Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2018 15:24 - В Сърбия карат деца да пишат на тема… „българските злодеяния“ през 1915г. https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



В Сърбия карат деца да пишат на тема… „българските злодеяния“ през 1915 г. Публикувано на 07.05.2018 в България
image Loading...

Това е продължение на антибългарската пропаганда и говора на омразата с цел преднамерено представяне на фалшифицирани исторически факти за събития от Първата световна война, сигнализират от КИЦ „Босилеград“

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и тревога от поредната провокативна проява на сръбската държава срещу България. Става дума конкурс за литературни и изобразителни произведения, разписан от Организационен комитет, Техническо училище „Никола Тесла“ в Сурдулица и Църковна община Сурдулица за честване на канонизираните от Сръбската православна църква т.нр. „Сурдулишки мъченици“, съобщават от културно-информационния център на българското малцинство в Босилеград.

От там обясняват, че поканата е за учителите, преподавателите и професорите по сръбски език и литература, изобразително изкуство и вероучение в Република Сърбия, и диаспората, а конкурсът е предназначен за учениците на основните и средните училища.

В конкурса е пояснено, че „Светите сурдулишки мъченици са пострадали от българските злодейства в Първата световна война в Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово в Сурдулица – централното място за екзекуция от 1915 до 1918 година“а от учениците се очаква да разсъждават за свободата, отечеството, миналото и визията за бъдещето!?

Няма никакво съмнение, че това е продължение на антибългарската пропаганда и говора на омразата с цел преднамерено представяне на фалшифицирани исторически факти за събития от Първата световна война, възпитаване на антибългарски чувства и национална омраза срещу българите сред децата от сръбска народност, и чувство на вина и срам сред децата от българска народност за това, че според организаторите на конкурса, българската армия била правила военни злодеяния, категорични са от КИЦ-Босилеград.

 

Основно призвание на Православната църква и на училищата е да възпитават вярващите и учениците в дух на мир, любов и толерантност. Основна задача на историческата наука е обективно и точно да представи историческите събития за да може да се обясни настоящето и да се извлекат поуки за мирно съжителство и спокойствие в бъдещето.

Изискването от децата на конкурсни начала да пишат за „българските злодеяния“, за „т.нар. Сурдулишки мъченици“ и въвеждането на нови географски понятия като „Вардарска Сърбия“, съвсем не обслужва мира и добросъседските отношения на Балканите.

Това е недопустимо изопачаване не само на църковните канони, но и на събитията от времето на Балканските, Първата световна война и времето на Кралска и комунистическа Югославия в които са избити и подложени на асимилация десетки хиляди българи от Македония и Западните покрайнини.

Освен че подобни мероприятия накърняват спокойствието и сигурността на лоялните граждани от български произход в Република Сърбия създавайки атмосфера на линч, те подлагат на сериозни изпитания добросъседството и българо-сръбските отношения във всекидневния живот и в контекст на сръбското еврочленство.

Политизирането на историята, вярата и образованието води до фанатизиране на нацията и формиране на национална идентичност в противовес на другите, а не заедно с тях.

Още повече, че властите в Р Сърбия миналата година не позволиха отбелязването на 100-годишнината от избиването на невинните цивилни жертви и поставянето на паметна плоча с техните имена в Босилеград. 

Създаването на антибългарски настроения в Р Сърбия, оправдава и насърчава асимилационната политика, нарушаването на правата на българите и създаването на социално-икономическа атмосфера за масово напускане на българските райони в Сърбия. / Десант.нет




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19835311
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930