Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!
Стандартът "Стара планина" указва рецептата, но не и качеството на месото
10 май 2018
Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!
Снимка: Pixabay
Новите технологии навлизат в храните все повече и променят допълнително качеството на храната, която ядем. Те масово се използват за направата на храни ментета, предупреди д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
"Става въпрос за влагането на ензими, които създават нещо като гел в млякото и така се постига необходимата консистенция на сиренето, както и на колбасите", обясни технологията той пред "Труд".
Ученият е категоричен, че това е измама, защото така сиренето например се прави с двойно по-малко количество мляко. При колбасите пък се намалява драстично количеството на месото.
Още по темата
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Млечните продукти - от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов
Смяна на БДС-то: Само родно мляко в сиреното и кашкавала
Експертът обясни, че тези ензими се внасят от определени търговци и се продават на производителите, които печелят 10-15% от цената на продукта от влагането им. "За съжаление обаче у нас няма технология, която да открива дали храната съдържа такива ензими. Дори в Европейския съюз не се следи за наличието им в месните и млечните продукти", каза още Иванов.
Той съветва потребителите да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето. Експертът е категоричен, че заради по-високото водно съдържание в тези храни, расте рискът от развитие на бактерии в тях.
"Друга технология, навлязла в нашата хранителна индустрия, е използването на механично отделено месо. То на практика превзе българските колбаси", разкри още Сергей Иванов. Той обясни, че тази технология се използва най-често се използва при обезкостяването на пилета, което се прави ръчно, но по костите остава месо. След това те се прекарват през машина, като се получава каша, която се използва в колбасите.
"Има обаче производители, които пъхат целия фенер на пилето в машината и го използват за суровина в колбасите", каза експертът.
Той обясни и че стандартът за месните продукти "Стара планина" указва каква да е рецептата на колбаса, но не и какво да бъде качеството на месото, което се влага в него. "Няма и метод, с който да се провери какво е месото, от което са направени", категоричен е Иванов.
По публикацията работи: Вера К. Александрова
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69