Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2018 12:48 - Абонирани до живот! След Париж и Рим посланик Марин Райков искал да „кацне“ директно в Лондон http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 217 Коментари: 0 Гласове:
0



Абонирани до живот! След Париж и Рим посланик Марин Райков искал да „кацне“ директно в Лондон   image

Кои са българските дипломати зад граница, за които Българското дипломатическо дружество алармира днес президента?

Припомняме, че УС на БДД би днес тревога в отворено писмо, в което даде публичност за някои „слухове“ по повод посланическите ротации. Около 50% от нашите представители в чужбина вече са с изтекъл мандат.  

БДД твърди, че в нарушение на Закона за дипломатическата служба посланици „прелитат“ от столица в столица, без да се завръщат в България.

Други сменят посланическите акредитации с такива на генерални консули – разбира се, пропускайки да се завърнат преди това в София.

В сериозен проблем на българската дипломация се превръща и удължаването на мандатите, които по закон са 4 г. 

Един от визираните посланици, които „прелитат“ от столица в столица е Марин Райков. От август 2010 до 12 март 2013 г. той е акредитиран посланик на страната ни във Франция и Монако. На 13 март 2013 г. е назначен за служебен премиер в правителството на президента Росен Плевнелиев. След изтичането на тримесечния мандат Райков смени Париж и служебното премиерство с посланически мандат в Рим, като сам предложи на президента издаването на указ за назначението си. „Слухът“ сега е, че Райков настоява да смени Рим с Лондон. Там в момента и Константин Димитров.

Райков непрекъснато атакувал премиера, че след изтичането на Римския му мандат не можело да се върне в България, защото нямало подходящ пост за него, затова трябвало директно да отлети за Лондон. 

Друг куриозен случай е посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева, която е там от 2012 година. Преди време Плугчиева си взела официално довиждане с домакините. След това обаче тихомълком отново поела службата - това станало непоследствено след участието на премиера на срещата на върха в Давос. 

С изтекъл четиригодишен мандат е посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който пък бе служебен външен министър в кабинета на Румен Радев. Той е посланик в немската столица от 2012 г. 

В отвореното писмо на БДД се споменава и за две дами, които след изтичане на посланическия си мандат, са сменили страните на акредитация с други държави като генерални консули.

Едната е бившият ни вече посланик в Баку Мая Христова, която през февруари е одобрена от правителството за генерален консул в Ню Йорк. За разлика от посланическите назначение при изпращането на консули и генерални консули това става само с подписае на външния министър и с одобрението на правителството, без да се изисква указ на държавния глава. 

Като фолклор в дипломатическите среди се разпространява предложението в Закона за дипломатическата служба да се запишат конкретни имена, които да са „вечните, несменяеми и доживотни посланици на Република България“. В друга алинея пък да се запишат столиците, където тези доживотни посланици да бъдат изпращани - Вашингтон, Берлин, Париж, Рим, Лондон, Виена, Лисабон, Атина, Тел Авив, Женева, Ню Йорк.  

В статус-шега, разпространяван в социалните мрежи по повод посланическите ротации, се казва още: „Лятото е прохладно, но пък градусите в Министерството на външните работи и мисиите в чужбина надхвърлят 40 по Целзий. Страстите на „Жендов”2 са нажежени. Защото трябва да се намерят, изпратят или легитимират над 25 нови/стари посланици в чужбина.“ 

http://epicenter.bg/article/Sled-Parizh-i-Rim-poslanik-Marin-Raykov-iskal-da--preleti--v-London/161084/2/0

Източник: http://onovini.com/


Четете още на: http://www.budnaera.com/201803f/180800283.html#ixzz5NrTbXRbD
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810606
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930