и се слели с Българите заради близкото си родство с тях,а по-късно се превърнали в отделно Българско съсловие,което било де-Българижирано от гръцките прислужници на турския султан,които той назначил за управници на Влашко на мястото на Българските войводи след 1714 г. Гръцките слуги на турския султан почнали да изкореняват Българския език веднага,след като Влашко попаднало в ръцете им и имали за това пъклено дело почти 120 години,през които успели в значителна степен да ограничат Българското влияние там,но не и да го ликвидират напълно. В подкрепа на "съсловната теория" се явява старото средновековно схващане,че власите не са етнос а пастирско население,практикуващо сезонно скотовъдство независимо от етническата му принадлежност:

image

  Това схващане е изградено по време,когато е изключено такъв значителен народ като днешните "влахорумъни" да не успее да образува нито една своя държава и да бъде обозначен в древните документи като Български,ако реално не е бил такъв. Следващият неприятен въпрос "Къде изчезнаха милионите "пра"-Българи,за които говорят старите летописи и извори?" работи в полза на Българските хипотези- не рабори в полза на "румънските" от което следва,че народността на старите власи е била само една- Българска!

  Какво означава "етнонимът" ВЛАСИ тогава? "Румънските",руските,френските,гръцките и италианските учени не могат да дадат отговор на този въпрос,но Българските и интердисциплинарните учени могат: думата ВЛАСИ (БЛАЗИ,БЛАГИ) означава просто БЛЪГИ (БЛЪГАРИ,БЪЛГАРИ)!

image

  Според приложения уикипедиен текст много западноевропейски учени са на мнение,че думата ВЛАХ означава:

1. ВАЛХ (сиреч Валхон= хун,аварин)
2. БАЛХ (т.е. Човек от Балхара)
3. БАЛГ (=Бълг,Българин)!

   Тезата за латинизираните келти в Панония,които станали ВЛАХИ по името на гр. ВАЛКУМ щеше да е добра,ако тези келти бяха от някое друго племе а не от племето БЕЛГИТИ (= Белгите,Бългите),което основало свой столичен град БЕЛГУМ (дн. Белград) и станало основа на Българското присъствие в Панония (Банат). "Немската" хипотеза,според която думата ВЛАХ идва от "старонемското" ВАЛХ (латиноговорящ келт,чужденец) пък е съвсем несъстоятелна понеже ако беше вярна,трябваше да ни каже защо населението на днешните Англия,Испания и Франция не се нарича ВЛАСИ а така се нарича част от населението на Гърция и на Украйна,където никога не са отсядали задълго келти още по-малко пък немци,които да им оставят своето немско название! Затова чуждите учени по принцип не приемат немската хипотеза за достоверна но не са запознати и с Българската,според която Власите са Българи!

  Това означава,че "Румъния" е същата държава като "Югославия",която много често бе наричана с насмешливото име "Сърбославия"- менте на квадрат,създадено на наш гръб от "великите" сили. Сигурен съм че още преди 150 години на някои от тях,а явно и на самите власи техният стар етноним Блази (Благи,Блъги т.е. Блъгари) им се е видял твърде Български,затова са намерили повод и оправдание да го подменят с натрапения и напълно ненаучен сурогат "румънци",с който да легитимират новоизмислената от тях фалшива "нация"!

  Приложените по-горе факти и доказателства сочат,че древните власи са били само и единствено Българи от най-чистия вид,принудени да ползват два езика едновременно подобно на днешните аборигени или цигани,а по-късно де-Българизирани от наши врагове и принудени да изоставят родния си майчин език за сметка на вторично приетия спомагателен. Така значителен брой от днешните Каракачани,чието име може освен другото да е значело и Гъръкичани (Гръкчени= гърчени,погърчени),но в турцизирана форма забравили родния си Български и им останал само гръцкия,който те овладявали подобно на днешните международни търговци,които научават английски в интерес на търговията но не забравят родните си майчини езици. Много каракачани обаче запазили обичая да носят старите си Български носии и не пожелали да останат в Гърция след 1946-1947 г. въпреки че имали възможност за това,а останали да живеят в своята родна България.

  Познати са немалко случаи на каракачани,които са родени в Гърция но избрали да живеят в България,навярно за да докажат своя изсмукан от паралитичните пръсти на гръцките учени "гърцизъм". Не е много различно положението с власите- никога до ХХ век не е имало езикова бариера между тях и Българите а те винаги лесно са се превръщали в Българи или в сродните на тях "славянски" (Българоидни) народи за да докажат,че нищо Българско не им е чуждо!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19854084
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930