Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2018 16:55 - Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите! https://www.dnes.bg/o
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове:
1



Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!
Стандартът "Стара планина" указва рецептата, но не и качеството на месото

10 май 2018

 Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!

image
Снимка: Pixabay

Новите технологии навлизат в храните все повече и променят допълнително качеството на храната, която ядем. Те масово се използват за направата на храни ментета, предупреди д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

"Става въпрос за влагането на ензими, които създават нещо като гел в млякото и така се постига необходимата консистенция на сиренето, както и на колбасите", обясни технологията той пред "Труд".

Ученият е категоричен, че това е измама, защото така сиренето например се прави с двойно по-малко количество мляко. При колбасите пък се намалява драстично количеството на месото.
Още по темата
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов
Смяна на БДС-то: Само родно мляко в сиреното и кашкавала

Експертът обясни, че тези ензими се внасят от определени търговци и се продават на производителите, които печелят 10-15% от цената на продукта от влагането им. "За съжаление обаче у нас няма технология, която да открива дали храната съдържа такива ензими. Дори в Европейския съюз не се следи за наличието им в месните и млечните продукти", каза още Иванов.

Той съветва потребителите да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето. Експертът е категоричен, че заради по-високото водно съдържание в тези храни, расте рискът от развитие на бактерии в тях.

"Друга технология, навлязла в нашата хранителна индустрия, е използването на механично отделено месо. То на практика превзе българските колбаси", разкри още Сергей Иванов. Той обясни, че тази технология се използва най-често се използва при обезкостяването на пилета, което се прави ръчно, но по костите остава месо. След това те се прекарват през машина, като се получава каша, която се използва в колбасите.

"Има обаче производители, които пъхат целия фенер на пилето в машината и го използват за суровина в колбасите", каза експертът.

Той обясни и че стандартът за месните продукти "Стара планина" указва каква да е рецептата на колбаса, но не и какво да бъде качеството на месото, което се влага в него. "Няма и метод, с който да се провери какво е месото, от което са направени", категоричен е Иванов.
По публикацията работи: Вера К. Александрова

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19858651
Постинги: 45083
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930