Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2018 18:34 - Дипломати искат от президента да спре незаконни ротации на посланици https://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове:
0



Дипломати искат от президента да спре незаконни ротации на посланици   image   Тази година на ротация подлежат повече от 20 посланически поста в посолства и постоянни представителства. С интерес и тревога следим различните предложения и слухове, които предшестват тази ротация. Някои твърдят, че „машината” за издаване на служебни и дипломатически паспорти на непознати за дипломатическата служба лица била прегряла през последния месец.

Това заявяват в отворено писмо до президента Румен Радев от Българското дипломатическо дружество /БДД/. Според тях има информация, че се готви прехвърляне на посланици директно от една столица в друга, без спирка в България. За други се „планирало” удължаване за поредна (шести или седма) година на техния мандат. Имената на висши държавни чиновници от други ведомства и депутати също са споменавани за посланически назначения.

 Действащи посланици, отдавна отвъд пенсионната възраст, също правят опити за оставане на служба поне за още една-две години. Дори в МВнР се говори за прецедент в световната практика - „ротация на място”. Тоест български посланици в една от държавите-партньори просто щели да си сменят офисите в същата държава за нов четиригодишен срок.

 За съжаление обаче вече има и първи доказателства за реализацията на тези „слухове” – две дами, които бяха доскоро български посланици, след изтичане на мандата смениха страните на акредитация, като се съгласиха да представляват нашата страна като генерални консули, в други държави. Разбира се, без спирка в България. В друг случай посланик продължава да представлява България в европейска държава, въпреки, че официално си бе взел довиждане с официалните лица в тази страна преди време, след завършването на мандата.

 БДД не желае да коментира тези „слухове”. Бихме желали да напомним, обаче, че в съответствие с чл. 98, т.6 на Конституцията на Република България и чл. 63 на Закона за дипломатическата служба, извънреден и пълномощен посланик и постоянен представител при международни правителствени организации се назначава от президента на Република България по предложение на Министерския съвет, се посочва в писмото. Следователно държавният глава е този, който може да изпрати посланици и постоянни представители и съответно – негова е отговорността, включително политическа и морална, за изпращането на най-достойните и професионално подготвени дипломати на високите постове. От

 БДД се обръщат към президента да разгледа предложенията на правителството за ръководители на българските дипломатически мисии в чужбина като му напомнят за Закона за дипломатическата служба, „който, въпреки опитите да бъде окастрен и лишен от съдържание, все пак кореспондира с принципите на демократичната дипломатическа служба“. Авторите на отвореното писмо изразяват убеденост, че тези принципи ще бъдат за президента водещи при разглеждането на кандидатурите на новите български посланици.

 „В заключение искаме да обърнем внимание, че с посланиците и постоянните представители, които ще назначите тази година, Вие ще работите до края на първия си мандат. Това са хората, които ще ви помагат или пречат да изпълнявате Вашето основно задължение по чл. 92 на Конституцията - Държавният глава „олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения”, се посочва в отвореното писмо.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701741
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031